Segít a tanulásban, ha sportolnak a fiatalok

2018. február 5. 8:44
A testmozgás hatékonyabbá teheti a tanulást.

 Egy új felmérés szerint a gyermek koncentrációja és emlékezőkészsége is javul a testgyakorlás után, ha a saját ütemében végzi azt – írja a család.hu.

A Physiological Society, az Edinburgh Egyetem és a Stirling Egyetem együttműködésében végzett kutatás a BBC Learning’s Terrific Scientific kampányának égisze alatt zajlott, melynek célja a gyermekek tudományos karrier iránti érdeklődésének bátorítása.

A sorozatban összesen 6 kutatást végeztek, ezek során több mint 11 ezer gyermeket kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, azt vizsgálva, hogy milyen hatása van a szabad testmozgásnak a hangulatukra és a kognitív képességeikre a tanteremtől távol, az órákat rövid szünetekkel megszakítva.

A testmozgás előtt és után is számítógépes figyelem- és memóriafeladatokat oldattak meg a gyermekekkel, majd megkérdezték őket, mennyire érzik ébernek és boldognak magukat.

Ami az eredményeket illeti, a gyermekek a rövid testmozgás után éberebbek lettek.

Gyorsabban válaszoltak a figyelmet vizsgáló feladatokra a futás, séta után, mint a megterhelő testmozgás után. Séta és futás után jobban működött a memóriájuk is, a megterhelő és a passzív testmozgásnak egyforma volt a hatása.

„A legtöbb feladatnál a sétának és a rövid ideig tartó futásnak volt a legtöbb haszna, de nem a megerőltető futásnak, ahol a gyermekek a kimerülés közelébe jutottak. A legtöbb esetben a kimerítő testmozgásnak a kontroll csoport álldogáló, üldögélő tevékenységével azonos hatása volt” - fogalmazott Dr. Colin Moran kutató.

Ebből az következik, hogy nem megterhelő testmozgásokat kell velük parancsra végeztetni, hanem a saját ütemükben, a saját tempójukban és kedvükre való mozgásra kell őket motiválni a legjobb eredmények elérése érdekében. Meg persze azért, hogy boldogabbak legyenek – derül ki a család.hu cikkéből.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés