Azoknak kell utat mutatniuk, akik a gyerekért felelősek

2018. február 8. 7:37

Dárdai Pál
Magyar Nemzet
A család, az iskola és a klub nevel, tehát azoknak a személyeknek kell utat mutatniuk, akik a gyerekért felelősek. Őket kell számon kérni, nem a gyereket. Interjú.

„Alázat, elhivatottság. Olyan jelzők, amelyeket a magyar fiatalok hiányosságai között említenek azok a szakemberek, akik külföldi közegben dolgoznak. Pedig mindenhol ugyanazok a hatások (televízió, videojáték, internet) érik a felnövekvő generációt. Mitől elhivatottabb például egy német, mint egy magyar srác?

A környezet neveli a gyereket, s az iskolai rendszer is teljesen más. Amíg én Magyarországon éltem, nagyon sokat kellett tanulni, magolni. Németországban az iskolai rendszerben többet kell órán szerepelni, sokkal jobb osztályzatot kap a gyerek azért, ha megnyilvánul az órákon. Ebből is látszik: eltérő a két nemzet pedagógiai rendszere.

A németnél a diák elmondhatja a véleményét, így magabiztosabb lesz. Rá van kényszerítve az iskolában, hogy dolgozzon, ettől más lesz a kisugárzása. Úgy látom, Magyarországon kissé eltérő a felfogás. Az pedig, hogy a mentalitás nem megfelelő, szomorú.

A család, az iskola és a klub nevel, tehát azoknak a személyeknek kell utat mutatniuk, akik a gyerekért felelősek. Őket kell számon kérni, nem a gyereket. Édesanyám mondta mindig, hogy aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.

Az iskolai képzést kell a labdarúgásban erősíteni, ehhez hozzátartozik, hogy a szülők azonosulnak azzal, amit a tanár mond, s nem ellenkező véleménnyel vannak. A klubnak továbbá érdeke, hogy odafigyeljen a gyerekre. Ebbe beletartozik egyebek között az étkezés is: ma már nem lehet zsíros kenyéren felnőni, mint régen. Ez nem elég semmire.

Eredmény vagy képzés. Ön mit gondol?

Képzés, de eredménycentrikusan. Persze, hogy nyerni akar az ember. Az nem jó, hogy az edző képez és bemeséli magának, hogy nem most kell nyernie, legyünk győztesek! A legjobb tornákat meg kell nyerni, viszont vannak olyan események is gyerekkorban, ahová az edző a B-csapatot viszi el, de nem szabad megsértődni, ha valaki odakerült. Az ügyes gyerekeket azonban minél nagyobb nyomás alá kell helyezni – kis területen, gyorsabb döntésekre kényszeríteni. Addig növelni a tempót edzéseken, amíg működik. Ha nő a hibaszázalék, nagyobbra kell venni a terület, és így tovább.

Hallom, hogy otthon már mindenre van szakember – instruktorok például. Mindennap oda kell figyelni, s aki nem megy jó kedvvel másnap a gyerekhez, az nem jó edző. Motiváltan, jókedvűen és felkészülten kell dolgozni. Nem lehet úgy edzést tartani, hogy az ember csak félig van jelen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ez >> /dev/null

Nincs tisztázva az adok - kapok viszonya.
Magyarországon két út között választhatnak a gyermekfutballisták:
1. kussolnak, az edzőtől, majd ugyanígy kussoltatják a tőlük jobbakat
2. sunyítanak, nem néznek szemtől a szemedbe, lehajtott fejjel élnek

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés