Üzenni szeretnénk: jó házasságban élni jó!

2018. február 9. 8:06
Zámbori Soma – Fazekas Rita
Házasodni jó ma is; igazi szövetségben élni érdemes, hogy egy meg egy az több mint kettő.

„Miért vállalták el, hogy a Házasság Hete arcai legyenek?

Zábori Soma: Mert fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a két embert összekötő legfontosabb kapocsról, a házasságról, mely társadalmunk meghatározó alapja.

Fazekas Rita : Nem tudjuk, miért minket választottak, de a tavalyi Házasság Hetén részt vettünk a pódiumbeszélgetésen, ami nagyon jól sikerült, pozitív visszajelzéseket kaptunk. Valamiért kíváncsiak ránk. Házasságunkat tekintve idén leszünk nagykorúak, már többet éltünk együtt, mint egymás nélkül. Üzenni szeretnénk: jó házasságban élni jó!

Szükséges reklámozni a házasságot?

R: Ott tartunk, hogy igen. Számunkra természetes volt, hogy ha szeretjük egymást, akkor összeházasodunk, mert az emeli magasabb szintre a kapcsolatunkat. Nagyon szeretnénk, hogy ha minél több emberhez eljutna annak üzenete, hogy házasodni jó ma is; igazi szövetségben élni érdemes, hogy egy meg egy az több mint kettő.

S: Összetartó, szerető családban nevelkedtünk mindketten, a szülői példa meghatározó. A szülők bármit mondhatnak és taníthatnak, a gyerekek azt fogják másolni, amit látnak. Az esküvőnk előtti jegyesoktatásunk a lelkésszel olyan áldás volt a házasságunkra, amit a mai napig őrzünk és óvunk, és hisszük, hogy Istennel lehet kiteljesedni, jól „végigcsinálni”

»Számít az a papír?«

S: A mai világban, amikor a papír sokaknak csak arról szól, hogy az emberek közös hitelt vegyenek fel, vagy a gyerek az apa nevét kapja, a papír nyilván semmit nem ér. Nem is az számít, hanem a házasság intézményéről szóló tudás, a döntés és az elválaszthatatlanság mélysége. Sajnos olyan világban élünk, amelyben gyakran lecserélünk sok mindent: kocsit, mobiltelefont, tévét. A fogyasztói társadalom arra késztet, hogy a kapcsolatainkat, a társunkat, a barátunkat is cseréljük le időnként. Szívjuk ki belőle azt, ami nekünk még jó, legyünk kapcsolatvámpírok. Ha nem így szeretnénk élni, hanem olyan odaadó szeretetben, amelyben a másik fontosabb lesz, mint saját magam, azt a házasságban lehet megélni.

R: Mi nem a »papír’« miatt házasodtunk össze; mi áldást akartunk kérni a kapcsolatunkra, szövetséget akartunk kettőnk között isteni pecséttel. Mediátorként úgy látom, érdemes egymás szükségleteinek betöltésére figyelni. Az embernek vannak alapszükségletei, ha azokat betölti a párunk, akkor nem fogunk más felé kacsingatni. Az egymással kapcsolatos támogató kommunikáció sokat segít; ha a párunkat, a gyerekeinket nem minősítgetjük, vádoljuk, hanem egyes szám első személyben énközléseket alkalmazunk: hogyan éreztem magam, mit gondolok, így elkerülöm, hogy megbántsam a másikat. A gyerekekkel is jól működik ez. Nálunk alapvető, hogy kíváncsiak vagyunk egymásra; nem csak a logisztikáról beszélgetünk Somával, hanem az érzéseinkről, a lelki fejlődésünkről is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A neopogányság ideológiája támadja , de a család nélkülözhetetlen . Csakis az elkötelezett szeretet ad távlatot , biztonságot , konfliktus-megoldó erőt .

1.Kérdezze meg a boldog házasságban élőket , "uncsi"-e ? .
2. A szeretet normatív .

Nem azért, hanem mert nem érlelték ki eléggé a képességeiket arra , hogy alkalmassá legyen rá ...A családi jó sem működik kvázi automatikusan , arra méltóvá kell lenni !

hát azt tudod-e, hogy hány százalék a válás azokban a házasságokban, ahol arra tudatosan felkészültek, ahol a szabad elhatározást nem presszionálta a "jön a gyerek", ahol komolyan veszik a holtomiglan-holtodiglant?
az ilyen kapcsolatok 2%-a végződik válással (lsd Tomka Ferenc: Biztos út)

nem a foci (mint játék) elavult és szar dolog azért, mert a puskás akadémia csapata meg sem ugatja azt a szintet, amit egy átlag német elsőosztályú csapat játszik.

Minél több a gyerek, annál kevésbé unalmas.

A házasság általában jó, de az a baj, hogy természetes 'következményei' egyre ritkábban fogannak.
https://www.politico.eu/articl..
too-much-netflix-not-enough-chill-why-young-americans-are-having-less-sex/
és nem csak odaát.

Csak az unalmas emberek unatkoznak.

És te unatkozol, vagyis unalmas ember vagy.

Honnan tudod, hogy keresztények?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában