FICSAK: Javul a demográfiai helyzet Magyarországon

2018. február 22. 8:59
A Fiatal Családosok Klubja szerint Magyarországon bevándorlás nélkül is az EU-s átlagnál jobban alakul a demográfiai helyzet.

Javul a demográfiai helyzet Magyarországon, és ebben a kormány családpolitikai intézkedései nagy szerepet játszanak – közölte a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója szerdán az MTI-vel.

Király Nóra a közleményben kiemelte, hogy 2011 és 2015 között 1,23-ról 1,45-re emelkedett Magyarországon a termékenységi arányszám, amely azt mutatja, a szülőképes korú nők mekkora arányban vállalnak gyermeket. Az EU-s átlag ugyanakkor 0,01 pontos csökkenést mutat, kizárólag Lettországnak és Litvániának sikerült ebben a négy évben a magyarországihoz hasonló ütemben növelnie az arányszámot – tette hozzá az alapító, aki egyúttal Újbuda Fidesz-KDNP-s alpolgármestere. A szervezet szerint azonban – bár a tendencia kedvező – ezzel az adattal sem lehetünk teljesen elégedettek, hiszen ahhoz, hogy egy társadalom képes legyen önmagát reprodukálni, 2,1 pontos arányszámra van szükség.

Király Nóra kitért arra is, hogy amíg Magyarországon a nem EU-tagországok állampolgárai által világra hozott gyermekek aránya az összes születéshez képest 2015-ben csupán 0,5 százalék volt, addig Belgiumban 12, Németországban csaknem 13, Franciaországban pedig kis híján 14 százalék. Elgondolkodtatónak nevezte azt az adatsort is, amely azt mutatja, hogy a 2013-2015-ben megszületett gyermekek hány százaléka unión kívüli állampolgár. Míg Magyarországon 3 százalékos születésiszám-növekedés mellett a nem EU-s tagországok állampolgárai által világra hozott gyermekek aránya az összes születéshez képest 16 százalékkal csökkent, addig Németországban 8 százalékos össznövekedés mellett 20 százalékkal nőtt – áll a szervezet közleményében.

„Összességében megállapítható, hogy míg más országok bevándorlással kezelik a demográfiai problémáikat, kitéve magukat a párhuzamos társadalmak kialakulásának, kultúrájuk, életformájuk, identitásuk veszélyeztetésének, addig Magyarországon nő a születések száma, amiben a kormány családpolitikai intézkedései nagy szerepet játszanak” – közölte Király Nóra. Magyarország más európai és az OECD-országokkal való összehasonlításban kiemelkedően sok forrást biztosít családpolitikára – közölte Király Nóra, hozzátéve, hogy a Ficsak üdvözli a kormánynak a családok támogatását érintő kezdeményezéseit, döntéseit.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért van egy olyan, hogy az életmódváltással eltolódott az
első gyermek születésének ideje és az egy hullámvölgyet
generál. Ha az időeltolódás eléri a gyermekvállalás kezdetét,
akkor egy pozitív tüske fog megjelenni. Olyan ez, mint a
halasztott vásárlás.

Az viszont kétségtelen, hogy a kormány pozitív intézkedései
befolyásolják ennek a görbének az alakulását. Az adatsor
mellé oda kéne tenni az első gyermek vállalása időpontjának
alakulását Igazából ezt kell minél előbbre hozni, hogy
megmaradjon a szabadságfok további gyermekek vállalására.

"Király Nóra kitért arra is, hogy amíg Magyarországon a nem EU-tagországok állampolgárai által világra hozott gyermekek aránya az összes születéshez képest 2015-ben csupán 0,5 százalék volt, addig Belgiumban 12, Németországban csaknem 13, Franciaországban pedig kis híján 14 százalék."

Khm... Király Nóra esetleg rendelkezik arról is adattal, hogy a magyarországi cigányság reprodukciója hogyan árnyalja a képet? Az újszülöttek közül hány százalék cigány származású? Adatok csak becslés jellegűek, de a 3-3,5 közötti TFR szinte biztosra vehető.

Mivel a hetvenes évek óta csökken a születések száma, a megfordításhoz is több évtized kell. A folyamat elindult, az irány jó, bízunk a folytatásban.

A TFR független az adott korcsoport nőinek abszolút számától. Tulajdonképpen adott korosztály gyerekvállalási hajlandóságát mutatja meg. Tehát lehet több gyerek egy korosztályban, mint egy másikban, a TFR mégis kisebb lehet, ha a szülőképes nők száma kisebb a másikban.

"Negyed évszázad alatt megduplázódott, ma már 876 ezres a hazai roma népesség száma. A falvakban átlagosan 11,5 százalékos az arány – írja a HVG a Debreceni Egyetem szakértői által irányított, az ország összes településére kiterjedő, 2010–2013-as adatgyűjtése alapján."
"1971-ben a Kemény István szociológus által vezetett kutatásban 320 ezres, egy 1984–1987-es vizsgálat pedig 400 ezres roma népességet valószínűsített idehaza. A mostani kutatás szerint tehát azóta – vagyis egy emberöltő alatt – durván megduplázódott a cigányság létszáma, miközben az össznépesség 10,7 millióról nagyjából 9,9 millióra esett vissza."

A HVG hetilap nyomtatott változatában a cikk.

Ha a cigányság TFR-jét 3-nak veszem, és a a szülőképes korosztályban 10%-nak vesszük az arányukat akkor az 1,45 TFR-ből a magyar népességre 1,27 TFR jut- ami vérlázítóan kevés. És jegyezzük meg gyorsan, a második világháború óta a Fidesz az első kormány, ami a faszpénz elinfláltatásával, az adóból leírható gyermektámogatással és CSOK-al, már nem direkt módon a legszaporább népréteg gyermekvállalását támogatja!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés