Demográfiai változást akarunk? Apák nélkül nem fog menni

2018. február 28. 8:27

Léder László
Heti Válasz
Nemzetstratégiai feladat lenne a férfiakat visszavezetni az oktatási-nevelési intézményekbe. Egy nagy német kutatás szerint a férfi tanárok számának növekedésével nő a fiúk iskolai teljesítménye.

„Az oktatásból is hiányoznak a férfiak…

Talán ez a legnehezebb ügy. Nemzetstratégiai feladat lenne a férfiakat visszavezetni az oktatási-nevelési intézményekbe. Egy nagy német kutatás szerint a férfi tanárok számának növekedésével nő a fiúk iskolai teljesítménye. Több férfi tanár is panaszkodott nekem, hogy a diákok – különösen az elvált családban élők, apapótló szerepet várnak el tőlük, és erre ők semmilyen felkészültséggel sem rendelkeznek. Saját véleményem, hogy fontos lenne a koedukáció lazítása is bizonyos életkorban és bizonyos készségek tanítása idején.

Koedukáció ellenes?

Maximálisan koedukációpárti vagyok, de meggyőződésem, hogy kellene lennie fiús és lányos oktatásnak. Mert a fiúknak és a lányoknak sokszor nagyon eltér, illetve egymásétól távol esik a személyiségfejlődési és a nemi érési üteme. Sok kárt is okozhatunk a koedukációval. A kritikus életszakaszokban és bizonyos készségek fejlesztése esetén érdemes lenne különválasztani őket.

Gyakran említi még a válási gyakorlatot is, mint rendszerszintű problémát.

Ez súlyos rendszerprobléma. Magyarországon is fontos lenne minél előbb bevezetni az Európai Unió nagy részében alkalmazott kötelező váltott elhelyezést. Eszerint válás esetén a szülők 50-50 %-ban kell, hogy gyermekeikkel legyenek és róluk gondoskodjanak. Ennek alkalmazása a szakirodalom és a gyakorlat szerint is a legjobb megoldás a család számára. Sőt, válásmegelőző és demográfiailag pozitív hatása is van.

Hogyhogy?

Mindenütt, ahol bevezették csökkent a válások száma. Ezzel szemben hazánkban gyermekelhelyezési és -láthatási polgárháború dúl. Tudok olyan perről, ami kilenc éve tart. Intelligens és jobb sorsra érdemes férfiak és nők azzal töltik mindennapjaikat, hogy legyőzzék egymást és megszerezzék az egyébként közös gyermeküket. Ilyen körülmények között, a szülők nehezen tudnak új párkapcsolatokat létrehozni, és még kevésbé tudnak vagy akarnak újabb gyermeket vállalni. Meggyőződésem, hogy nagyon sok kívánt gyermek nem születik meg emiatt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor tanítottam, a kollégák 90%-a hölgy volt. Alig voltunk tehát a tantestületben férfiak. Ez egy kültelki, amolyan gettó középiskolában volt. Természetesen a családok előszeretettel látogatták meg a kolleganőket óra közben, hogy eszmét cseréljenek velük bizonyos, a gyermekeikkel összefüggő pedagógia nézetkülönbségekről... Ez még a "demokrata" időkben volt. A srácok, a tanulók is valahogy jobban szerettek minket, férfiakat. Sok személyes ügyükkel kerestek meg engem is, tanácsot kérve.

Ami pedig a válást illeti. A feleségem előző házasságából van 2 gyereke. Az említett 50-50%-os rendszerben van megoldva az elhelyezésük. Tényleg működik.

"Az oktatásból is hiányoznak a férfiak…"

Úgy van! De, ha erre jön egy értelmes reakció, akkor majd
megszólal a veresegyházi asszonykórus, hogy diszkrimináció és
hímsovinizmus.

!APAKELL!

Egy tanárnő ismerősöm mondta, hogy a tanári állás voltaképpen optimális nőknek, mert viszonylag könnyű visszalépni oda pár év gyermekvállalás után. Változnak persze a gyerekek is, meg a tananyagok is, de csak nem annyit, mint a szoftverek és a gépek, amiket más munkakörökben kezelni szokás.

Az érem másik oldalaként egy orvos-hölgy ismerősöm némileg rezignáltan beszélt arról, hogy az osztályán, ahol dolgozik, 10 hölgy közül ő az egyetlen, aki gyermeket vállalt, és kb. tisztában van azzal, hogy ezzel a döntésével nagyjából véget is ért a karrierje.

Szóval ez nem csak a fizuról szól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés