Varga Mihály: 2015 óta 3,8 milliárd forint jutott óvodai férőhelyek bővítésére

2018. március 1. 12:07
Az óvodai férőhelyek számának növelésére 3,8 milliárd forintot költött a kormány 2015 óta.

A kormány 2015 óta 94 településen összesen 3,8 milliárd forinttal támogatta az óvodai férőhelyek bővítését - közölte Varga Mihály, a főváros II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten.  A nemzetgazdasági miniszter abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy új, 100 férőhelyes óvoda épül Pesthidegkúton uniós és költségvetési támogatásból, összesen 632 millió forint felhasználásával.

Varga Mihály hangsúlyozta: az elmúlt egy évtizedben 1825-ről 2550-re nőtt a főváros II. kerületében az óvodai, illetve 230-ról 444-re a bölcsődei férőhelyek száma. Elmondta: az elmúlt időszakban számos közösségi tér, oktatási, kulturális intézmény és sportlétesítmény jött létre az önkormányzat és a kormány együttműködésével a kerületben. A többi közt megújult a Klebelsberg kastély, a Gül Baba türbéjét övező környezet, jövőre átadják a Millenáris Széllkapu közparkot, illetve a Nemzeti Táncszínház új épületét, Pesthidegkúton pedig új iskolaépületben folytathatja szakmai programját a Gyermekek Háza. A II. és a III. kerületben összesen 30 fejlesztés indulhatott el, többségében a költségvetés támogatásával - sorolta.

Mindez azt is jelenti, hogy érdemes a főváros II. kerületébe költözni, gyermeket vállalni, amit jelez a kerület növekvő népességszáma is - fűzte hozzá.

Ugyanakkor a bővülő gazdaságnak, a szaporodó munkahelyeknek és a családtámogatási rendszernek köszönhetően országszerte több jut a családok, a gyermekek támogatására, ami a népesedési tendenciák megváltozásához vezethet - mondta a miniszter. A legfontosabb segítségek közé sorolta a családbarát adórendszert, amelynek köszönhetően a szülők eddig mintegy 1900 milliárd forint adó- és járulékkedvezményt vehettek igénybe.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban 1,5 milliárd forintot fordítottak a kerületi óvodák fejlesztésére, illetve több mint egymilliárd forint jutott bölcsődefejlesztésre. A pesthidegkúti új, modern óvoda egy százéves épületet vált majd ki, és 77-ről nő 100-ra a férőhelyek száma - mondta az önkormányzati vezető.

(MTI)

 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés