Sport határok nélkül: a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

2018. március 5. 11:31

Írta: Csekő Imre
Az anyaországbeli és határon túli magyar fiatal egyetemisták közös kedvence, a Kárpát-medence legnagyobb egyetemi sporteseménye a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája. Ezen a hétvégén tartották az immár hagyományos versenyt a BEAC szerezésében. Öt országból érkeztek fiatalok a megmérettetésre, amin több mint ötezer egyetemista szórakozott közösen.

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK) március 1. és 3. között Budapesten. A torna a legnagyobb egyetemi sportesemény a Kárpát-medencében, amelyen öt ország felsőoktatási intézményeinek hallgatói mérik össze tudásukat labdajátékokban, csapatsportokban.

A tornát annak idején a BEAC sportegyesület hívta életre, amely idén ünnepli fennállásnak 120. évfordulóját. A KEK mottója: sport határok nélkül.

A versenyzés, a határokon átívelő baráti kapcsolatok, az esti programok és  Budapest vonzereje egyaránt részei a KEK hangulatnak,

amiért Szombathelytől Sepsiszentgyörgyig és Révkomaromtól Szabadkáig minden egyetemista várja március első hétvégéjét – nyilatkozta a Mandinernek Simon Gábor, a BEAC ügyvezető igazgatója és a KEK főszervezője. Az anyaországi egyetemek mellett a határon túli erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági felsőoktatási intézmények hallgatói is részt vesznek a megmérettetésen. A torna szervezőinek deklarált célja a határokon átívelő nemzeti közösség erősítése a fiatal értelmiségiek körében. „Határon túli egyetemistákként nagyszerű kikapcsolódást nyújt nekünk a torna. Új élményekkel gazdagodunk úgy az utazás, mint a verseny során, vagy akár az esti szórakozás alatt. A KEK magas színvonalú torna, ezért is jöttünk vissza idén is” – mondta Sebestyén Éva, a Kolozsvári Egyetem kosárlabdacsapatának csapatkapitánya.

A torna eredetileg mint futsalbajnokság indult, de mára kosárlabda- és röplabdaversennyel is kiegészült, valamint egy alumni labdarúgótornával az egykori játékosok számára. Szabály ugyanis, hogy a tényleges versenyre csak egyetemi hallgatók nevezhetnek. Simon Gábor a kezdeteket is felidézte: „Egy erdélyi torna, az ELDK adta az ötletet, hogy szervezzünk egy egyetemista fiataloknak szóló összmagyar sporteseményt. Az ELTE-s csapatnak, amely részt vett ezen a székelyudvarhelyi tornán, a szervezőtársam, Nagy Gergő is játékosa volt. A következő évben tizenhat csapattal már útjára is indult a lassan tízéves KEK”.

Idén is tizenhat csapat vett részt a tornán a futsal küzdelmekben, ami rendkívül magas színvonalú játékot hozott. „Egy hallgatói önszerveződő focibajnokságból 2018-ra multisporteseménnyé nőtte ki magát a KEK, majd ezer résztvevővel” – utalt a fejlődésre Simon Gábor. A versenyeken több ezren szurkoltak, így a rendezvény

a szurkolókat is számítva közel ötezer egyetemistának jelentett kikapcsolódási lehetőséget.

A KEK hagyományosan rendkívül jó hangulatban telik. A Kárpát-medence minden tájáról érkező egyetemisták megismerhetik egymást, barátságok, sportkapcsolatok szövődnek. Nem csoda, hogy a csapatok minden évben örömmel jönnek újra Budapestre, hogy elhódítsák a trófeát. „Mi Szabadkáról azért szeretünk minden évben visszajárni a KEK-re, mert képviselhetjük a vajdasági magyarságot, és mindig barátsággal fogadnak. Már ötödik éve veszünk részt ezen a kiváló futsal tornán. Igaz, eredményekkel még nem büszkélkedhetünk, de évről évre újabb és szorosabb barátságok kötődnek” – mondta el a Mandinernek Pecko Egon, a szabadkai Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar csapatának játékosa.

Ez ebben az évben a Budapesti Műszaki Egyetem csapatának sikerült elhódítania a KEK-trófeát. Az idén először megrendezett röplabdatornát a is a BME csapata nyerte. A kosárlabdaversenyen az ELTE csapata diadalmaskodott.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnökei Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője, Prof. Dr. Borhy László, az ELTE rektora, Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja és Prof. Dr. Hamar Imre, a BEAC elnöke voltak.

A 2018-as KEK kiemelt támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő, valamint a Rákóczi Szövetség voltak.

„Hazánkban az egyetemi sport teljesen más alapokon áll, mint mondjuk az Egyesült Államokban, ahol egyetemisták milliói sportolnak. Itthon az utánpótlás rendszere a klubokra és az országos szövetségekre épül, míg Amerikában az egyetemeké ez a szerep. De hazánkról is elmondható, hogy rendre sikeresen szerepelünk az egyetemisták olimpiájának számító, két évente megrendezésre kerülő universiade-kon, és

több tízezren sportolnak szabadidős és egyetemi versenysport szinten a hazai egyetemi klubokban is.

Csak a BEAC-ban több mint ötezren” – nyilatkozta Simon Gábor.

A sportverseny minden évben jótékonysági programmal egészül ki. Idén a résztvevők és a támogatók a kárpátaljai Beregrákosi Általános Iskola mellett egy fogyatékkal élő tanulókkal foglalkozó budapesti iskola, a Dr. Török Béla Általános Iskola és Speciális Szakiskola javára tehettek sportszer- és anyagi felajánlásokat. A gyűjtés április végéig még folytatódik.

A beregrákosi iskolába 113 tanuló jár, többségük magyar ajkú. Régi múltra tekint vissza az intézmény, elődjét 1781-ben alapították. Az igazgató elmondása szerint a kézilabda- és a kosárlabdapálya mellett egy apró kis tornateremben élhetik ki mozgásigényüket a gyerekek. Sporteszközöknek azonban mindig híján vannak. A KEK-ről egy volt tanulójuk mesélt lelkesen az iskola vezetőinek.

A Dr. Török Béláról elnevezett budapesti iskola elsősorban hallássérült gyermekekkel foglalkozik, de rajtuk kívül sok halmozottan hátrányos helyzetű gyermek is van tanulóik között. Mivel a legtöbb család nehéz helyzetben, sokszor nélkülözve él, az iskola nem tud kirándulásokat és egyéb iskolán kívüli rendezvényeket szervezni a tanulóknak. Ezért is örülnének módfelett az új sporteszközöknek, mert így intézményen belül tudnák olyan élményhez juttatni a gyerekeket, amire máshogy nem lenne lehetőségük.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája szervezői is támogatták a Minority Safepack elnevezésű európai népi kezdeményezést,

ami céljául tűzte ki, hogy javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. Magyarország számára különösen fontos, hogy a kisebbségben élők is részesülhessenek anyanyelvi oktatásban és megismerhessék kultúrájukat.

Az idén 120 éves Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) által szervezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupája versenysorozatnál hitelesebb támogatót nehezen lehetne találni a kezdeményezésnek. Így nem volt kérdés, hogy a KEK szervezői felhívják a figyelmet az aláírásgyűjtésre, amihez egy kisfilmet is készítettek, hogy minden résztvevő és érdeklődő csatlakozzon az aláírásgyűjtéshez:

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés