Kitiltják a francia iskolákból a mobiltelefonokat

2018. március 7. 7:55
Nem mobilozhatnak többé a francia gyerekek a suliban.

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik - jelentette be a francia oktatási miniszter. Jean-Michel Blanquer tájékoztatása szerint a tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók.

„A mobiltelefonok használata tilos lesz szeptembertől az iskolákban, nemcsak tanórákon, hanem az egész intézményben” – idézte kedden a Libération című napilap a kormánytag előző napi rádióinterjúját. „Törvény fog erről rendelkezni a következő hetekben, hogy jogilag is rendben legyen” – tette hozzá.

„Meghagyjuk az iskoláknak, hogy megválasszák a tiltás formáját, amely a legrugalmasabbtól terjedhet a legszigorúbbig” – hangsúlyozta. Az iskoláknak így lehetősége lesz megtiltani azt is, hogy kikapcsolt állapotban a diákokkal lehessen a mobiltelefonjuk. „A legrugalmasabb változat szerint, ahogy az már egyes iskolákban érvényben van, a mobiltelefont egy erre a célra biztosított zacskóban kell tartani a táskában, és pedagógiai célokra vagy sürgős esetben elő lehet venni” – mondta a tárcavezető. „Fontos, hogy ne a mobiltelefonok töltsék ki a kamaszok életét, akkor amikor tanulniuk kell, vagy amikor egymás között vannak a szünetben az udvaron” – fűzte hozzá.

Az oktatási miniszter hétfőn egy dijoni középiskolában tett látogatást az államfő feleségének, Brigitte Macronnak a kíséretében, aki évtizedeken át gimnáziumi tanár volt. Jean-Michel Blanquer itt leszögezte, hogy a tiltás a „zaklatás elleni küzdelem” része. „A gyerekek, a kamaszok, a tanulók érdekében tesszük ezt, hogy megvédjük őket a közösségi oldalakon létező visszaélésektől, amelyek internetes zaklatásokhoz vezetnek” – fogalmazott a miniszter.

Hivatalos adatok szerint a francia tanulók tíz százaléka mobilfüggő. Több szakszervezet és szülői szervezet úgy ítélte meg, hogy nagyon nehéz lesz megvalósítani a kormány elképzelését. Franciaországban jelenleg is tiltott a  mobiltelefonok használata az osztálytermekben, de nem az intézményekben, miután az szabadságjogokat sértene. Ezért van szükség törvénymódosításra a teljes tiltáshoz.

(MTI)

 

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Marhaság. A gyerekek pillanatok alatt átlátják az ilyen intézkedések szemforgató voltát. A tanárok nyilván annyit telefonálnak, amennyi jól esik.

Válaszok:
Csomorkany | 2018. március 7. 8:15

Ez ám az érvelés! És még miben akarod megnyitni a gyerekek előtt azokat a lehetőségeket, amelyek egy tanárnak, mint a felnőtt társadalom tagjának, törvényesen megengedettek?

Magyar iskolában gondolkodva a kérdés az, hogy mi volna a szankció? Mert ugye törvényt hozni szankció nélkül nem igazán értelmes tevékenység.

Namost, a mobilt elvenni a gyerektől, az törvénytelen. Kirúgni a gyereket, amikor fejkvóta-rendszer van, reménytelen.

Tanási figyelmeztetéseket (beírás, ilyesmi) osztani reménytelen, ha a szülőt nem érdekli a dolog, márpedig jó eséllyel nem érdekli, ha ő vette a gyereknek a telefont.

A minimum egy olyan szabályozás, hogy a tanár jogosult elvenni a telefont, és csak az iskolába emiatt bejövő szülőnek odaadni.

Amúgy a digitális tábla tényleg szégyenletes példa a digitális eszközök kapcsán megvalósítható korrupcióra. Aminek értelme van, az a notebook + kivetítő kombó, de az kb. negyedannyiba kerül, és nincs szoftver, amit pluszban el kell adni.

Tisztára, mint a kakaóbiztos számítógép.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés