Gender-ellenes tüntetés volt Horvátországban

2018. március 26. 8:33
Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása ellen ezrek tüntettek Zágrábban

Több ezren vonultak utcára a horvát fővárosban, Zágrábban az Isztambuli Egyezmény tervezett ratifikálása ellen tüntetve szombaton. A megmozdulás szervezői szerint a nemzetközi szerződés alááshatja a hagyományos családi értékeket a nagyrészt katolikus Horvátországban. A hazafias dalokat éneklő tüntetők a főváros legnagyobb utcáin vonultak fel zászlókkal és transzparensekkel, amelyek az „Állítsátok meg az Isztanbuli Egyezményt a szuverén Horvátországért!” jelmondatot hirdették. A tiltakozók távozásra szólították fel Andrej Plenkovic horvát miniszterelnököt.

A megmozdulás résztvevőit rendőrök választották el ellentüntetők egy kisebb csoportjától, amellyel szóváltásba keveredtek. A konzervatív horvát kormány a nőkkel szembeni, valamint a családon belüli erőszak elleni küzdelem jegyében a héten elfogadta a megállapodást, és a parlament elé terjesztette szavazásra. A vitatott dokumentum egyes kormánytagokon kívül több konzervatív csoportosulás és a helyi katolikus egyház tetszését sem nyerte el.

Őket a nemekre vonatkozó definíció aggasztja, amely szerintük megnyitná az utat a transzszexuális vagy transznemű kategória bevezetése előtt. Az egyezmény szövege szerint a nemek olyan társadalmi szerepek, viselkedésminták, tevékenységek és jellemzők összességei, amelyeket egy adott társadalom nőkhöz vagy férfiakhoz illőnek ismer el. Előző hónapban az Európai Unió két másik tagja, Bulgária és Szlovákia is elutasította a szerződés aláírását hasonló érvekkel.

A kabinet azzal az értelmező nyilatkozattal küldte az egyezményt a parlament elé szavazásra, hogy az sem a gender elmélet kötelező bevezetését, sem a házasság fogalma megváltoztatásának előírását nem tartalmazza, és mindenben megfelel a horvát alkotmányos rendnek. A törvényhozás húsvét után szavazhat az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról.

A szerződés ellenzői népszavazást tartanának a kérdésről, de egy, a héten közzétett felmérés szerint a horvátok kétharmada támogatja a nemzetközi jogi dokumentumot. Az egyezmény politikai pártfogói között van a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) és egy kivételével a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) koalíciós partnerei is, köztük a kisebbségi képviselők.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés