A sportolók sikerei a nemzeti öntudathoz is hozzájárulnak – Gyurta Dániel a Mandinernek

2018. április 6. 7:56

Írta: Partos Bence
Az élsport nem csak néhány kiemelt sportoló önző játéka – vallja a nemrég visszavonult Gyurta Dániel. Az olimpiai bajnok úszó a Mandinernek elmondta: kitartás, alázat és türelem kell ahhoz, hogy valaki hozzá hasonlóan a csúcsra jusson. Gyurta beszélt az erősségeiről, az utódairól és a visszavonulása utáni időkről. Interjúnk.

Írta, hogy a magyar úszás számíthat Gyurta Dánielre: milyen keretek között képzeli el a jövőjét? Mi jön a visszavonulás után? 

A Magyar Úszószövetségben elnökségi tag vagyok és a frissen alakult Olimpiai Bajnokok Testülete is az úszás és az úszók szolgálatáról szól. Az biztos, hogy már most bőven lesznek feladatok.

Mire a legbüszkébb a pályafutása alatt? 

Mindent elértem, amit gyerekként megálmodtam. Azt tudom mondani, hogy

ennél kerekebb nem lehet egy karrier. 

Nyertem világcsúccsal olimpiát, voltam három alkalommal világbajnok, van két Európa bajnoki címem és hat teljes éven át nem tudtak legyőzni. 

Ennyi siker mellett mire tanította meg az úszás?  

Hasonlóan a legtöbb élsporthoz, az úszás is megköveteli a kitartást, a legnagyobb alázatot és a türelmet. Türelmet ahhoz, hogy akkor is tovább csináld, amikor az elvégzett kőkemény munkának nem jön ki az eredménye. 

Szóval kitartás, alázat és türelem. Önnek mi volt a legnagyobb erőssége az úszásban? 

Szerencsés voltam, mert a versenyhelyzet még többet hozott ki belőlem. A drukk másnak gátlásokat szül, rám pozitívan hatott. Így amikor kivonultunk a rajtkőhöz, én akkor voltam fejben a legerősebb.  

Ha most visszatekint a pályafutására, mit gondol, milyen személyiségnek, milyen embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki önhöz hasonlóan a csúcsra jusson? A rengeteg munka és akaraterő mellett mi kell még? Kozma Dominik egy korábbi interjúnkban például azt mondta, hogy az úszáshoz kicsit őrültnek is kell lenni. 

Kinek mi. Én az alázatot, természetesen az akaraterőt és a monotónia tűrést emelném ki. Napi öt órát a csempét nézni és róni a kilométereket egyedül, ezt megköveteli. 

Miért nem működött az új edzővel? 

Az a kár, hogy nem hamarabb találkoztunk és nem volt elég időnk együtt dolgozni. De szerencsés vagyok, mert előtte is nagyszerű edzőim voltak. Nagy József kiváló edző, a módszereivel nagyon egyetértettem, most sem csinálnék semmit másképp. 

Hogyan került ahhoz az edzőtrióhoz, akivel lényeglben egész életében dolgozott? 

1999-ben a Komjádi uszodában kezdtük a közös munkát. Ott, ahol múlt kedden az utolsó „hivatalos” ötven métert leúsztam. Ezt követően sokszor akartak szétválasztani minket, de a hűség nekem fontosabb volt. 

Mit gondol az utódjairól, a jövő magyar úszógenerációjáról? Biztosítva van az utánpótlás? 

Milák Kristóf  személyében például nagy reménysége van a magyar úszásnak a nemzetközi pillangóúszás mezőnyében. Remélem, hogy neki ez a várakozás nem teher lesz. De teljesség igénye nélkül említhetem Késely Ajnát vagy Kós Hubertet is. Másrészt nagyon várom, hogy egy-két ígéretes mellúszó feltűnjön a hazai mezőnyben. Drukkolok, hogy legyen, aki túlszárnyalja a 2:07.23-at, ami az én személyes legjobbam. 

Mit kell tennie ahhoz a szövetségnek, hogy mindig legyenek olyan csillagjaink, mint Gyurta Dániel?

Úgy érzem a szövetség dr. Wladár Sándor vezetésével most nagyon jó úton halad. Szerintem megvan az összhang, és az úszók is azt érezhetik, hogy értük van a szövetség. De ahhoz, hogy négyévente az olimpián a földkerekség legjobbjai között legyenek sportolóink egy olyan sportágban, ami az egész világon népszerű, a szövetség kevés. A sikeres úszósporthoz minden részletnek a helyén kell lennie, minden támogatás meg kell, hogy legyen. 

Mit gondol, mit ad az úszósport a magyar társadalomnak? Miért érdemes ilyen rengeteg pénzt költeni az élsportra? 

Az élsport nem csak néhány kiemelt sportoló önző játéka. A sportolók sikerei a nemzeti öntudathoz is hozzájárulnak, amit én személy szerint fontosnak érzek. Egy olimpiai aranynak egységesen örül az ország, és szeretünk magyar sikereknek drukkolni itthon is. Emellett nemzetközi hírünket, megítélésünket is erősíti, hogy kis országként a top 10-ben vagyunk az olimpiai éremtáblán. Nem utolsósorban a sportoló minta: a sport szeretetét, az egészséges életmódot hirdeti és próbálunk „divatot” teremteni ezeknek.

A fiatal generációk nevelésében a sportnak – és közte az élsportnak – nagy szerepe van.

Az úszás ráadásul a legtöbb embernek szinte kötelezően megtanult sport, amihez nem kell sok minden, csak egy úszónadrág vagy úszódressz. Emellett hála égnek sikersportág, így még könnyebben belopja magát az emberek szívébe. Hiszek abban, hogy néhány rangos nemzetközi esemény, ahol ismét szurkolhatunk magyaroknak például a Duna Arénában, sok pluszt adhat az embereknek, a nemzetnek.

Írja meg egy szóban, mit jelentett és jelent önnek az úszás! 

Mindent! 

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Amikor utoljára Londonban jártam, egy olyan kerületben laktam, amit az olimpia miatt újítottak fel, előtte egy lepusztult városrész volt."

Ez így van. Új városrész keletkezett, saját shopping centerekkel, kocsmákkal, nem is kell bemenni a Citybe.

Az egymomentumos srácok, meg a lumpen aláíróik pont a csepeli lumpeneket hagyták abban a lumpen állapotukban, amiben vannak évtizedek óta. Érdemes megnézni a balkonos planeljeiket amikben vegetálnak. Roncstelep a fél szigetváros.

Válaszok:
Schollander | 2018. április 6. 10:58

Az egymomentumos srácok, meg a lumpen aláíróik pont a csepeli lumpeneket hagyták abban a lumpen állapotukban, amiben vannak évtizedek óta."

Gagyi a szöveged.
Nem próbálkoztál VOLNA ilyesmivel,
ha elolvastad VOLNA a PwC megvalósíthatósági tanulmányának legalább a rövidített változatát, és ismerted VOLNA a visszalépésig leadott anyagokat a szándéknyilatkozattal kezdve.
(:–((

Válaszok:
hátakkor | 2018. április 6. 11:03

Vettem a fàradtságot és elolvastam a PwC megvalósíthatósági tanulmányát. És szoktam tekerni Csepelre. Azt az öngyilkosjelöltet nem lehet megmenteni aki folyton visszaugrik a vízbe.

Válaszok:
Schollander | 2018. április 6. 12:08

A PwC tanulmány csak az egyik része volt az általam írtaknak,
a másik rész a leadott pályázati anyagaink voltak.
E kettő együttes ismeretére céloztam, a nyilvánvaló ellentmondásokra, pl. arra, ahogy a PwC megvalósíthatósági tanulmányban rögzített előírások közül többet már a pályázati időszakban megszegtek.

Ezeken a tényeken viszont semmit sem változtat az,
hogy te "szoktál tekerni Csepelre".

Válaszok:
hátakkor | 2018. április 6. 13:34

Tök mindegy a PwC. Párizsban lesz az Olimpia. Nem tudom, addigra megszűnik-e ott a rendkívüli állapot, vagy a rendkívüli állapot marad a rendes állapot. Arra a jelenségre hívnám fel a figyelmet, hogy a lumpen, protest, az irigy kapható sajnos a FeGyőr féle zsúrfiúk által, a szerkesztőségbe betámadó Lenin-fiúk által, a síppal-dobbal felszerelt izgágák által, amitől másnak sem lesz jobb, de pl. a csepeli planel lakónak tuti nem lesz jobb. Szárítsa tovább a széthordott szétmosott BKV-pólóit a lakótelep szétmállott teraszain és nézze a világító kábeltévéjét! Igya a rissz-rossz tablettás fröccseit és hőzöngjön tovább!

Válaszok:
Schollander | 2018. április 6. 13:50

Nem mindegy a PwC.
Az a megvalósíthatósági tanulmány volt az alapja Budapest olimpiai pályázatának. Ha pedig abban szereplő, fontos előírásokat már a pályázati időszakban semmibe vesznek,
akkor pláne helyes lett volna (korrekt tájékoztatás után) népszavazást tartani.
A népszavazást kezdeményező momentumosok köpködése pedig nem ellenérv részedről.

Válaszok:
hátakkor | 2018. április 6. 14:51

PwC anyagot eltettem. Azzal együtt nem Csepelen lesz az Olimpia. Hanem Párizsban. Marad a csepeli roncstelep ahogy van. Örülnek ha jár a HÉV meg villog a tévé.

Válaszok:
Schollander | 2018. április 6. 16:12

1.)
Megismétlem, talán végre megérted:
A PwC tanulmány csak az egyik része volt az általam írtaknak,
a másik rész a leadott pályázati anyagaink voltak.
E kettő együttes ismeretére céloztam, a nyilvánvaló ellentmondásokra, pl. arra, ahogy a PwC megvalósíthatósági tanulmányban rögzített előírások közül többet már a pályázati időszakban megszegtek.

2.)
"nem Csepelen lesz az Olimpia. Hanem Párizsban"

Csakhogy "az Olimpia" nem is Csepelen lett volna.
A budapesti olimpiai helyszínek közül
Csepelen
csak a "Duna zóna" 3 (három) helyszíncsoportjából 1 (egy),
az "Olimpiai park helyszíncsoport" lett volna, pontosabban annak is csak az egyik része.
A másik zónának, a "Hősök zóná"-nak 4 (négy) helyszíncsoportja lett volna.
A fenti két zónán kívül Budapesten további 3 (három), szintén nem csepeli helyen lettek volna "önálló létesítmények".

Fel sem merült, hogy az olimpiával megszűnt volna a csepeli panel lakótelep.

Válaszok:
hátakkor | 2018. április 6. 18:56

Csepelnek jót tenne egy olimpia. Van terület, víz. Mindenhez közel van. A momentumosok meg lépnek vissza - majdnem - mindenkinek. Nem lépik meg az 1%-ot nemhogy a diàkhiteleiket nem vègtörlesztik, de az àllami tàmogatàst is vissza kell fizessék. FeGyőr Európa embere valamilyen szavazàson. Iszlamistaként tört be szerkesztőségbe fenyegetőzni. Ennyi volt a mutatvànyuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában