Kampány indul a szoptatás népszerűsítésére

2018. április 12. 13:13
Az anyatejes táplálás nemcsak egészséges, életet menthet.

Újabb kampányt indított az Unicef és a WHO a szoptatás népszerűsítésére a világnak azon a részén, ahol ez nem természetes – írja a Euronews.

A nyugati típusú társadalmak mindig is másképp kezelték ezt, mint akár Afrikában vagy Ázsiában, de bárhogy is, az asszonyok gondoskodtak arról, hogy gyermekük anyatejhez jusson.

Mára viszont elég rosszul állunk ezzel, az ENSZ gyermekjogi szervezete szerint még a kórházakban is, ezért most nekik adtak ki ajánlást arról, mi mindent tehetnek a szoptatás védelmében, illetve népszerűsítéséért.

Az Unicef vezető szakértője, Victor Aguayo szerint a szoptatás évente sok ezer kisgyerek életét menti meg, és a felnövekedésüket is nagyban befolyásolja. A szoptatott gyerekek magasabbra nőnek, kevésbé fenyegeti őket az elhízás felnőtt korban is. A szoptatás jó hatással van az agy fejlődésére, és nem utolsó sorba megóvja az anya egészségét. Akik szoptatnak, egész életükben kevésbé kitettek bizonyos daganatos betegségeknek, és jobban ellenállnak az elhízásnak, úgyhogy ez tényleg egy nagyon fontos dolog – mondja.

A Euronews cikkéből kiderül, hogy az Unicef és a WHO szerint minden kórháznak kell, hogy legyen szoptatási protokollja, és biztosítaniuk kell minden fiatal anyának értő támogatást és megfelelő körülményeket a szoptatáshoz. A kutatási eredményekre épített, 10 pontos iránymutatást nemcsak azok az egészségügyi intézmények kapják meg, ahol van szülészet vagy gyermekosztály, mert fiatal anyák betegként kezelésre szorulhatnak máshol is.

 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A nyugati típusú társadalmak mindig is másképp kezelték ezt, mint akár Afrikában vagy Ázsiában, de bárhogy is, az asszonyok gondoskodtak arról, hogy gyermekük anyatejhez jusson."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés