A demográfiai fordulatért

2018. április 16. 08:56

Tóth I. János
Magyar Idők

Az alacsony születési szám nem egy parciális jelentőségű jobboldali téma, hanem a legfontosabb közügy.

„Egy közösség a fenntarthatatlanul alacsony termékenységi arányszám megítélésével kapcsolatban két súlyos hibát követhet el: nem veszi komolyan, vagyis negligálja, vagy pedig fatalista módon viszonyul hozzá. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz: a szükséges intézkedések elmulasztása.

Az urbánus, majd később a balliberális oldal mindig is elutasította ezt a témát. Kezdetben inkább csak hányaveti módon nevetgéltek azon, hogy »fogyik a magyar«, de mára már inkább az a fatalista álláspont került előtérbe, hogy a születési számokat nem lehet növelni, mivel az embereket semmilyen módon sem lehet rávenni arra, hogy több gyereket vállaljanak. Mindkét álláspont hibás.

Egyrészt az alacsony születési szám nem egy parciális jelentőségű jobboldali téma, hanem az ország jövője szempontjából a legfontosabb közügy. A demográfiai folyamatok természetesen pártsemlegesek. Ha nem tudjuk megállítani a népességfogyást, akkor az eltartók és az eltartottak aránya végzetesen eltolódik, ami a nagy ellátórendszereket (nyugdíj, egészségügy, oktatás) is maga alá temeti. Az eltartandók arányának a növekedése, az emelkedő adók és a romló életfeltételek pedig még a kivándorlást is felerősítik. Ezek a kedvezőtlen folyamatok pedig nemcsak a jobboldali érzelmű embereket fogják negatívan érinteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://nemzedek.mandiner.hu/trackback/31527