A demográfiai fordulatért

2018. április 16. 8:56

Tóth I. János
Magyar Idők
Az alacsony születési szám nem egy parciális jelentőségű jobboldali téma, hanem a legfontosabb közügy.

„Egy közösség a fenntarthatatlanul alacsony termékenységi arányszám megítélésével kapcsolatban két súlyos hibát követhet el: nem veszi komolyan, vagyis negligálja, vagy pedig fatalista módon viszonyul hozzá. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz: a szükséges intézkedések elmulasztása.

Az urbánus, majd később a balliberális oldal mindig is elutasította ezt a témát. Kezdetben inkább csak hányaveti módon nevetgéltek azon, hogy »fogyik a magyar«, de mára már inkább az a fatalista álláspont került előtérbe, hogy a születési számokat nem lehet növelni, mivel az embereket semmilyen módon sem lehet rávenni arra, hogy több gyereket vállaljanak. Mindkét álláspont hibás.

Egyrészt az alacsony születési szám nem egy parciális jelentőségű jobboldali téma, hanem az ország jövője szempontjából a legfontosabb közügy. A demográfiai folyamatok természetesen pártsemlegesek. Ha nem tudjuk megállítani a népességfogyást, akkor az eltartók és az eltartottak aránya végzetesen eltolódik, ami a nagy ellátórendszereket (nyugdíj, egészségügy, oktatás) is maga alá temeti. Az eltartandók arányának a növekedése, az emelkedő adók és a romló életfeltételek pedig még a kivándorlást is felerősítik. Ezek a kedvezőtlen folyamatok pedig nemcsak a jobboldali érzelmű embereket fogják negatívan érinteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ún. jóléti társadalmakban az 'önmegvalósítás' liberális igénye akadályozza elsősorban több gyermek világra jöttét.
Egyébként az ország gazdasági és társadalmi stabilitásában vetett bizalom növelhet azt.

Van igazság abban amit mondasz. Amit nem magyaráz a felvetésed, az az izraeli 3,17 TFR a zsidó nőknél. És ha az ortodoxokat levonod a szekularizált nőknél is 2 feletti a gyerekszám.

A probléma megoldásához az erős közösségtudat alapvető fontosságú. A családbarát munkavállalói légkör, a gyermekvállalást pozitív cselekedetként értékelő közbeszéd és a szingli lét árnyoldalát is bemutató média szintén elemek.
De a legfontosabb a gyermekvállalók anyagi biztonságának a megteremtése és a szingli léttel azonos életminőség elérése lenne. Ez akár a nyugdíjon keresztül is érvényesíthető lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés