A demográfia komoly kihívás

2018. április 25. 08:39

Botos Katalin
Magyar Idők

Hallatlanul fontos, hogy a gyermeknevelés ráfordításait a nyugdíjakban is elismerjék.

„A társadalomnak mindenképpen problémát jelent a munkaképes korúak létszámcsökkenése, hiszen a szolgáltatások iránt megnövekvő kereslet embert kíván a gátra. Egyre több segítőszemélyzetre lesz szükség az idősebb korosztály ellátására, és számos munkahelyen már most is hiány van szakképzett emberekben. Az sem lehet, hogy az egészségügyi és szociális szolgáltatások bérei a legutolsók legyenek valamennyi ágazat adatai közül. Ha a bérkülönbségek nem csökkennek érdemben az unió keleti és nyugati része között, az elszívóhatás az összes területen továbbra is erős lesz.

Természetesen a technikai haladás trendjei nehezen becsülhetők előre, az sem, hogy mennyi és milyen munkaerőre lesz szükség. De általában, mint utaltunk rá, a létszámcsökkenés egy országban mindenképpen kedvezőtlen hír a tőke számára. Tehát nemcsak a társadalomnak, hanem a piacnak is fontos, hogy mielőbb érdemi változás következzék be a demográfiai trendekben. Mivel ezek a trendek nagyon lassan változnak, fontos, hogy a családtámogatási rendszer folyamatossága ne sérüljön, sőt ha lehet, tovább fejlődjék.

És hallatlanul fontos, hogy a gyermeknevelés ráfordításait a nyugdíjakban is elismerjék. Minden módon érdekeltté kell tenni a társadalmat abban, hogy vállaljon gyermekeket, és felnevelje őket képzett egyénekké. A változás így is nagyon lassú lesz, erre készülni kell. De nem cselekedni hatalmas bűn lenne a jövő generációk ellen.”

A bejegyzés trackback címe: https://nemzedek.mandiner.hu/trackback/31571