Ifjú zeneművészek akadémiája lesz Debrecenben

2018. május 3. 9:46
Nemzetközi nyári akadémiát tart a Debreceni Egyetem zeneművészeti kara júliusban.

Csaknem 30 professzor várja idén a fiatalokat az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján: a Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti kara július 15. és 24. között rendezi meg hagyományos programját, a mesterkurzusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba is lehet jelentkezni – közölte az egyetem sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra – a hárfától a basszusharsonán és a cimbalmon át az ütőhangszerekig – csaknem 20 hangszeren várja a fiatal zenészeket a nyári akadémia. 

A debreceni zeneművészeti kar a 16 évesnél idősebb szakközépiskolás növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és ifjú zenetanárok előtt nyitja meg kapuit július 15-én, akik szeretnék képességeiket fejleszteni, technikájukat csiszolni, zenei előadókészségüket megmutatni. Tavaly 22 nemzet zenekedvelő fiataljai vettek részt a rendezvényen – jelezte Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója. Hozzátette: a 18. nyári kurzuson 4 országból 28 professzor tart majd 5-10 napos mesterkurzusokat, a hazai zeneművészek mellett többek között Németországból, Japánból és Szlovákiából is érkeznek vendégoktatók. Most először kapcsolódik be a munkába Jozef Lupták szlovák gordonkaművész, Rodrigo Perez Vila spanyol szaxofonista és Jóföldi Anett fuvolaművész – sorolta. 

A mesterkurzusokat tartó professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn sorozatban ingyenes hangversenyeket is adnak az akadémia ideje alatt a zeneművészeti karon, csakúgy, mint a korábbi években. Az ifjú zeneművészek nemcsak tőlük tanulhatnak az egyéni képzéseken, de lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába, amelyet a hagyományokhoz hűen Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a nemzet művésze irányít. 

A világzenekar ezúttal is négyállomásos koncertturnéra indul a nyári akadémia zárását követően. Elsőként a debreceni Kölcsey központban lépnek fel, majd Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Résztvevői lesznek a Klassz a parton sorozatnak Balatonfüreden, végül Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia koncerttermében adnak záróhangversenyt az idén 85 éves Vásáry Tamással – ismertette Váradi Judit.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés