Űrutazás

Kegyetlenül kényelmetlen lesz a NASA új űrhajója

2018. május 7. 09:40

Alaposan gondolja át, aki űrhajós szeretne lenni.

Rengeteg gyerek, fiatal álma, hogy űrhajós legyen, de nagyon keveseknek adatik csak meg ez a dicsőség. Ha többen tudnák, mivel jár az űrutazás, talán kevesebben vágynának a csillagok közé.

Az új Orion űrhajó kidolgozásán dolgozik a NASA. A BBC arról ír, hogy a leendő asztronauták alkudozásba kezdtek a tervezőkkel, hogy emberibb körülmények legyenek a fedélzeten, mint amire a tervek alapján számítani lehet.

Az Oriont mintegy öt éven belül üzembe helyezik, és hosszú éveken keresztül ezzel a modellel utaznak majd az űrhajósok. Steve Bowen űrhajós szerint rendkívül kényelmetlen lesz az Orion. „Nagyon zsúfolt. Igazán szűk a hely négy embernek” – nyilatkozta.

Az Oriont olyan űrutazásokhoz tervezik, amik akár három hétig is eltarthatnak. A fedélzeten kell, hogy legyen WC és pihenésre alkalmas helyiség is az irányító berendezéseken kívül, de a tervezett űrhajó teljes területe mindössze kilenc négyzetméter. Ezen a szűk helyen kell dolgozni, aludni, gimnasztikázni az űrhajósoknak.

A földet éréskor pedig az Orion a tengerbe csapódik majd, és a hánykolódás miatt komoly a veszély, hogy az utasok rosszul lesznek. Lehetséges, hogy nem lehet majd kiemelni a kapszulát a vízből, így a visszaérkezés után az űrhajósoknak még sokáig bent kell maradniuk, amíg biztosan partra vontatják őket.

 

 

A bejegyzés trackback címe: https://nemzedek.mandiner.hu/trackback/31618