Nem volt meglepetés az angol érettségin – Angoltanár a Mandinernek

2018. május 10. 15:01

Írta: Csekő Imre
Az angol érettségi feladatokról Nikolics Noémit, az ELTE Trefort Ágoston Gyakoló Gimnázium angoltanárát kérdeztük. A tanárnő elmondta: a sikeres középszintű angol érettségi olyan tudást jelent, ami elég a hétköznapi életben való boldoguláshoz. Az idei feladatok olyanok voltak, amilyenekre a diákok előzetesen számítottak.

Tanárként mennyire találta nehéznek az idei angol feladatsort?

A középszintű feladatsor megfelelt a jogszabályi előírásoknak és az elvárt B1 nyelvi szintnek. A tíz témakör közül az „iskola” és a „tudomány és technika” témakörök idén alulreprezentáltak voltak. A feladatok között voltak könnyebbek és kissé nehezebbek is, de következetes felkészülés után egyik sem jelentett teljesíthetetlen kihívást.

A diákjaink is relatíve könnyűnek találták az angol írásbelit – kb. olyannak, amilyenre számítottak a sok gyakorlás után.

Csak néhány feladatot említettek, amelyekkel többeknek is meggyűlt a bajuk.

Volt olyan feladat, amit ön személy szerint nehéznek vagy éppen túl könnyűnek talált?

Az „igaz / hamis / nem szerepel a szövegben” feladat mindig lehetőséget ad vitára, és ennek a feladatnak az életszerűsége is megkérdőjelezhető. Idén az olvasott és hallott szövegértés vizsgarészekben is előfordult ez a feladattípus. A vizsgázók ezt tartották a legnehezebbnek, mert több olyan állítás is szerepelt a feladatban, amelyekről a szöveg alapján a jól felkészült tanulók is nehezen tudtak dönteni.
A másik, ami nem szokott népszerű lenni, az a fajta feleletválasztós feladat, ahol az „A vagy B vagy mindkettő” megoldásokat lehet megjelölni. Idén a hallott szövegértési vizsgarészben fordult elő ilyen feladat. Szerencsére a CD-felvételek ezúttal rendben voltak, nem voltak zavaró zajhatások vagy nehezen érthető akcentusok.

A középszintű érettségi valamivel könnyebb, mint egy középfokú nyelvvizsga. Mit gondol, milyen érettségi eredmény után próbálhatja meg egy diák bátran a nyelvvizsgát is?

Úgy gondolom, hogy kb. 80%-os középszintű érettségi eredmény után bátran neki lehet vágni egy B2-es szintű nyelvvizsgának. Természetesen az adott vizsga típusfeladatait érdemes alaposan begyakorolni előtte.

Sokan mondják, hogy hazánkban magolósan tanítják a nyelveket. Igaz ez?

Az, hogy a nyelvet milyen módszerrel tanítják a pedagógusok, illetve mennyire hatékonyan sajátítják el a nyelvet tanulók, nagyon sok tényezőtől függ. Szaktanácsadóként számos iskolatípusban megfordulok, és az a tapasztalatom, hogy nem érdemes az egész országra általánosítva ilyen véleményt megfogalmazni.

Úgy látom, a kollegáim komoly erőfeszítéseket tesznek

annak érdekében, hogy minél motiválóbban, a diákok sokféleségéhez, körülményeihez, valamint az adott tanítási helyzethez igazodva megfeleljenek annak az elvárásnak, hogy a középiskolai tanulmányok végére legalább B1/B2 szintű nyelvtudásra tegyenek szert a tanulók.

A középszintű érettségin a szóbeli rész például majdnem kétszer annyi pontot ér, mint a nyelvhelyesség. Miért van ez? Egyetért vele?

Középszinten a nyelvhelyességet az íráskészség és a beszédkészség vizsgarészekben is értékelnünk kell. Fontos tudni, hogy a pontszámok nem egyeznek a feladatok itemszámával. Az emelt szintű vizsgán minden vizsgarészre egységesen 30 pontot lehet kapni. Itt is igaz, hogy a nyelvhelyességet az íráskészség és beszédkészség vizsgarészekben is értékelnünk kell.

Az akkreditált nyelvvizsgákkal összehasonlítva mennyire korszerű vizsga az érettségi?

Az akkreditált nyelvvizsgák többségére is az jellemző, hogy a kommunikatív készséget, a praktikus nyelvhasználatot részesítik előnyben a nyelvhelyességgel szemben. A 2017. január 1-jén hatályba lépett jogszabályváltozás néhány szempontból korszerűsítette, egységesítette az élő idegen nyelv érettségi vizsgát. Mivel az emelt szintű érettségi sikeres letételével középfokú nyelvvizsgát lehet szerezni gyakorlatilag ingyen, a rendszer beemelte ezt a vizsgát is a viszonylag könnyen elérhető, korszerű vizsgák közé.

Az életben való boldoguláshoz mennyire elég az a tudás, ami a 4-es/5-ös érettségi eléréséhez kell?

Az érettségi témakörök felölelik az élet csaknem minden területét.

Ha valaki lelkiismeretesen felkészül a középszintű érettségire, akkor hétköznapi élethelyzetekben sikeresen tud boldogulni.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés