Novák Katalin: A műszaki pályán se legyen akadály a női lét!

2018. május 15. 11:53
Középiskolás lányoknak beszélt a TechCsajok című rendezvényen a nők műszaki pályán való boldogulásáról az államtitkár.

El kell érni, hogy a nők is bátran válasszák a műszaki pályát és női létük ne legyen ennek akadálya – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden a TechCsajok című rendezvénysorozat budapesti állomásán.

Novák Katalin a középiskolás lányoknak szervezett eseményen arról beszélt, hogy a „21. század a nők évszázada”, hiszen ma már természetes, hogy a nők is tanulhatnak, szavazhatnak, és orvos, tanár, sportoló, de akár fizikus vagy matematikus is lehet belőlük. Kiemelte, nem az a cél, hogy a matematikusok vagy fizikusok többsége nő legyen, hanem az, hogy ne legyen akadálya a női lét az elképzelések megvalósításának.

Az államtitkár arra biztatta a jelenlévőket, hogy higgyenek és bízzanak magukban, és merjék megvalósítani az álmukat. Az úton valószínűleg sok előítélettel, sztereotípiával találkoznak majd, lehet, hogy többet kell küzdeniük, mint a férfi kollégáknak, de az úttörés izgalmas feladat, közben pedig arra kell gondolni, hogy nekik köszönhetően a következő generációknak már könnyebb lesz – biztatott Novák Katalin.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége videoüzenetben azt ajánlotta a fiataloknak, hogy ne féljenek a technikától, tanulják meg használni azt, mert a technika nemcsak az élet része, hanem segítője is.

A TechCsajok rendezvényt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte 14-18 éves lányoknak, hogy felkeltse az érdeklődésüket a műszaki és természettudományos területek iránt. Az eseményeken sikeres nők számolnak be a területekben rejlő lehetőségekről és saját karrierjükről. A sorozat állomásain – Budapest mellett Békéscsabán, Debrecenben és Pécsett – az érdeklődők megismerkedhetnek a környékbeli egyetemekkel, főiskolákkal és vállalatokkal, amelyek különböző technikai, illetve tudományos eszközökkel mutatják be a műszaki foglalkozások izgalmas oldalát.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kéne ezt a balos propagandát nyomni.

A fejlett országokban kevesebb nő választja a tech pályát, mint pl. Indiában. Mert megtehetik.

Pontosan. A nőket elsősorban a humán dolgok érdeklik. Számtalan tisztességes szociológiai tanulmány született már a két nem alapvetően eltérő érdeklődési köréről.

Az, hogy a tesztoszteron az agy szisztematizáló részét aktivizálja, és az empatizálót fogja vissza, azon semmiféle felszabadító mozgalom em fog tudni változtatni. Ennek semmi köze az IQ-hoz.

Ha 50% mérnöknőt akarnak, ahhoz a nőket műszaki pályára kell _kényszeríteni_! Tényleg ezt akarjuk?

Ilyenkor az ember ledöbben, hogyan lehet, hogy egy a területen döntési hatalommal bíró politikus csapatában nincsen senki aki olvasna, informálódna. Mert egy szimpla érdeklődő internetezőnek is gyorsan megtalálható az az anyag, amiben azt vizsgálták, hogy a svédországi, gendersemleges légkörben felnövő nők kisebb arányban választják a műszaki pályát, mint a sztereotip nemi szerepeket valló társadalmakban. A nemek nem szociológiai kategóriák, a képességekben, motivációban igen jelentős eltérések találhatóak. Szabad akaratukból a nők azt választják amiben a legjobbak- és az nem a mérnöki pálya...

Csak meg kell nézni az ENSZ jelentést, hogy a STEM ágazatokban mekkora a nők aránya. Bangladesben egész magas. A skandináv államokban alacsony. Nem törvényszerű persze vannak eltérések gazdag-, és szegény országok közt is, de a korreláció egyértelmű.

És ne mondja nekem senki, hogy Kínában jobban tisztelik a nők jogait, mint Norvégiában.

Bocsánat, nem Bangladeshben magas, hanem Mianmarban. A muzulmán országokban jellemzően alacsony a nők aránya, érthető okokból.

Tessék, itt egy UNESCO jelentés:

"But a closer look at the data reveals some surprising exceptions. For example, in Bolivia, women account for 63% researchers, compared to France with a rate of 26% or Ethiopia at 8%. "

https://bit.ly/2jL7qpZ

Egy helyen vannak elnyomva a nők politikailag: A muzulmán országokban.

de nem akarnak.

"nem az a cel hogy a tobbseguk no legyen".

Nem cel hogy akar ugyanannyi no legyen mernok mint ferfi. Csak az a cel, hogy aki az akar lenni, annak ez elott ne legyen akadaly, ezzel pedig semmi baj sincs.

bocs, de a gyerekvallalasrol a dontest ketten hozzak. Nem csak a no. A ferfi is ugyanugy. Az igaz, hogy amelyik no nem akar szulni az nem fog, de az is pont ugyanugy igaz, hogy amelyik ferfi nem akar gyereket az nem csinal.
Ha pedig azzal akivel ossze keszulunk kotni az eletunket errol nem egyeznek a nezeteink, akkor mast kell keresni meg idoben. Mind ferfikent, mind nokent.

"Csak az a cel, hogy aki az akar lenni, annak ez elott ne legyen akadaly, ezzel pedig semmi baj sincs."

Nincs előttük olyan akadály, ami ne lenne a férfiak előtt is. Semmi szükség nincs erre a kezdeményezésre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés