Támadás alatt a család intézménye

2018. július 10. 9:36

Bagdy Emőke
Magyar Idők
A világrendből száműzött Isten helyére telepített új istenek – a pénz, a hatalom, a tulajdon – földhözragadttá és kiszolgáltatottá teszik az életünket.

„A korszellem valójában egy láthatatlanul kifeszülő és szabályozó véleményháló. Ma ez az internetes világhálóban tetten érhető félelmetes valóság. Felülírhatja a törvényeket, hatalommá vált. Ömlik az információ, elvesztek a kollektív viszonyítási támpontok, nincsenek többé kőbe vésett törvények a fejünkben, a közvéleményt a hangos hangok formálják. Aki nem kiabál, azt nem hallják.

Aki nincs fenn a Facebookon, az nem is létezik. Normakövető társulási szükségletünk csapdájában, a sokszor hallott és hangos hangok uszályában bizonyos dolgokra akkor sem mondunk már nemet, ha a lelkünk mélyén máshogy érezzük, mert nem akarunk kilógni a sorból.

Ebben a kaotikus világban a férfi-nő gendermivoltra, a párkapcsolatra, a házasságra, a családra, a nevelési feladatokra és azok mikéntjére születő válaszokat is a konzumkultúra értékvilága és elidegenítő életgyakorlata alakítja ki, változtatja és kontrollálja.

Ki mondja meg, kinek áll hatalmában megmondani az »igazságot«, ha az elutasított keresztény Isten parancsolatai már érvénytelenek? Nyilván az, aki a trónt elfoglalja. Ez pedig a pénz mammona lett.

Robotikus létezésünk a kereszténység által képviselt, szeretetalapú élettörvényt kezdte pusztítani. Ha az emberi élet szentségének alaptörvényét, létezési parancsait és az ezt szentesítő Istent kikapcsoljuk, az ember alkotta új rendszerben a jelentések önkényesen relativizálódnak. Ezt tapasztalhatjuk! Az értékvilág csúcsára a kereszténység parancsolatai helyett a pénz és azok birtokosainak követelései kerültek.

A kereszténység megrendülése, erejének csökkenése más „isteneket” engedett fel a trónra. Hedonizmus, önzés, tulajdonszerzés, individualizmus, gyors felemelkedés, a legyen neked jó öröme és a haszonelvű élet hajszolása dominál. Nem tudsz kilépni a pörgésből, sodrásból. A kapcsolatokban pedig tárgyként bánunk egymással: felhasználó, elhasználó, eldobó és a hibásat már nem is javító viszonyokban tengődünk.

Az átmaterializálódott és robotizálódott életnek nincs vagy alig van átszellemítő tartalma, ezt a spirituális töltést a hatalom fölé épülő, azt átható emberszolgálati szeretet jelenthetné. A világrendből száműzött Isten helyére telepített új istenek – a pénz, a hatalom, a tulajdon – földhözragadttá és kiszolgáltatottá teszik az életünket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tökéletes látlelet és helyzetelemzés. Már "csak" a megoldási javaslatot kellene megfogalmazni (lehet, hogy a teljes cikkben ez meg is történik, akkor elnézést kérek...).

Szerintem a megoldás "egyszerűen" csak a visszafordulás a spirituális-transzcendens eredeti állapothoz. Ez sem könnyű persze, hiszen már a (ál)spiritualitásnak is konkrét üzleti piaca, vámszedői vannak.

Ma a legmerészebb lázadás konzervatívnak lenni. Mégis: nem úszhatjuk ezt meg. Konzervatívnak lenni annyit tesz, hogy megőrizni egy ősi tudást és életvitelt, gyakorlatot, amely a krisztusi példán alapul.

Igyekszem úgy élni, ahogy helyesnek tartom. Ehhez az is hozzátartozik, hogy tiszteletben tartva mások szabad akaratát, nem szólok bele abba, hogyan élik az életüket.

Nem szeretem a "papolást". Többet ér a tett, a cselekedet által sugallt példa. Egyébként szerintem tévedsz. Azok a médiamunkások, akik rendszeresen hivatkoznak az "állítólagos keresztény értékekre", valamint az általuk tetszőlegesen szelektált "keresztényi kötelességekre", bizony gyakran igyekeznek megmondani, hogyan kellene egy kereszténynek élnie szerintük.

Balavány, Tótawé, Jámbor, Karafiáth, Hargitai, satöbbi.

Lőrinc, Simicska, Viktor, Habony, Tállai, L Simon, Simonka, Rogáncili, Szíjjártó, Seszták dislike this

Ezek olyanok, akik szeretik megmondani a keresztényeknek, hogyan éljenek. Ez volt az eredeti kérdésed tudniillik.

Nem lennék meglepve, ha a habonymédia holnap kiderítené, hogy igazából Bagdadinak hívják

Hogy jön ahhoz, hogy a pénz és a hatalom ellen lázadjon?

Én nem így látom. A folyamatos "fejlődés" fetisizálása, illuzórikus kergetése felveti a "ment-e ezáltal a világ előrébb" kérdését. Technikai értelemben a válasz nyilvánvalóan igen. Ugyanakkor a fejlődésbe vetett vallásos hit vezette a kommunistákat vagy a nácikat is. A világ morálfilozófiai értelemben nem lett fejlettebb csak azért, mert van mobilkommunikáció vagy részecskegyorsítás. És nem vagyok benne biztos, hogy nem az utóbbi fejlődés lenne a fontosabb. Jobb emberré kellene-e inkább válni (lelki fejlődés), vagy több csúcstechnológiát birtoklóvá (anyagi fejlődés): ez szerintem a döntő kérdés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés