Több gyereke lesz a dolgozó anyának?

2018. július 10. 8:24
Zawadowski Ádám | Lovász Anna | Weber Andrea
Defacto
Az állam leginkább azzal tudja támogatni a gyermekvállalást, ha segíti az anyákat, hogy tudjanak gyermekek mellett is dolgozni, ha szeretnének.

„Az utóbbi évtizedek fejleménye az, hogy a fejlett országokban ott a magasabb a termékenység, ahol több nő dolgozik. Az ábrán jól látható, hogy azokban az országokban, ahol a termékenység az itthoni 1,45-nél magasabb (azaz az ábrán Magyarország felett helyezkednek el), ott a nők aktivitása általában az itthoni 48 százaléknál magasabb (azaz az ábrán Magyarországtól jobbra helyezkednek el). Franciaországban és az északi országokban például viszonylag magas a nők aktivitása és a termékenység is. Míg Olaszországban - számos más déli országhoz hasonlóan - nagyon alacsony a nők aktivitása és egyben a termékenység is.

Miért van ekkora különbség a északi és a déli országok között? Valószínűleg azért, mert a skandináv országok erősen támogatják az anyákat a távollétük alatt és a munkapiacra való visszatérésben,  jó a bölcsődei lefedettség, illetve - ahogy egy korábbi Defactoban megírtuk - az apák jobban kiveszik a részüket a házimunkából. A déli országokban ennek ellenkezője a helyzet és a társadalom kevésbé támogatja az anyákat abban, hogy dolgozzanak. Ez hozzájárul ahhoz, hogy délen a gyermekes családok jövedelme alacsonyabb és az állásukat féltő nők kevésbé mernek gyermeket vállalni.

Bár a családpolitika hatékonysága jelentősen függ az adott ország intézményi és kulturális környezetétől, a fenti adatok alapján úgy tűnik, hogy a nők munkapiaci lehetőségei nagyon fontosak. A Defacto szerint az állam leginkább azzal tudja támogatni a gyermekvállalást, ha segíti az anyákat, hogy tudjanak gyermekek mellett is dolgozni, ha szeretnének. Ha olyan bőkezű, rugalmas juttatásokat nyújt, amelyek támogatják a gyors visszatérést a munka világába. Ha elérhetővé teszi számukra a színvonalas bölcsődei ellátást, és ha segíti a részmunkaidős és egyéb rugalmas munkaformák terjedését. És ami talán még ennél is fontosabb, van valami ami rajtunk múlik: ha nem ítélünk meg egy anyát, ha kisgyerek mellett vissza akar menni dolgozni, meg persze az ellenkezőjéért sem.”

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az államnak sokkal jobban megéri, ha a szülő nőket a munkaerőpiacra vezeti vissza (ezáltal profitot termelve az államnak), mintha 10-15 évig fizetést biztosítana egy gyerekért (ami súlyos veszteség lenne az államkincstárnak).

mellesleg hogy kerülnéd el azt, hogy megélhetési forrás legyen a gyerek, és csak azért szüljenek szegény anyukák, hogy pénzt kapjanak az államtól?

nyilván nem azokkal kell kezdeni valamit, akik vállalják ezt a "zűrt", hanem azokkal, akik úgy döntenek, hogy ilyen áron nem éri meg nekik.
vagy akik úgy érzik, hogy huszon-harminc korban a karrier sürgősebb, de emiatt lekésnek a gyerekről. ha nekik nagyobb biztonságot ad az állam, hogy szülés után fél-egy évvel visszamehetnek dolgozni, lehet, hogy hamarabb is bevállalják azt a gyereket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés