Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben

2018. július 13. 17:32
Az államtitkár kiemelte, a kormány megadja a támogatást az egyházaknak, a közösségi kezdeményezéseknek ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló létesítmények megvalósuljanak.

Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, a létesítményt pénteken adták át.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az átadáson azt mondta: minden fiatalnak kell egy hely, ahol biztonságban, közösségben lehet, ahol tudja gyarapítani tudását, meg tud erősödni, ahol tartalmasan, értelmesen tudja eltölteni az idejét.

Ez a hely elsősorban a család, ám ha mindezt a család nem tudja biztosítani, akkor ebben segíthetnek az egyházi közösségek is, ilyen hely lehet egy kollégium, ifjúsági centrum – hangsúlyozta, hozzátéve, ez a hely lehetőséget adhat a fiataloknak felemelkedésükhöz, a tanulásra, a kikapcsolódásra, a közösségi életre, és felkészítheti őket az önálló életre.

Az államtitkár kiemelte, a kormány megadja a támogatást az egyházaknak, a közösségi kezdeményezéseknek ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló létesítmények megvalósuljanak. Novák Katalin közölte: a kormány fontosnak tartja a tehetséges fiatalok támogatását a Nemzeti Tehetség Program keretében. Ez a program „egyedülálló a világon”, s széleskörű összefogással valósul meg: már 350 ezer ember támogatja adója egy százalékával a kezdeményezést.

Az edelényi kollégium és ifjúsági centrum a miskolci egyházmegye fenntartásában működik majd, a Szent János Görög Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tagintézményeként. Az épületben 33 ágyas kollégiumot alakítottak ki és itt kap helyet az egyházmegye sportbizottságának központja is. A középiskolában tanuló, de Edelénytől jóval messzebb élő gyermekek szálláslehetőségének megteremtése mellett olyan közösségi teret létesítettek, ahol a fiatalok segítséget kapnak tanulmányaikban, a tanórákon túl pedig a szabadidejüket megfelelő környezetben, tartalmas és igényes programokat választva tölthetik el. 

Az épületet Orosz Atanáz miskolci megyés püspök szentelte fel.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden egyházi új - személyi és infrastrukturális - erőforrás áldás a magyar nép javára !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában