Sok fiatal hagyja el Horvátországot

2018. július 20. 23:43
Tavaly 42 ezer fő hagyta el Horvátországot a jobb élet reményében.

Horvátországot tavaly 42 ezer fő hagyta a jobb élet reményében, és 15 ezer fő telepedett le az országban, a migrációs folyamatok miatt 32 ezer állampolgárral csökkent a lakosság száma – közölte pénteken a horvát statisztikai hivatal.

Az adatok alapján a Horvátországban letelepedettek 50,9 százaléka horvát állampolgár, többségük Bosznia-Hercegovinából érkezett. A kivándorlók 95,8 százaléka horvát állampolgár, közülük 61,4 százalék Németországban telepedett le, hogy ott munkát vállaljon. Azok, akik elhagyták Horvátországot többségében fiatalok voltak, 48 százalékuk 20 és 39 év közötti. A legtöbben Zágrábból mentek el, 14,4 százalék.

Tíz évvel ezelőtt a külső migráció pozitív volt: 7053 fővel volt több a beköltözők száma, mint azoké, akik valamilyen oknál fogva elhagyták az országot. Ez a különbség azonban évről évre csökkent, majd 2015-ben már negatívan zárt.

Ami a természetes fogyást illeti, tavaly 2,6 százalékkal, azaz 981 gyermekkel kevesebb született, mint 2016-ban. Az elhunytak száma 2017 végén 3,8, azaz 1935 fővel volt több, mint egy évvel korábban. A négymilliós országban 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. Ez a legnagyobb természetes fogyás a második világháború óta.

Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerőpiac. Azóta egyre több fiatal dönt úgy, hogy elhagyja az országot, Nyugat-Európában próbál szerencsét, és Zágráb nem tudja megállítani a kivándorlást.

A legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, azaz a horvát összlakosság tíz százaléka. A demográfiai problémák megoldásának hanyagolása miatt a nyugdíjrendszer, a munka- és az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget Horvátországban.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés