Szijjártó: Felsőoktatási megállapodást írtak alá Indiana állammal

2018. július 26. 8:24
A Notre Dame három képzést indít Budapesten 2019-től.

A magyar kormány és Indiana állam közötti felsőoktatási megállapodást írtak alá, amelynek nyomán egy újabb amerikai egyetem indíthatja el képzési programját Budapesten – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek. A tárcavezető kifejtette: Magyarországnak kőkemény küzdelemben kell helytállnia a világgazdaság drámai változásai közepette, így az ország versenyképességét alapvetően határozza meg a felsőoktatás minősége, az, hogy milyen szakembereket tud képezni a magyar felsőoktatás. Ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy a magyar felsőoktatási intézmények világszínvonalat képviselő külföldi egyetemekkel építsenek ki együttműködést – mutatott rá. Közölte: az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem az Egyesült Államokban az egyik legkomolyabb presztízzsel rendelkező felsőoktatási intézmény, amely 176 éves történelemre tekint vissza, és a 2018-as világranglistán a 150. helyet foglalja el.

Szijjártó Péter felidézte: a Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem között hosszú, két évtizedes múltra visszatekintő oktatási együttműködés van, amely korábban kisebb közös programok elindításáról, oktatócseréről szólt. „Most azonban sikerült nyélbe ütni azt a megállapodást, amelynek értelmében a Notre Dame Egyetem világszínvonalú képzései közül hármat is elindít 2019 szeptemberétől Budapesten”, így vegyészmérnöki, építőmérnöki és mechatronikai szakjai elindulnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel folytatott együttműködés keretében – magyarázta. A külügyminiszter kitért rá: cserébe a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a Szentszéknél akkreditált, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában. Kiemelte: ahhoz, hogy az egyetemek együttműködése újabb szintre léphessen, és a Notre Dame Egyetem elindíthassa képzéseit Budapesten, az új felsőoktatási törvény értelmében államközi megállapodást kellett kötni, amelyet Eric Holcomb indianai kormányzóval aláírtak.

A tárcavezető úgy vélte, a megállapodás „önmagán túlmutató jelentőséggel rendelkezik”, mivel ezzel az egész magyar felsőoktatási rendszer erősödik. A világszínvonalú műszaki képzésekkel a magyar beruházási, befektetési környezet is megerősödik, hiszen a műszaki szakokról kikerülő hallgatókra mindig óriási a kereslet – mondta. Hozzáfűzte: továbbá a külföldi befektetői közösség számára jó ajánlólevél lesz, hogy a Notre Dame Egyetem műszaki képzéseket indít Budapesten. Szijjártó Péter szerint mindettől az ország versenyképességének növekedése és a befektetői közösség Magyarországról alkotott véleményének további javulása várható.

Arról is beszélt, hogy „a magyar-indianai kapcsolatok fejlődése önmagáért beszél”: tavaly 96 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, több indianai vállalat is újabb magyarországi befektetéseket készít elő, a felsőoktatási együttműködéssel pedig három színvonalas képzést tudtak Budapestre hozni. „Mindezt úgy, hogy ez az együttműködés csak a tavalyi esztendőben formalizálódott egy megállapodás aláírásával” – mondta a külügyminiszter.

(MTI)

 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ki és mikor állította, hogy el vannak lehetetlenítve a külföldi egyetemek?
a ceu van ellehetetlenítve.

Nem valószínű. A Notre Dame vállaltan katolikus egyetem.

És? És a CEU-val ellentétben a ND alapképzést is biztosító, a tudományágak széles spektrumával foglalkozó egyetem. Az, hogy az évi 1500 PhD-je között sikerült találni 4 gender-orientáltat (akármilyen megközelítésben) nem nagy durranás..

Az biztos, hogy kell elég sok beruházás. A vegyészmérnöki képzés igencsak anyag, műszer ( félüzem is) és labor igényes.
( Beszállnak a BME-be???) Egyébként beugrott a Notre Dame University neve, itt szabadalmaztatták 1930 körül az első igazán jó szintetikus kaucsukot a neoprént, amit azóta is használnak könnyűbúvár ruháknál és egy egyéb rakás helyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés