Emmi: Újabb diplomamentő csomag indul

2018. július 30. 8:32
Ismét diplomamentő csomagot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Augusztusban hozzák nyilvánosságra az újabb diplomamentő csomaggal kapcsolatos információkat, és szeptembertől indulnak az államilag támogatott nyelvi képzések – mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  (Emmi)felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A képzésben egyénileg, csoportosan és távoktatási formában is részt lehet venni. Az állam személyenként akár 300 ezer forinttal is támogathatja a nyelvtanulást – ismertette a helyettes államtitkár.

Az újabb programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelven lehet megszerezni a diplomához szükséges vizsgát. A nyelvtanfolyamok 2019 végéig tartanak és 2020 első felében kell igazolni a nyelvvizsga teljesítését. Akinek nem sikerül, annak vissza kell fizetnie a támogatást – tette hozzá.

Alapszakon egy középfokú nyelvvizsga kötelező a diploma megszerzéséhez. Több mint 90 ezren lehetnek, akiknek záróvizsgája van, de nyelvvizsga hiányában nem kaphatnak diplomát – ismertette. Az első diplomamentő programban 2013-2016 között mintegy 10 ezren vettek részt, közülük több mint 6 ezren eredményesen – mondta Horváth Zita.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hiszem el, hogy aki alkalmas egyetemi polgárnak (hiszen felvették valahová és le is tette a vizsgáit), nem képes 22 éves korára abszolválni 1 db középfokú nyelvvizsgát.
Ez esetben a felvételi és egyetemi színvonallal lehetnek igen nagy bajok.

Már vagy 30 éve volt már, talán a Hungáriában egy klub, heti egy estén, ahol nem lehetett megszólalni magyarul.

Tagozaton, heti hat órában simán megy ( én is ott, illetve utána szedtem össze), heti három óra viszont kevés, ahhoz kell a külön nyelvtanár, ezt a gyerekeimnél láttam.

Válaszok:
ThunderDan | 2018. július 30. 12:04

És akkor most gondolj bele, hogy 4-5 plusz év alatt nem volt valakiben annyi szorgalom/alapképesség, hogy akárcsak az általad említett heti HAT órát ráfordítsa a nyelvtanulásra - mindezt úgy, hogy mibdvégig TUDTA, hogy kell a nyelvvizsga a diplomához...

Egyetértek több előttem szólóval: ez a jelenség TÜNETE az ún felsőoktatás felhígulásának. Egyébként intézményre lebontva is látni: az ilyen himi-humi kaposvárszombathelykecskemét stb. "egyetemek" azok, ahol a legnagyobb a bennragadt diplomák aránya... gyakorlatilag tehát nagyszámban képezünk itt éveken át olyan embereket, akik szellemi munkára alkalmatlanok. Közben meg hiány van szakmunkásból ( és ebből eredően adott esetben sokkal jobban lehetne keresni egy ilyen szakmával, mint egy diplomagyár papírjával).

Ez kidobott pénz, mint a Farkasflórira költött.
Ne erőltessétek már ezt az alig valamit érő nyelvvizsgát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában