Gombaszög a felvidéki Tusványos

2018. augusztus 01. 18:20

Ha azt mondják Felvidéken, hogy Gombaszög, akkor mindenkinek a magyar kultúra, a szórakozás, a művelődés jut az eszébe. Interjú.

2018. augusztus 01. 18:20
Orosz Örs
Pesti Srácok

„Legutóbb a tavalyi Tusványoson találkoztunk. Ötleteket gyűjteni voltál Tusnádfürdőn?

Tusványos majd egy évtizede a társrendezvényünk, és ők is így tartanak bennünket számon. Szoros partnerségben állunk a szervezőkkel, látogatjuk egymás rendezvényeit. Én is már tíz éve minden alkalommal ott vagyok Tusnádfürdőn, és ők is eljönnek Gombaszögre. A rendezvény minőségének javítása érdekében a tapasztalatcsere nagyon fontos és már egy évtizede a maga természetességében meg is valósul. Tusványos főszervezője, Tárnok Mária is felvidéki származású, magától értetődő, hogy eljárunk egymás rendezvényeire.

Tusványos talán közismertebb a határon túli rendezvények között, de Gombaszög is nagy múlttal rendelkezik….

A Gombaszögi Nyári Tábor, mint művelődési tábor, a mindenkori felvidéki művelődési táborok jogutódja, hagyományának folytatója. 1928-ban a prágai magyar egyetemisták klubja, a Szent György Kör hívta életre, a cserkészet égisze alatt. Már a legelső, kilencven éves „plakát” is tartalmazott olyan elemeket, amelyek évről évre megjelentek a tábor kínálatában: oktatás, iskolák helyzete, belpolitikai, demográfiai kérdések. Ezek a kezdeti gombaszögi találkozók 1935-ig kerültek megrendezésre. A prágai és pozsonyi magyar egyetemisták mozgalmai az 50-es 60-as években újultak meg. Legendás vándortáboraik a Nyári Ifjúsági Találkozó nevet viselték, egyedülálló fórumot és találkozóhelyet biztosítva ezzel a csehszlovákiai magyar egyetemistáknak.  A 60’-as években Duray Miklós és Duka-Zólyomi Árpád voltak a rendezvények szervezői. A jelenleg is használatos, több mint 50 esztendős fecskés lobogónk is ebből az időszakból származik. Duka-Zólyomi Árpádné Sidó Ágnes készítette. Az 1974-es betiltását követően honismereti kerékpártúraként működik tovább. Az 1977-es újraalapítás óta pedig már folyamatos a történelmünk eljutván a mai formájában ismert Gombaszögi Nyári Táborig. Emellett Gombaszög 60 alkalommal adott otthont a Csemadok által alapított és ma is szervezett Országos Kulturális Ünnepélynek, mely a 90-es évekig felvidék legnagyobb magyar kulturális rendezvénye volt. Ennek a hagyománynak az alapjain építkezve, ha azt mondják Felvidéken, hogy Gombaszög, akkor mindenkinek a magyar kultúra, a szórakozás, a művelődés jut az eszébe. (...)

A széthúzás örök probléma a magyarság körében…

Én is a Magyar Közösség Pártja színeiben politizálok, megyei képviselő vagyok. Ugyanakkor Gombaszög nem az MKP rendezvénye. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalmat is azért indítottuk anonim jelleggel, mert a kétnyelvűség nem külön az MKP, vagy a HÍD-MOST ügye, hanem mindannyiunké. Nem akarok a nagy nemzetegyesítő színében tetszelegni, távol álljon tőlem, de elutasítjuk azt, hogy a fiatalságot hozzászoktassuk egy ilyen polarizált közösségi léthez. Össze kell fogni, szorosabban kell tartani a képzeletbeli kötelet, ahogy az idei tábor-himnuszunk is mondja. Ezt próbáljuk kommunikálni, az összefogás fontosságát, nem a pártok, hanem a közösségünk szintjén.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 09. 17:10
"A széthúzás örök probléma a magyarság körében… Nem akarok a nagy nemzetegyesítő színében tetszelegni, távol álljon tőlem, de elutasítjuk azt, hogy a fiatalságot hozzászoktassuk egy ilyen polarizált közösségi léthez. Össze kell fogni," Jó szöveg, de ha ennyire a politikával foglalkozik, akkor tudhatná, hogy a politikai rendszer generálja a széthúzást. Ilyenre van kitalálva a politikusok által. Azért, hogy széthúzást generáljon. Ez nekik jó. Ahhoz, hogy ne legyen ilyen mértékű folyamatos széthúzás jelentősen másmilyen politikai rendszer kellene. Ez ezt tudja. A parlamenté a főhatalom, amelyben csak pártok ülnek kormánypártok vs. ellenzék felosztásban. Ebből törvényszerűen széthúzás lesz. Hadd ne kelljen kifejtenem, hogy miért! Ha nagyon nem érti, akkor egyszer elmondom.
még fokozza
2019. január 09. 17:10
Tusványossal sem lehet dicsekedni. A Fidesz propagandagépezet része. Az egyszerű székely meg asszisztál hozzá semmiért. A politikusaikat megveszik ők meg maradnak jogfosztottak. Felvidék is ilyet akar?
Orsi Shine
2019. január 09. 17:10
Ha azt mondják,hogy Pesti srácok,Neb,Tusványos,stb ,akkor mindenkinek a lopás,csalás,hazudozás,szarkavarás jut az eszébe...
viewty
2019. január 09. 17:10
A gombaszögi tábor előnye a gyönyörű környezet és az, hogy nincs óriási tömeg még az esti koncerteken sem. A hátránya meg az, hogy idén az anyaországi előadók nagyobbik része erősen balra lejtett... De a szlovákiai magyar vendégek sem beszéltek tisztán, lásd Rigó Konrád és a Krasznahorkai vár esete...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik