Gombaszög a felvidéki Tusványos

2018. augusztus 1. 18:20

Orosz Örs
Pesti Srácok
Ha azt mondják Felvidéken, hogy Gombaszög, akkor mindenkinek a magyar kultúra, a szórakozás, a művelődés jut az eszébe. Interjú.

„Legutóbb a tavalyi Tusványoson találkoztunk. Ötleteket gyűjteni voltál Tusnádfürdőn?

Tusványos majd egy évtizede a társrendezvényünk, és ők is így tartanak bennünket számon. Szoros partnerségben állunk a szervezőkkel, látogatjuk egymás rendezvényeit. Én is már tíz éve minden alkalommal ott vagyok Tusnádfürdőn, és ők is eljönnek Gombaszögre. A rendezvény minőségének javítása érdekében a tapasztalatcsere nagyon fontos és már egy évtizede a maga természetességében meg is valósul. Tusványos főszervezője, Tárnok Mária is felvidéki származású, magától értetődő, hogy eljárunk egymás rendezvényeire.

Tusványos talán közismertebb a határon túli rendezvények között, de Gombaszög is nagy múlttal rendelkezik….

A Gombaszögi Nyári Tábor, mint művelődési tábor, a mindenkori felvidéki művelődési táborok jogutódja, hagyományának folytatója. 1928-ban a prágai magyar egyetemisták klubja, a Szent György Kör hívta életre, a cserkészet égisze alatt. Már a legelső, kilencven éves „plakát” is tartalmazott olyan elemeket, amelyek évről évre megjelentek a tábor kínálatában: oktatás, iskolák helyzete, belpolitikai, demográfiai kérdések. Ezek a kezdeti gombaszögi találkozók 1935-ig kerültek megrendezésre. A prágai és pozsonyi magyar egyetemisták mozgalmai az 50-es 60-as években újultak meg. Legendás vándortáboraik a Nyári Ifjúsági Találkozó nevet viselték, egyedülálló fórumot és találkozóhelyet biztosítva ezzel a csehszlovákiai magyar egyetemistáknak.  A 60’-as években Duray Miklós és Duka-Zólyomi Árpád voltak a rendezvények szervezői. A jelenleg is használatos, több mint 50 esztendős fecskés lobogónk is ebből az időszakból származik. Duka-Zólyomi Árpádné Sidó Ágnes készítette. Az 1974-es betiltását követően honismereti kerékpártúraként működik tovább. Az 1977-es újraalapítás óta pedig már folyamatos a történelmünk eljutván a mai formájában ismert Gombaszögi Nyári Táborig. Emellett Gombaszög 60 alkalommal adott otthont a Csemadok által alapított és ma is szervezett Országos Kulturális Ünnepélynek, mely a 90-es évekig felvidék legnagyobb magyar kulturális rendezvénye volt. Ennek a hagyománynak az alapjain építkezve, ha azt mondják Felvidéken, hogy Gombaszög, akkor mindenkinek a magyar kultúra, a szórakozás, a művelődés jut az eszébe. (...)

A széthúzás örök probléma a magyarság körében…

Én is a Magyar Közösség Pártja színeiben politizálok, megyei képviselő vagyok. Ugyanakkor Gombaszög nem az MKP rendezvénye. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalmat is azért indítottuk anonim jelleggel, mert a kétnyelvűség nem külön az MKP, vagy a HÍD-MOST ügye, hanem mindannyiunké. Nem akarok a nagy nemzetegyesítő színében tetszelegni, távol álljon tőlem, de elutasítjuk azt, hogy a fiatalságot hozzászoktassuk egy ilyen polarizált közösségi léthez. Össze kell fogni, szorosabban kell tartani a képzeletbeli kötelet, ahogy az idei tábor-himnuszunk is mondja. Ezt próbáljuk kommunikálni, az összefogás fontosságát, nem a pártok, hanem a közösségünk szintjén.”

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés