A legtöbb fiatal a Fideszt támogatja – Böröcz László a Mandinernek

2018. augusztus 2. 15:29

Írta: Kereki Gergő
A Fidelitas nem marginalizálódott, sőt kormányzati döntések kidolgozásában is részt vesz – mondja Böröcz László, aki szerint itt lenne az ideje, hogy a pártok ifjúsági szervezetei jelen legyenek az egyetemi közéletben. Böröcz úgy látja: „az erőszakos, budapesti, liberális kisebbséggel nincs értelme újabb parttalan vitákba keveredni”. A Fidelitas elnökével Tusványoson beszélgettünk.

A Fidelitas elnökeként csak protokoll a jelenléte vagy amúgy is jönne Tusványosra?

Ez nem kérdés. 2006 óta minden évben itt voltam. Tusványos egy olyan esemény, amihez az ember a szabadságát és a naptárat igazítja. Ezért is volt annyira találó az idei szlogen, hogy „Szenvedélyünk Tusványos”. Ha az ember egyszer eljön ide és átérzi, hogy mit jelent ez, biztosan visszatér. Felemelő érzés, hogy eljössz nyolcszáz kilométerre Budapesttől, és mindenhol magyarul szólnak hozzád, örömmel fogadnak, gondolkodásukban klasszikus értékeket hordoznak; ha pedig hallanak valami „pesti álproblémát”, azt egy mosollyal kísért legyintéssel nyugtázzák. 

Egy értelmesebb világban nekünk is csak ennyit kellene tenni.Tusnád szellemi és lelki feltöltődés.

Dsida Jenő verseinek és Tamási Áron regényeinek élő díszletével, hangulatával, de ezt nem igazán lehet jól elmagyarázni, aki járt már itt tudja, miről beszélek; aki nem, annak pedig kötelező. Ettől vagyunk évről-évre egyre többen.


A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik bejárata. Fotó: Bec Norbert

 

Hogy áll az ifjúságpolitikai együttműködés a Kárpát-medencén belül és milyen szerepet játszik ebben a Fidelitas?

Csütörtökön a Magyar Ifjúsági Tanács sátorában pont ez volt a témánk, előbb a határon túli, majd a magyarországi szervezetek vezetőivel. Évek óta dolgozunk szoros és baráti együttműködésben a kárpát-medencei partnerszervezeteinkkel. Nemcsak konferenciákat és szemináriumokat szervezünk: ha kell tüntetünk, például a román nagykövetség előtt, ha kell országos jótékonysági gyűjtést indítunk – az elmúlt években közel 5 millió forintot gyűjtöttünk a kárpátaljai magyar fiataloknak –, ha kell közösen lépünk fel az őshonos kisebbségek ügyéért az Európai Unióban. Jelenleg

egy közös kárpát-medencei ernyőszervezet alapjait szeretnénk lerakni,

ez lesz a következő hónapok feladata. A Fidelitas szerepét én ebben nem helyezném bármelyik szervezet elé. Természetesen fontos, hogy a Fidelitas közvetlen kapcsolatot ápol a kormányzat minden szereplőjével, sőt, a kormányban három miniszter, több államtitkár és helyettes államtitkár is a Fidelitasban kezdte politikai pályafutását. A kormányzatban az ifjúsági területért Illés Boglárka helyettes államtitkárként felel, Bogi jelenleg is a Fidelitas oszlopos tagja, ezért az itt elért sikerekre közösségként is büszkék vagyunk. Azonban hiábavalóak lennének a jó kormányzati programok, az eredményes érdekképviselet, az ösztöndíjak, a határokon átnyúló pályázatok, ha mindezt nem tudnánk közös erővel eljuttatni azokhoz a civil szervezetekhez, közösségekhez, amelyek a Kárpát-medence ifjúságát alkotják.

Ha elmegyünk egy fideszes lakossági fórumra, azt láthatjuk, hogy szinte kizárólag az idősebb generáció tagjai vannak jelen. Hová tűntek a fiatalok a Fidesz mögül?

Sehová sem tűntek a fiatalok. A lakossági fórum a politikai nyilvánosság olyan klasszikus terepe, ahol jellemzően az idősebb korosztály képviselteti magát, míg a fiatalok egyrészt kisebb arányban érdeklődnek a közélet iránt, másrészt a részvétel más formáit részesítik előnyben, például az online felületeket, politikai akciókat vagy a szabadegyetemeket. Hogy a fiatalok eltűntek volna, vagy más pártokat támogatnának, az leginkább az ellenzéki médiában és pártkommunikációban létezik. A valóságban ez egy egyszerű hazugság, a számok szándékos félreértelmezése, amivel egy vesztes választási eredmény kevésbé fájó olvasatát próbálják adni az ellenzéki oldalon. Az igazság ezzel szemben az, hogy a 2018-as választáson

a legtöbb fiatal a Fideszt és jelöltjeit támogatta.

Azok a politikai szereplők, akik azt állítják magukról, hogy a fiatalok pártjai, a valóságban inkább csak rétegpártok és nincsenek szavazóik minden korosztályból vagy vidékről. Ezek vagy nem valódi néppártok, vagy csak pillanatnyi időre felbukkanó mikropártok, ahogy az egyiknek még a névválasztása is mutatja. Ők inkább béna kacsaként álló ifjúsági szervezetek, akik csinálnának valamit, csak még nem döntötték el, hogy melyik bukott ellenzéki szereplőhöz állnak közelebb, Gyurcsány Ferenchez vagy Vona Gáborhoz. Ha úgy tetszik, mi, kormánypárti fiatalok vagyunk a csendes többség.

Az egyetemi világ és az utca sem a Fidelitastól hangos, hanem az ellenzéki fiataloktól. Nem érzi úgy, hogy nyolc év kormányzás után ciki felvállalni egy fiatalnak, hogy jobboldali?

Dehogy. Csak épp nincs miért hangoskodni. Egy erőszakos, budapesti, liberális kisebbséggel pedig nincs értelme újabb parttalan vitákba keveredni. Az eredmények a kormány mellett szólnak, a kudarc pedig az ellenzéki pártok ismérve már legalább tíz éve. Ez legfeljebb az érintetteknek ciki, de azok nem mi vagyunk.


 

Böröcz László, a Fidelitas elnöke a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik beszélgetésén. Fotó: Bec Norbert

 

Azt mondta korábban, hogy örülne, ha a pártok ifjúsági szervezetei bemehetnének az egyetemekre. Hogy áll ez a terv?

Továbbra is úgy gondolom, hogy helytelen, ha az egyetemeken olyan mesterséges környezetet teremtünk, ahol nem lehet szabadon megélni a közéletet, akár úgy is, hogy a pártok ifjúsági szervezetei jelen vannak a kari közélet mindennapjaiban, vállalva saját értékrendjüket, közösséget építve. A demokratikus közélet és részvétel elősegítése a szabadságjogok mellett kiálló értelmiségi alapvetése kell legyen. Németországban vagy a szomszédos Ausztriában evidens, hogy a hallgatókat felnőttnek tekintik. Úgy látszik, még el kell telnie pár évnek Magyarországon, így a rendszerváltozás után három évtizeddel, hogy egyértelmű legyen: az egyetemi autonómia nem a bezárkózás eszköze, a politika pedig nem a demokrácia ellentétele. Azt azonban mindannyian tudjuk, akik tanultunk a felsőoktatásban, hogy

igenis van katedráról politizálás,

így a tudomány világnézeti függetlenségére hivatkozva távol tartani a politikát hivatalosan megjelenítő szervezeteket az egyetemektől, csak egy indok arra, hogy bizonyos véleményeknek teret adjanak az adott egyetem falain belül, másokat viszont kívül tartsanak.

Milyen a viszonya a Fidelitasnak az anyapárttal? Ifjúságpolitika területén mennyire hallgatnak rátok?

Mi jobban szeretjük, ha úgy említenek minket, mint a Fidesz legnagyobb szövetséges szervezetét, mert nem „leánypárt” vagyunk, hanem a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség egyik legerősebb társszervezete. Mindig értetlenül állok azok előtt a kérdések előtt, amikor a Fidesz és a Fidelitas viszonyának mibenlétéről kérdeznek. Természetes szövetségesek vagyunk, alapvető érdekünk hogy a másik minél sikeresebb legyen, mert ezzel tudjuk a legeredményesebben szolgálni az országot és a magyar választókat. Emellett a Fidelitas rekrutációs bázis is, mert éves szinten több ezer fiatalt csatornázunk be a magyar politikai élet vérkeringésébe, ami biztosítja azt is, hogy egy politikai közösség zavartalanul működjön és folyamatosan megújuljon. Ahogy korábban említettem az ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár is a szervezetünk elnökségi tagja, így természetesen folyamatos a kommunikáció a fiatalokat érintő ügyekben.

Ehhez képest azt olvasni a sajtóban, hogy a Fidelitas marginalizálódott a Fidesz kormányra kerülése óta. Tud az elmúlt évekből olyan döntést, ügyet említeni, amire a Fidelitasnak érdemi befolyása volt?

Az ember politikusként megszokja, hogy olyan dolgokat olvas a sajtóban, amit még magáról vagy a szervezetéről sem tudott. Ha a szervezetünk jelen állapota marginális, az viszont jó hír, mert ez azt jelenti, hogy a helyzetünk a jelenleginél is lehet jobb, ami örvendetes. Az elmúlt években

több kormánydöntés kidolgozásában is részt vettünk,

de volt olyan is, amikor mi magunk fogalmaztunk meg javaslatot a kormányzatnak. Ilyen volt az internet áfájának 18 százalékról 5 százalékra csökkentése, amit Fidelitas kongresszusának döntése alapján kezdeményeztünk, sikeresen. Kezdeményezésünkre emelkedett a Diákhitel1 konstrukcióban elérhető maximális összeg, figyelembe véve az ingatlanpiaci és albérletárak emelkedését, valamint az Erasmus ösztöndíjak elérhetőségét. Ugyanekkor kértük a Diákhitel2 kamatmentességét is. Mindkét javaslatunkat befogadta a kormány és ennek megfelelően változtatott a szabályokon. Részesei voltunk az első nyelvvizsga díjának visszatérítéséről szóló javaslat kidolgozásának, és jelenleg is állandó szakmai munka folyik a háttérben egy fiatalok lakhatását segítő csomag kidolgozása érdekében, mert úgy gondoljuk, hogy a magas albérletárak nehezítik meg legjobban az egyetemisták és pályakezdő fiatalok mindennapjait. 


Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Fotó: MTI

Visszatérve Tusványosra: követte a miniszterelnöki előadást?

A tusványosi előadás igazából nem egy klasszikus politikai beszéd. Sokkal inkább helyzetértékelés, áttekintés, új kérdések és adott esetben válaszok megfogalmazása, igazi kárpát-medencei gondolatébresztő, lévén, hogy a Fidesz nemzetpolitikájának terepe is inkább esik egybe a Kárpátok földrajzi vonulatával, mint a csonka határokkal. Én a miniszterelnök záró gondolatait írtam fel magamnak: „a '68-asok helyett jönnek a '90-esek, az antikommunista, keresztény elkötelezettségű, nemzeti érzelmű nemzedék következik most az európai politikában. Harminc éve még azt gondoltuk, hogy Európa a jövőnk, ma pedig azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője.” 

A nyugati civilizáció alapja a szabadság és az ebből származtatott demokratikus jogok,

azonban mára a szabadság helyett a sodródás, az akarat helyett a beletörődés kényszerűsége rágta be magát a nyugati politikai elit gondolkodásmódjába. Nekünk az a küldetésünk, hogy visszatérjünk a gondolat szabadságának sziklaszilárd alapvetéséhez és azokhoz a valódi, közös európai értékekhez, miszerint az európai kultúra a keresztény morál, a római jog és a görög filozófia három alappillérére épül. Ha ezt elfogadjuk és megtartjuk, akkor nem kétséges, hogy Magyarország és Európa a XXI. század nyertese lesz. De ez a téma önmagában megérne egy újabb misét.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dodó bácsi, leveled jött keress meg.

Szerénység...!
Pont elég, ha Böröcz ifjúfideszesként annyit mond:
Nagyon sok fiatal a Fideszt támogatja.
Még egyszer: szerénység.
Ha így is van, az nem a Fidelitasnak köszönhető.
Ezért: szerénység.

Anno Csermanek is azt mondta, hogy őt minden magyar támogatja.
A politikusok szeretnek nagyokat mondani és néha még hisznek is saját maguknak...

Dehogy üres. Írtam neked ma a tegnapi beszélgetésetekre.

Linket légyszi´!!

Amúgy ezt a "nektek" dumát ereszd el, mert nem sok köze van a valósághoz, bár te ezt nyilván nehezen emészted, mert számodra az elképzelhetetlen, hogy egy jobboldalon álló ember nem a Párt rajongója.

Amúgy én ezt találtam:
"...A közel félmillió szavazót jelentő vidéki vallásos Fidesz szavazók jellemzően idős, alacsony végzettségű, rossz anyagi körülmények között élő választók, akik jobboldaliságuk és konzervativizmusuk mellett nagyon erősen társadalmi-jövedelmi egyenlőséget követelnek..."

Ennyit a "nyugger panerlprolikról"...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés