Varga: A munkalehetőség, a lakáshoz jutás és az oktatás a fiatalok szülőföldön maradásának kulcsa

2018. szeptember 15. 17:56
A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy európai összevetésben egyre kisebb, jelenleg 10 százalék alatt van a fiatalkori munkanélküliség Magyarországon.

A munka, a lakáshoz jutás és az oktatás kedvező feltételei jelentik a kulcsot a fiatalok szülőföldön maradásához – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Balatonföldváron szombaton. A politikus a Fidelitas Országos Választmányának ülésén, a témában tartott előadását követően újságíróknak beszámolt arról, hogy európai összevetésben egyre kisebb, jelenleg 10 százalék alatt van a fiatalkori munkanélküliség Magyarországon, és ezt a kormány munkahelyteremtéssel tovább kívánja csökkenteni.

Emlékeztetett, hogy a lakáshoz jutásban a családi otthonteremtési kedvezmény jelentett jelentős segítséget, az oktatás versenyképességének fokozására a ráfordítás folyamatos növelése szolgált. Varga Mihály hangsúlyozta: fontos, hogy folytatódjon a 25 év alatti, még nem dolgozó, de már nem is tanuló fiataloknak a 2015-ben indított Ifjúsági Garancia Program, amelyben eddig 97 ezren vettek részt, továbbá a tanulmányokhoz akár kamatmentes támogatást is nyújtó Diákhitel program, amelybe már 400 ezren kapcsolódtak be.

A pénzügyminiszter rámutatott, az emelkedő magyarországi reálbéreknek köszönhetően 2017 óta visszaáramlás figyelhető meg a külföldön munkát vállaló magyarok körében. „Megváltozott a trend, évente 20 ezer ember jön haza úgy, hogy utána nem is megy vissza munkát keresni" – fogalmazott.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország gazdasági növekedése, gazdasági eredményei hosszú távon csak biztonságos körülmények mellett tarthatók fenn. Hozzátette: az ország azt üzeni a befektetőknek, hogy biztonságos hely, területén nem voltak terrorcselekmények, olyan brutális akciók, mint Nyugat-Európában az elmúlt időszakban, vagyis úgy tekinthetnek ránk, mint olyan országra, ahol érdemes vállalkozni, érdemes élni. Úgy vélte: a határkerítés felállítása ennek a biztonságnak a lehetőségét teremtette meg, erről a védettségről Magyarország a jövőben sem kíván lemondani. Holovits Huba (Fidesz-KDNP), Balatonföldvár polgármestere a választmányi ülésen mondott köszöntőjében megjegyezte: Földváron a Fidesz-KDNP-nek 2010 előtt egyszer sem sikerült nyernie az önkormányzati választáson, de azóta rendre győz, jelenleg a helyi testület hét tagjából ötöt ad.

Witzmann Mihály, a Somogy megyei 4. számú választókörzet fideszes parlamenti képviselője azt mondta, a kereszténydemokraták a vallási, kulturális, eszmei, morális iránytűt, a Fidelitas tagjai az utánpótlást, a jövőt, a továbbélés lehetőségét jelentik a Fidesz-KDNP politikai közösség számára.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke újságíróknak elmondta, hogy a választmányi ülésen és az ahhoz kapcsolódó konferencián az ifjúsági szervezet 150-200 tagja vesz részt, hogy átbeszéljék a következő időszak teendőit. Úgy vélte, a fiatalok szülőföldön maradásához kiemelten fontos a biztonság és az erős gazdaság. „Versenyképes bérekkel inkább döntenek úgy a fiatalok, hogy itthon maradnak és külföldre rövid időre, nyelvet tanulni, tapasztalatot szerezni mennek" – fűzte hozzá. A jövő májusi európai parlamenti választásokról szólva azt mondta: a tét az, hogy az Európai Parlament többségében bevándorláspárti, vagy olyan képviselőkből áll majd, akik a nemzetállamok szerepét kívánják erősíteni. A Fidesz legutóbbi országgyűlési választási kampányában 1500, a Fidelitas kötelékébe tartozó fiatal aktivista dolgozott, arra készülünk, hogy a munkából az európai parlamenti és a következő önkormányzati választási kampányban is kivesszük a részünket – jelentette ki.

Hozzátette, céljuk, hogy az önkormányzati választásokon minél több fiatalt segítsenek polgármesteri, vagy képviselői tisztség elnyeréséhez.

(MTI)

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"majd megindult az uszodaberuházás…" amelynek az ÁFA tartalmát visszaigényelték.

Jah, csak ennyi kell?
Akkor gondolom tőlünk Nyugatra egyáltalán nincs demográfiai válság....jah,de.

"Dobrev Klára, Apró Antal unokája például 23 éves korában, 1995-ben az 159 négyzetméteres „szociális bérlakást” egyedülállóként vásárolhatta meg az önkormányzattól kevesebb mint kilencmillió forintért."

Kilencmilliót forintért vette?
Pancser.

Az Orbán-házaspár sokkal ügyesebben csinálta.
1991-ben
elcserélték a IX. kerületi Mester utcai 50 m2-es, két szoba komfortos bérlakásukat a belváros szívében, a Haris közben található 135 m2-es, 3,5 szobás (későbbi irat szerint 4 szobás) bérlakásra.
(A lakáscserét a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal lakáscsere ügyosztálya hagyta jóvá. Akkoriban mindhárom érintett önkormányzat (az V., a IX. kerület és a főváros) SZDSZ-es vezetésű volt. A Fidesz pedig liberális kispártként az SZDSZ politikai szövetségesének számított a konzervatív Antall-kormány ellenzékeként.)
1994-ben
az Orbán-házaspár a bérlőknek ekkoriban járó 10 százalékos kedvezményes vételáron,
563.760 (ötszázhatvanháromezer-hétszázhatvan) forintért megvásárolta a lakást.
Aztán
éveken keresztül Orbánék a lakást bérbe adták havi 1.000 dollárért,
2002-ben
pedig a vételihez képest több mint százszoros (!) áron,
63.000.000 (hatvanhárom millió) forintért eladták egy osztrák férfinak.
Forrás:
https://blog.atlatszo.hu/2016/..

Válaszok:
Berecskereki | 2018. szeptember 16. 8:20

Hogy mennyire nincs, már 2005-ben is látszott:

http://magyarnarancs.hu/belpol..

Januári adat szerint 224 ezer a nettó átlag.

Pontisan azert mennek el, amiért Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Bulgáriából, Litvániából, Lettországból, Észtországból, Horvátországból, Szlovéniából, sőt ma már Portugáliából, Görögországból stb. elmennek.

Mert abban a néhány É-NY-európai országban szignifikánsan magasabb a bérszínvonal.
Ennyi.

Elég sajátos, hogy azt a kormányt kérdezed fel bérügyben, amely alatt soha nem látott, példátlan bérnövekedés van immár évek óta.

Miért cserélted le a nickedet, kunfia?
:))))))

Imádom, hogy miközben a bellerek sopánkodnak az elvándorlás miatt egyúttal folyamatosan ösztönöznek az elvándorlásra.

Ezzel én is tisztában vagyok, csak arra a tévedésre próbáltam meg felhívni a figyelmet, hogy a családalapítás és az anyagiak között olyan erős lenne a korreláció, mert rohadtul nem az, ezt nem én mondom, hanem a realitás.

"Kilencmilliót forintért vette?
Pancser."

Na ja!
Ilyen az amikor valaki ködösít és a mogyoró és a kókuszdió közé tesz egyenlőségi jelet.
Egy Rózsadombi villát hasonlítasz össze egy belvárosi bérlakással.
Egy többgyermekes család és egy egyedülálló személy közé teszel egyenlőségi jelet.
A végeredmény tekintetében pedig a 63 millió és a több száz millió közé teszel egyenlőségi jelet.
Ez azonban még mindig nem a teljes, mert szerinted a Motim többmilliárdos értékű vagyonának megszerzése is az aprópénz.

Summa-summarum szerinted 1,5 milliárd = 63 millióval.

A teljes történet
http://www.titkosbudapest.hu/c..
http://magyarhirlap.hu/cikk/11..
https://mno.hu/migr/az-aprovil..?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202007" target="_blank">https://mno.hu/migr/az-aprovil..

Tüdős Klára kipaterolása pedig egy másik történet.
https://mno.hu/migr/az-aprovil..?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202007" target="_blank">https://mno.hu/migr/az-aprovil..

Válaszok:
Berecskereki | 2018. szeptember 16. 8:22
Schollander | 2018. szeptember 17. 19:55

"Nem volt válság, semmi nehézség mégsincs semmi kiugró eredmény sehol."

Úgy látszik már régen voltál szemorvosnál. A pszichiátriára is szükséges lenne elmenned.

" A legmagasabb hozzáadott értéket a magasan kvalifikált műszaki szakemberek produkálják - és ez nem Magyarországon történik."

Ez nem igaz.
A személygépkocsi gyártásnál 100 Ft termelési értékből 44 Ft az import. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a GDP-ben beszámító hozzáadott érték meghaladja az import értéket, amely növeli a külkereskedelmi mérleg egyenlegét.

A béreket pedig nemcsak a hozzáadott érték határozza meg, hanem a munkaerő kereslet, kínálat. Ez jól érzékelhető napjainkban, amikor munkaerőhiány mutatkozik és a béremelés mértékének indexe kétjegyű szám.

"A jelenlegi 30-50 évesek csak úgy juthattak lakáshoz ha örököltek."

Így nem igaz.

Azok jutnak lakáshoz, akik folyamatosan képzik magukat és takarékoskodnak.

A fiamék két éve vettek lakást. Nincs hitelük. A lányomék most építkeznek. Egyik sem örökölt.

1.)
"Egy Rózsadombi villát hasonlítasz össze egy belvárosi bérlakással."

Az állításod csúsztatás, mert
– nem villa, hanem villában lévő két lakás egyike, ami a megvétel előtt ugyanúgy "bérlakás" volt, mint az a belvárosi,
– az a "belvárosi bérlakás" a Haris közben lévő 3,5 szobás (más nyilvántartásban 4 szobás), 135 m2-es (százharmincöt négyzetméteres) lakás volt.

2.)
"Egy többgyermekes család és egy egyedülálló személy közé teszel egyenlőségi jelet."

Az állításod csúsztatás, mert
– egy többgyermekes család és egy egyedülálló személy közé nem egyenlőségi jelet tettem, hanem a lakásszerzési "sundámbundámjukat" állítottam párhuzamba
– Orbánékat 3 (három) szdsz-vezette önkormányzat segítette hozzá, hogy a IX. ker. Mester utcai 50 m2-es 2 szobás lakásukat a Haris közben lévő 3,5 szobás (más nyilvántartásban 4 szobás), 135 m2-es lakásra cserélhessék
– Orbánék pár év elteltével már nem is lakták azt a lakást, mert miután megvették, évekig kiadták (dollárért)

3.)
"A végeredmény tekintetében pedig a 63 millió és a több száz millió közé teszel egyenlőségi jelet"

Az állításod csúsztatás, mert
– a 63 millióhoz bizony, hozzászámítandók azok a milliók is,
amiket a lakás eladása előtt, a kiadásából szereztek Orbánék
– a villa esetében pedig nem az egészet, hanem az abban lévő két lakás egyikét kellene számításba venni

4.)
"Ez azonban még mindig nem a teljes, mert szerinted a Motim többmilliárdos értékű vagyonának megszerzése is az aprópénz."

Szerinteeeeem?
Mondd, te honnan veszed, mivel bizonyítod, hogy "szerintem"?
Na... na... mivel?
Ugye, hogy SEMMIVEL SEM.

Hazudtál, Berecskereki,
de ezzel a hazugságoddal most csúnyán eltaknyoltál.

Foglalkozz a nick-csordáddal!

Melegít már az esti cseréd?
cosmos, Photon, vagy Phötön fog váltani?

És akkor a nick-csordád új tagját fogod a régi tagokkal köpködni.
Mit mondjak, igazán "naccerű" elképzelés...
(:–))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés