Gyerekházasságok Magyarországon – minden napra jut egy

2018. október 17. 8:33

Gyurkó Szilvia
WMN
Ami most történik, hogy úgy teszünk, mintha ez az egész nem létezne, az a létező legrosszabb „megoldás”.

„Rengeteg információra lenne még szükség ahhoz, hogy reális képet kapjunk a magyarországi gyermekházasságokról és az azzal kapcsolatos hivatali, hatósági gyakorlatról.

De önmagában ezek a számok, és hogy a jelenség itt van a mindennapjainkban, mindenképpen el kellene hogy indítson legalább egy vitát, és nyílt kommunikációt, szembenézést arról, hogy mit gondolunk a gyerekekről, és az ő helyzetükről.

Tudom, hogy sokak fejében elsősorban az realizálódik, hogy »ez a probléma roma családokat érint, és alapvetően ez kulturális kérdés«. Lehet, hogy így van. Nem tudom, mert erre nincs statisztikai adat. Azt viszont tudom, hogy Magyarországon a jogszabályok mindenkire egyenlően vonatkoznak. Egy roma lánynak sincs kevesebb joga iskolába járni, tanulni, világot látni, mint egy nem romának. Ahogyan nincs »külön jogosítványa« sem arra, hogy tizenévesen már rendszeres szexuális kapcsolatot létesítsen, párkapcsolatban éljen és gyermeket vállaljon. Ha ezt a hatóságok természetesnek veszik, ha mi, társadalmi szinten természetesnek vesszük, hogy ez így van, akkor súlyosan megsértjük (nemcsak az érintett) hanem valamennyi magyarországi gyerek jogait.

Tisztában vagyok vele, hogy ez egy bonyolult kérdés, és nem lehet sem gyorsan, sem pedig egyszerűen megoldani. De az, ami most történik, hogy úgy teszünk, mintha ez az egész nem létezne, de legalábbis nekünk semmi dolgunk vele, az a létező legrosszabb »megoldás«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most akkor nem kell elfogadónak lenni a többségitől eltérő kultúrával? Csak akkor, ha a másfajta "munkamorálról", esetleg a "megélhetési bűnözésről" van szó?

Mi lenne a megoldás a tisztelt szerző szerint? Van kedve kimenni az Ormánságba vagy a Taktaközbe, és szót emelni a 14 éves Kolompár Dzsenifer és a 16 éves Radics Karlosz házassága ellen?

Válaszok:
Antigoné | 2018. október 17. 8:43

Úgy van, egyéb területeken (pl. az abortusz ügyében) pedig azért sivalkodnak, hogy ne szóljon bele az állam vagy a társadalom a nő magánéletébe .
Akkor most tényleg : sto gyelaty?

Nem is beszélve arról, hogy ne engedélyezzék a házasságot, amikor jön a baba?

Megírtad a cikket. Nem tettél úgy, mint akinek semmi dolga a kérdéssel. Fölveszed a fizetésedet, éled tovább az életed. Azok az általában cigánylányok is, akiket ilyen párkapcsolatokba eladnak. A gyermekeik is, akiket szintén el fognak adni. Csak a szokásos.

Ez rendben van. Csak aztán ha az állam egyformán betartatja a törvényt mindenkivel, ugyanez a "libsi" lesz az első, aki "fasizmust" kiállt, és a "differenciált szemléletmód hiánya" miatt fog óbégatni.

Válaszok:
Megtalálta | 2018. október 17. 10:49

Bezzeg most de jó lenne, ha az állam beavatkozna, ugye? Álszent férgek.

Ez az írás is csak a szokásos fideszkormány-ekézésről szól. Mondjuk az ilyet ezért fizetik.

Hiába álszentkedik ez az ún. "gyerekjogvédő", ez bizony egy elég jól körülhatárolt szubkultúrára jellemző probléma. És a számok alapján marginális jelenség.

Ha viszont az állam fellépne a jelenség ellen, akkor meg az lenne a probléma, hogy a gyereket kiszakítják a családi körből, Ajrópasegíccs. Mert ugyan hogyan másképp lehet megakadályozni ezt?

A WMN és Gyurkó Szilvia nem tud meghatni egyik írásával sem. Érzeni az összes íráson, hogy csupán politikai eszköz a kezükben ez az egész "jogvédelem". Kielégíti a nők azon vágyait, hogy állandóan legyen valaki a szemük előtt, akit mindenért lehet hibáztatni.

A gyermekházasság nem jó, ebben egyetértünk. De mégis, mit kellene tennie az államnak? Nem adni engedélyt 18 év alatti házassághoz? Az megoldaná a kényszer, áruba bocsátás, tanulásból való kivonás problémáját? Akkor nem lenne 18 év alatti szex, abortusz és szülés?

Valójában nem a házasság a probléma, hanem a korai szex. Az pedig nem csupán a cigányok körében terjedt el, hanem, ha lehet hinni a különféle felméréseknek, minden társadalmi rétegben. Miközben a kiskorúakkal folytatott szexuális aktus egyébként büntetőjogi kategória. Akkor ez most hogy van?

És mi a helyzet a magánélet szabadságával, a nőknek a saját testük feletti rendelkezés jogával? Hogy az állam szálljon ki a méhükből. Egy 16 éves lány nemileg érett. Szellemileg, mentálisan aligha, de igen sokaknál ez az érettség soha nem következik be. Hol az elvi határa annak, hogy mit szabad és mit nem, és miért ott van?

A polgári normák nélkül élő, mentálisan szétesett roma roncstársadalmak beintegrálása a polgári életmódba nagyon összetett kérdés, s aligha a gyermekházasságoknál lehet megfogni. Menjen csak el egy "tanácsadásra" a kedves hölgy és próbálja meggyőzni a házasulandó feleket, hogy ez nem helyes.

Azon kívül, hogy rá tetszett csodálkozni a jelenségre (amin csodálkozom) és fel tetszett háborodni (joggal), mit tetszik javasolni?

(Első ránézésre) Más.

Az iszlám társadalmak nem roncstársadalmak. Ott aztán vannak normák és előírások. Aki nem tartja be azokat, megnézheti magát. Mindössze az a probléma, hogy ott a gyermekházasság, a nők adása-vétele, férfiaknak való kiszolgáltatottsága a norma. Sőt ez a szabadság. A vallásszabadság. Ez nem gond? A muzulmán "egyház" és állam ne szálljon ki a nők méhéből? A "saríja" tiltása, a "metszések" és a muszlim kényszerházasítások kriminalizálása nem feladata a polgári államoknak? A törvényeinket megsértő muzulmánokkal nem kellene tenni valamit? Például nem erőltetni, nem támogatni a befogadásukat, a vallásszabadságukat, a normáikat. Például azt mondani, hogy akiknek nincsenek ilyen normáik, azokkal multikultizunk, akiknek vannak, azokkal nem. Máris felvillanna a kompromisszum lehetősége. Hogy tetszik ehhez a kérdéshez állni?

Ha szabad, ellenvéleményt jelentek be tisztelettel. Szerintem a Fidesznek van szegénység elleni politikája, amelynek középpontjában a tanulás és a munka világába való visszavezetés áll a segélyalapú társadalom"politika" helyett.

Ennek a víziónak az eszközei:
- ingyenes tankönyv és étkeztetés
- ingyenes szakmaszerzés
- nyelvvizsga szerzés könnyítése
- jogosítvány szerzés könnyítése
- családi pótlék megvonása igazolatlan hiányzások után
- közmunka program, aminek elsősorban a munkaszocializációs hatása jelentős, bár a jövedelem is magasabb, mint a segély
- Roma Tehetség Program
- szakkollégiumok

A legsikeresebb, cigány gyermekekkel foglalkozó iskolák mind kvázi "szegregáltak", mint például a MÁV telepi iskola, a Kedvesház pedagógia a Nyírségben vagy éppen a Kaly Jag és a Gandhi. "Szegregáció" alatt azt kell érteni, hogy nem törekszenek az erőszakos "intergációra", amely kölcsönös frusztrációkat eredményez a különböző szociokulturális hátterek miatt. Ráadásul a szabad iskolaválasztás joga miatt kevés szülő óhajtja cigány gyerekekkel együtt taníttatni a sajátját. Ez bizony Belpesten, vagy a budai elit iskolákban is igaz...

Olyan megoldás kell, amely emberséges, minden vonatkozásban.
1. Minden közpénzi támogatást - a kórházi szüléseket is - 3 éves munkaviszonyhoz kötni, a gyermekkel kapcsolatosakat mindenekelőtt.
2. Aki munkaviszony nélkül gyermeket szül, annak első gyermeke támogatható, feltétel: a szülő anya további terhességet kizáró orvosi beavatkozást aláírásával elfogadja. 3 éves munkaviszony után kérheti az orvosi helyreállítást, szülési képességéhez. A munkaviszony nélkül született gyermeket az állam köteles állami intézménybe, vagy nevelőszülőnek adni, ha nincsenek meg a gyermek számára szükséges alapvető feltételek az emberi-gyermeki méltósághoz.
3. Az, aki nem a fenti alapfeltételeket nem teljesítve szül, kizárja magát a közpénzi támogatásokból, az állam köteles az így - törvényen kívül - született gyermekek fejlődését számon tartani, a nevelni képtelen szülőktől a gyermekeket elvonni, állami, nevelőszülővel.
Lehet persze, mindezeket finomítani, nyersen így néz ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés