5+1 dolog, amiért jó dolog nyelveket tanulni

2018. november 5. 14:47

Most minden 35 évesnél fiatalabb vizsgázó számára visszatérítik a nyelvvizsga költségeit.

Számos dologban segít nekünk az idegennyelv-tudás, ráadásul most az állam minden 35 évesnél fiatalabb vizsgázó számára visszatéríti a nyelvvizsga költségeit.

Nyelvet sokféle indokkal lehet tanulni: van, aki szeretne a megtanult nyelven olvasni, esetleg írni és beszélni, valaki a nyelv mögötti kultúrát szeretné jobban megismerni, van, aki számára a nyelv egy munkakör betöltéséhez szükséges és persze vannak olyanok is, akik az idegen nyelvek szeretete miatt, passzióból tanulnak meg angolul, franciául vagy akár éppen kínaiul.  

Ahogy a cél is sokféle, úgy az előnyök is, amelyeket egy-egy nyelv elsajátításával élvezünk. Lássuk őket, a teljesség igénye nélkül!

1. Új nyelv, új karrier

Ha megtanuljuk egy ország nyelvét, sokkal nagyobb eséllyel kapunk ott színvonalas munkalehetőséget, hiszen mindenhol extra előnyt jelent, ha az adott nemzet anyanyelvén tudunk kommunikálni. Így kipróbálhatjuk magunkat más ország munkaerőpiacán is. Külföldi munkatapasztalatunkat pedig, miután hazaértünk, azonnal kamatoztathatjuk a hazai karrierünk építésében.

2.  Nincs több elveszett jelentés

Breaking Bad, vagy Totál Szívás? Bizony, az eredeti mindig jobb!  Akármilyen pontos és színvonalas is egy fordítás, minden nyelvben megvannak azok a jelentésárnyalatok, amelyeket a legjobb fordítás sem adhat vissza.  Igazán menő és sokkal inkább élvezhető, ha egy filmet vagy egy könyvet a saját eredeti nyelvén tudunk befogadni.

3. Közös kommunikációs eszköz

Ha beszélsz idegen nyelveket, akkor nem csak azokkal tudsz szóba állni, akik csak a saját anyanyelveden szólalnak meg. Olyan barátságok, sőt gyakran még akár szerelmek is kialakulhatnak idegennyelv-tudásod által, amely többé nem korlátoz vagy gátol meg abban, hogy kapcsolatot létesíts külföldiekkel.

4. Ahány nyelv, annyi… mi is?

Szokás mondani, hogy ahány nyelv, annyi ember. Valóban, bár talán pontosabb az a kutatások által bizonyított kijelentés, amely szerint különböző nyelveken különbözőképp tudunk gondolkodni, illetve kifejezni és leírni jelenségeket. Ha több nyelvet beszélünk, fejlődik a problémamegoldó-képességünk, komplexebben és árnyaltabban vagyunk képesek gondolkodni és megérteni a körülöttünk zajló folyamatokat.

5. Több nyelv, több utazás

Nem meglepő a megfigyelés, hogy aki jobban ismeri a nyelveket, az sokkal bátrabban mer nekivágni a nagyvilágnak, és sokkal nagyobb vágyat érez arra, hogy más országokba is elutazzon. Arról nem beszélve, hogy az sem árt, ha már eljutottunk egy idegen országba, akkor képesek legyünk kommunikálni az ott élőkkel és így könnyebben megismerhessük a szokásaikat és a kultúrájukat.

+1 Megéri, most még inkább!

Hogyan állunk mi magyarok a nyelvtanulással? A legfrissebb kutatási adatokból kiderül, hogy bár a fiatalok – saját bevallásuk szerint – egyre biztosabb idegennyelv-tudással bírnak, a nyelvvizsgával rendelkezők száma mégis stagnálást mutat.

A fiatalok nyelvtanulásának ösztönzését egy új támogatási forma segíti: 2018. január 1-jétől a kormány minden 35 év alatti fiatal számára visszafizeti a nyelvvizsga árát, aki sikeres közép- vagy felsőfokú komplex, államilag elismert nyelvvizsgával, honosított nyelvvizsgával vagy az előbbiekkel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvi érettségi bizonyítvánnyal rendelkezik.

Ha többet szeretnél tudni a kedvezményről, a nyelvvizsgadij.ujnemzedek.hu oldalon kaphatsz több információt.

A bejegyzés trackback címe: https://nemzedek.mandiner.hu/trackback/32370