A balliberális művészet csúcsa: orgia, perverzió, aberráció

2018. november 12. 11:15

Szakács Árpád
Magyar Idők
Miért ne kívánhatna meg közösülési szándékkal egy homokos róka egy bak nyulat?

„»Az európai művészet egyik csúcsa« – így jellemezték az egyik magyarországi önkormányzat által finanszírozott lapban a Chapman testvérpár, Dinos és Jake munkásságát. Természetesen mindezt abból az alkalomból, hogy nemrég hazánkban üdvözölhettük a két úr munkásságát, és nyilván sejthetik, most sem Soros György finanszírozta a kulturális csúcsmászást.

A különböző fajú állatok közösülésével és egyéb aktusok ismertetésével foglalkozó Chapman-féle művészetet most nem mutatjuk be, elvégre miért ne kívánhatna meg közösülési szándékkal egy homokos róka egy bak nyulat? Arra ellenben rá kell világítanunk, hogy Dinos és Jake Chapman úr igencsak különösen viszonyulnak a kereszténység jelképeihez. Mások mellett ilyen fantasztikus alkotásokkal örvendeztetik meg rajongótáborukat: Jézus a kereszten mint a McDonald’s étteremlánc bohóca, Szűz Mária szétvágott arccal, akár egy zombi Frankenstein-szörny, a gyermek Jézus szájából pedig férgek ömlenek.

Chapman úrék legpregnánsabb művészetére is részletesen felhívhatnánk a figyelmet, mint például az oszladozó hullák, szétvágott emberi testek és mindent elborító férgek látványára. De miért tennénk – és ez már a kritikai hozzáállásunk bizonyítéka –, hiszen minden marketing ellenére Chapmanék le vannak maradva. Hazánkban ugyanis van olyan művész, aki úgy leveri őket, mint Süsü a cölöpöt. Szöllősi Géza ugyanis oszladozó hullák nemi szerveiből készített kiállítást, az alapanyagot persze állattetemekből merítve. (...)

Talán nem közismert, de az Art Quarter Budapest a rettegő életmódot folytató képzőművészeti világ gyűjtőhelye. Itt kapcsolódott be a hazai választási kampányba idén januárban a képzőművészeti világ is – nyilván politikamentesen. »A sötétség nem tart örökké – Legyen világosság« – a HVG e szlogenjére reflektál műveivel mintegy félszáz képzőművész« – olvassuk az akkori HVG-ben. A művészek az alkotásaikkal »a Fidesz-diktatúra« és a konzervatív oldal ellen fogalmazták meg gondolataikat.

A nagyszerű kiállítást Spiró György nyitotta meg, beszédében a fény és a sötét kontextusát állította szembe. Természetesen ők képviselik a fényt – a többit találják ki. Spiró így folytatja: »Nyilván nem véletlenül hívták meg a művészeket és nyilván nem véletlenül hívtak meg engem a megnyitóra.«

Micsoda unalmas közhely! Hát persze hogy nem, abban a körben nincsenek véletlenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondja valaki, hogy sérül a szólásszabadság, hogy Fideszen belül nem bírálhatják a kormány, minden jel, tényfeltárás - Szakács - szerint balliberális kultúra támogató politikáját.

Szakács sorozatban teszi szóvá, hogy kormányzati struktúra keretében a legtöbb pénzügyi támogatást a kormányt egyébként pocskondiázó balliberális műhelyek, személyek kapják. Olyanok, akik naponta nevezik diktátornak Orbánt, naponta fasisztázzák a magyarokat külföldön.

Bayer is belekezdett hasonló témába, de Őt gyorsan leállították, elég a nép hangjaként Szakács is. Gőz heti egy írással kieresztve, Szakács kutya ugat, a balliberális karaván jó lakottan, kitömve halad.... Kulturális élet Magyarországon 2018-ban.

Ja, Eszenyi is diktátort kiált, pedig Tarlós már nem akar váltást a Vígszínház élén...csak megszokásból.

Jézust már annyiszor karikírozták, nincs sportértéke. Ha ezek a libsik tényleg ennyire bátrak, akkor Mózessel és Mohameddel bohóckodjanak. Esetleg Buddhával, méghozzá Indiában, hazai pályán.

van alapja annak, amit ír
a gusztustalanságot én sem nevetném művészetnek, még provokációnak is undorító
viszont nem kellene rettegőnek nevezni normális művészeket, csak azért mert más véleményen vannak, mint a szerző
talán megpróbálhatna inkább beszélgetni velük, netán interjút készíteni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában