Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, amelyen minden arra járó nyomot hagy

2018. november 30. 10:54
Leszkovszki Emma
Ahogy egy gyermek felcseperedik, minden apró szituáció, pillantás, mosoly és beszélgetés nagy hatást gyakorol rá. Erre utal a címben szereplő kínai közmondás. Minden közeg új információkkal szolgál és minden ember komoly befolyás lehet. Bár legtöbbünk az élet kezdetén csupa pozitívummal, szeretettel, törődéssel találkozik, nem szabad elfelejtenünk, hogy vannak olyan gyermekek is, akik nem ennyire szerencsések.

Néhány napja egy két év körüli pici lánnyal szemben ültem le a vonaton, örömteli utazásban volt részem. Egy szót sem szóltunk, csak néztem őt és ámultam, ő pedig csintalanul próbálta kerülni a tekintetemet és csak akkor nézett rám, amikor úgy hitte, nem figyelek. És újra és újra, nem hagyta abba, közben fel-felnevetett. Talán örökre ennyire kíváncsinak kellene maradnunk.

Egy gyermek számára minden új, minden érdekes és minden kihívás. Felfedezik a világ összes zegzugát és közben a maguk képére formálják azt. Úgy interpretálják az eseményeket, ahogy ők látják jónak – és jónak látnak mindent. Gyermekkorban alakul ki a világról alkotott képünk, és pont ez a világkép az, amely visszahat személyiségünkre és formálja azt. A velem való utazás egy játék, egy feladat, egy visszajelzés volt a kislány számára. Mosolyom, nevetésem, az ő felhőtlen boldogságára adott válaszom, tudatta vele, hogy én is az ő játékának és világának része vagyok. Reagáltam rá, ő pedig ezek alapján a visszajelzések alapján mért fel engem. Csak azt az oldalamat ismeri, amelyiknek elképesztően tetszik, ahogy mosolyog rám csalafintán, de ezt ő rávetíti az egész személyemre, sőt a többi emberre is. Örömmel töltötte el, hogy az eddig számára is ismeretlen lányt meg tudta nevettetni és láttam, hogy ez önbizalmat ad neki. Mások reakcióiból, ahogy az emberek felé fordulnak, szép lassan megismeri önmagát és formálódik személyisége, amely segítségével pedig a világot is egyre jobban kifejlődő,

egyedi szűrővel és értékrenddel ismeri meg.

Lehetetlen mindenkinek megfelelő kezelést nyújtani

Ahogy egy gyermek felcseperedik, minden apró szituáció, pillantás, mosoly és beszélgetés nagy hatást gyakorol rá. Minden közeg új információkkal szolgál és minden ember komoly befolyás lehet. Bár legtöbbünk az élet kezdetén csupa pozitívummal, szeretettel, törődéssel találkozik, nem szabad elfelejtenünk, hogy vannak olyan gyermekek is, akik nem ennyire szerencsések. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek mindegyike valamiféle instabilitással, a szeretet és a törődés hiányával, szomorúsággal vagy csalódással találkozik életének legfogékonyabb és legérzékenyebb időszakában. A gyermekotthonok közege, még ha kedvező körülményekkel is találkoznak a bentlakók, mindenképpen

a családi környezethez képest egy gyorsabban változó, stabilnak egyáltalán nem mondható életteret jelent.

Az instabilitás leginkább a nevelők gyors fluktuációjának köszönhető, de gyakori sajnos az is, hogy egy-egy gyermek biológiai szülei csak időszakosan vannak jelen az egyébként állami gyermekotthonban nevelkedő kiskorú életében.

A gyermekeknek nehéz azzal megküzdeni, hogy nem számíthatnak egy biztos háttérre, egy személyre, aki életüket végigkíséri. A gyermekvédelmi rendszerbe való bekerülés és az azt kiváltó okok, legyen az haláleset, családon belüli erőszak vagy gyermeknevelésre alkalmatlan körülmények, mindenképpen negatív hatással vannak a gyermekek pszichés fejlődésére. A fentiek alapján elmondható, hogy az állami gondozásban nevelkedő gyermekek mindegyikének szüksége van pszichológiai segítségre. Bár a gyermekotthonokban rendelkezésre áll egy-egy pszichológus, az otthonok túlterheltsége miatt csaknem lehetetlen mindenkinek megfelelő kezelést nyújtani, ha csupán egy emberre számíthatnak.

A Vásáry Tamás Alapítvány védőhálóval igyekszik kiegészíteni a gyermekvédelmi szakellátás munkáját

A Vásáry Tamás Alapítvány több programja mellett a gyermekek pszichológiai segítségéhez való lehetőségeit is kibővíti. Az alapítvány egy három pilléren alapuló védőhálóval igyekszik kiegészíteni a gyermekvédelmi szakellátás munkáját. A folyamatosan zajló Mentor és Együtt tanulás programján a személyközpontú törődés kerül előtérbe, a havonta egyszer megszervezett Pályakísérési alkalmakon a megtartó közösség gyógyító erején van a hangsúly, a Mentálhigiénés program keretein belül pedig a szakmai segítségnyújtás érvényesül – egyéni és csoportterápiát, illetve a Nane Egyesület együttműködésével a párkapcsolati bántalmazás  felismerésének témakörében segítő foglalkozásokat biztosít az állami gondozásban nevelkedők számára.

A szakképzett pszichológusok segítségével végzett csoportos és egyéni terápiákon eddig összesen 133 gyermek kapott segítséget, 2018-ban csoportos terápián 30-an vettek részt, illetve 10 egyéni terápiás folyamat indult el. Ez a létszám azonban még messze elmarad az Alapítvány hosszútávú céljaitól. A Vásáry Tamás Alapítvány operatív csapata és pszichológusai az otthonok vezetőivel, a nevelőkkel és az ott dolgozó pszichológusokkal együttműködve, közösen döntenek arról, hogy melyik gyermeknek kell azonnali segítség, heti rendszerességű egyéni terápia. Nagyon gyors, hatékony reakció kell bármely viselkedés vagy evészavar kialakulása, öngyilkossági kísérlet vagy annak gyanúja, esetleg egy gyermek közvetlen környezetében bekövetkező haláleset esetén. A terápiás folyamatok az Alapítvány pszichológusai által, és az érintett otthonok nevelőit és pszichológusait is bevonva valósulnak meg, a gyermekek lelki fejlődéséről való folyamatos konzultációval. A 10-12 alkalmas csoportterápia során a gyermekeknek lehetősége nyílik az otthonban és az iskolában felmerülő problémák megtárgyalására, a társas kapcsolatokban megnyilvánuló konfliktusok kezelésére. Az egyéni terápiás folyamatok mélyebb traumákat is érinthetnek és hosszabb lefolyásúak is lehetnek, a teljes gyógyulásig rengeteg időnek kell eltelnie, azonban már a folyamat kezdetén is észrevehetőek az apró pozitív változások a gyermekek viselkedésén, hozzáállásán, abban, hogy hogyan kommunikálnak társaikkal.

A Vásáry Tamás Alapítvány célja hatékonyan kiterjeszteni mentélhigiénés programját és a többi kezdeményezését is, hogy a gyermekek instabilitással és kilátástalansággal való küzdelmét a lehető legnagyobb mértékben tudja enyhíteni mindezen programok szinergikus hatásával. Nehéz feladat előtt állnak, hiszen az állami gondozásban nevelkedő gyermekek személyiségére, világképére nem egy szerető, biztonságos családi környezet hat, mint pici utastársam esetében. Egyéni szűrőjük, amely alapján felfogják a világot és önmagukat is értelmezik, életük hajnalán bekövetkező fájdalmak, csalódások, a biztonság és állandóság hiánya mentén kezd el formálódni.

***

Különleges hangulatú adventi koncertetre invitál a Vásáry Alapítvány, amelynek bevételét  gyermekotthonban élő gyermekek terápiás segítségnyújtására ajánlja fel.

Ebben az évben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját a Budapesti Tomkins Énekegyüttes, Dobra János művészeti vezetésével. Különleges jubileumi hangversenyüket a Hold utcai református templomban tartják Vásáry Tamás zongoraművész-karmesterrel, aki szintén ebben az évben ünnepli 85.születésnapját. A rendhagyó, de családias beszélgetés, advent első napján nemcsak "zenén túl", hanem "zenén innen" is töri meg a gyönyörű zenék közti csendet. A koncert egyik meglepetése, hogy Vásáry Tamás először vezényli az Énekegyüttest, ami mindenkinek nagy élményt ígér.

Az est bevételével a Bolyai Gyermekotthon lakóinak terápiás megsegítését biztosítjuk, hogy a traumákon átesett kicsi gyerekek boldog felnőttek lehessenek.

https://www.facebook.com/events/201109310807228/

Időpont: 2018. december 02. 19:30

Helyszín: Budapest, Hold utca 18-20

Jegyár: 3500 Ft

Jegyek a helyszínen kaphatóak!

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fizetett(?) hirdetést olvastunk.
Bármily szép is a cél, ez az újságcikknek álcázott propaganda nem tetszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés