Kásler a rengetegben

2018. december 5. 8:12

Kunetz Zsombor
444.hu
Az egészségügyben minden mindennel összefügg, akárcsak egy pókhálón.

„Ez az fiúk, először a villanyt!- kiáltott fel a félszemére vak zongorista, amikor a kocsmában kitört a tömegverekedés és az első ütés az ép szemét érte. Valahogy így gondolkodik az egészségügyi tárca a sürgősségi ellátás átalakításáról, legalábbis erről árulkodik a medicalonline.hu-n megjelent összefoglaló arról, hogy milyen változtatásokkal gyorsítanák meg a betegellátás, hogyan lehetne érzékelhetően csökkenteti a várakozást a sürgősségi ellátásban.

A legfőbb probléma a megjelent anyaggal az, hogy a sürgősségi ellátást úgy próbálja meg kezelni, hogy a környezetét változatlanul hagyja. Az egészségügyben minden mindennel összefügg, akárcsak egy pókhálón, amit ha bárhol megrángatok mozogni fog az egész. Ezért meglehetősen naiv és ostoba az a feltételezés, hogy a sürgősségi ellátást azzal fogom hatékonyan fejleszteni, ha oda és szinte csak oda, plusz erőforrásokat rendelek. Ez pontosan olyan, mint amikor a vasúti rendszert nem sínek lefektetésével és mozdonyok, vasútkocsik üzembeállításával próbálom meg fejleszteni, hanem plusz kalauzok hadrendbe állításával. 

Meg kellene érteni végre, hogy a sürgősségi ellátás nem azért rossz, mert csak önmagában van a hiba, hanem azért, mert az egész egészségügy elégtelensége erre a rendszerre omlott rá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most a "plusz erőforrások" jelentik a hibát, máskor meg az, hogy a kormány "szándékosan vérezteti ki az egészségügyet".

"Kalauzokat" a tisztelt "demokraták" delegáltak az egészségügybe, amikor zárható szekrényekkel, valamint a szolgáltatások fizetőssé tételével és az intézmények elprivatizálásával próbálták "fejleszteni" az ágazatot. Természetesen gondosan ügyelve arra, hogy a szárnyvonalakat bezárják, a síneket felszedjék, ahol lehet (kiskórházak, rendelők tömeges bezárása).

A feladat szerintem az alapellátás erősítése, hogy minél kevesebben vegyék igénybe a szakellátást. Egy kiváló főorvos ismerősömmel értek egyet, aki szerint kórházban csak megbetegedni lehet. Vagyis a kórházak terheltségét kell csökkenteni.

Például egészséges életmóddal (bizony, stadionok, uszodák, sportinfrastruktúra fejlesztés), prevencióval, megerősített alapellátással, egynapos sebészetekkel, házi gondozási rendszerrel, ilyesmik.

Tüdőgyógyász, és már nyugdíjas. Szerintem abban van igaza, hogy a kórházi ápolást igénylő állapotot kell megelőzni. Meg abban is, hogy gyakran kezelnek olyasmit is kórházban, amit nem feltétlenül szükséges. Nyilván vannak helyzetek, amikor a kórház elkerülhetetlen. De az is biztos, hogy a kórházakban sok egyéb fertőzés is előfordulhat. Summa summárum: jobb megúszni.

Hasonlóan jártam, csak én vesekővel. Szerintem senki sem vitatja azt, hogy a sürgősségi ellátás minőségi javulást igényel. A kormány erre tesz most kísérletet. Nyilván közös érdek, hogy ez sikeres és hatékony legyen.

Ja, ja. Most latjuk csak, hogy Horvath Agi szefjei, penzbedobo automatai oldottak volna meg a helyzetet valoban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában