A fejfájós asszony mulatságos toposza

2018. december 5. 12:02

Nógrádi Noá
Mérce
Olyan nincs, hogy a férjeddel csak azért ne szexelj, mert nem akarsz.

„Hogy a kontinuumon elhelyezkedő sokféle cselekvésből mit tekintünk erőszaknak, az attól függ, hogyan definiáljuk az erőszakot. Erre a feladatra egy ilyen rövid cikk keretében nem vállalkozom.

Az biztos, hogy a cselekvések egy bizonyos pont után (ami a választott definíciótól függően akár a legeleje is lehet) nem csak visszaélésnek vagy erőszakosnak tekinthetők, hanem beleesnek még a legszigorúbb erőszak-definíciókba is. Az, hogy ennek a pontnak az elhelyezkedését nehéz megállapítani, szintén abból fakad, hogy a nők és férfiak közti viszonyrendszerben annyira általános, mélyen megtanult és normalizált a hatalom-különbség, hogy nehezünkre esik erőszaknak nevezni olyan mindennapos helyzeteket, mint például a nők »kötelesség-tudatát« (férfiak szexuális igényeinek kielégítéséért a saját igényei és kára ellenére érzett felelősség-tudatát) kihasználó szex.

A fejfájós asszony mulatságos toposza azért létezik, mert férfiak rutinszerűen nyomasztanak nőket szexszel, és kell valami olyan kifogás, ami miatt nem kell kimondani a valódi, de ha csak arról lenne szó, figyelmen kívül hagyható, érdemtelen okot: nem akarok. Olyan nincs, hogy a férjeddel csak azért ne szexelj, mert nem akarsz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cikk nem arról szól, amit a Mandi kiemelt. Nem is várok más hozzászólásokat az átlagos itteni kommentelőtől, mint amilyenek eddig jöttek. DE!
Tény, hogy a férfiak erősebben kívánják a szexet, mint a nők. Viszont legyél olyan szexpartner, hogy a nő állandóan kívánkozzon rád! Ennyi az egész. Nem szájkaratézni kell.

"Olyan nincs, hogy a férjeddel csak azért ne szexelj, mert nem akarsz."

Dehogynem nincs. Ha viszont az asszony soha nem hajlandó a szexre, nos, akkor a házasság, illetve a házastársi hűség értelme erősen megkérdőjeleződik.

Tételezzük fel, hogy a férfiak gyakrabban kívánják a szexet, mint a nők, amit a statisztikák is erősen igazolnak.

A feministák úgy állnak hozzá a dologhoz, hogy a nők szava a döntő: azaz, ha a nő nem kívánja a szexet, akkor nincs szex és kész. Esetleg még ilyeneket szoktak megfogalmazni, hogyha a nő nem kívánja a szexet, az is a férfiak hibája (minden a férfiak hibája). Ugyanakkor a nők elvárják a házastársi hűséget. Na de ha a feminista álláspont érvényesül, akkor mégis milyen alapon?

Nem vagyok képes végigolvasni ezt az undorító, férfiellenes propagandát. Már az is erőszak, ha a nő kötelességtudatból szexel. Az nyilván nem erőszak, amikor a férfi kötelességtudatból tartja el a családot.

Ezek a modern feministák olyanok, mint a paraziták.

Ez egy ideológiai alapon álló férfiellenes írás. Sajnálom szegény hölgyet, amiért állandó rettegésben él a férfiak miatt, amiért - úgy tűnik - nem ismeri a szeretetkapcsolatot, s fogalma sincs arról, hogy természetes okok miatt a férfiak átlagának nagyobb a szexuális igénye, mint a nők átlagának, s ebből időnként adódnak, sértődések és "játszmák", ahogy szeretetkapcsolatban kiengesztelődések is.

Mindez persze hogy a "hatalomról" szól, hiszen a hatalom mások befolyásolása, ami nem valami szörnyűség, hanem a legtermészetesebb dolog, hiszen egyfolytában műveljük. A szexnél nincs erősebb hatalmi eszköz egy nő kezében a normális szeretetkapcsolatokban, tehát a hatalom nem valami egyoldalú férfidolog.

Egy szeretetkapcsolatban a nő gyakran azért enged a nagyobb étvágyú férjének/párjának, hogy cserébe szeretetet, meghittséget, megértést kapjon, azaz a felek kölcsönösen jól járnak. Ha a szeretetkapcsolat szakadozik, megszűnik, akkor kezdődhetnek a bajok, mert a férfiak egy része erre indulattal reagálhat, s kényszerítően, erőszakosan léphet fel. Ilyen viszályban a nők sem mindig ártatlanok ám, sokan képesek nagyon megalázóan viselkedni a férfiakkal.

Igazából azt nem értik a magamfajta férfiak, hogy ilyen írásokkal mi a cél, mit szeretnének a női szerzőik elérni. Azt nem gondolhatják komolyan, hogy a sérült személyiségű férfiakat meg lehet így változtatni. (A normális férfiakat viszont meg lehet sérteni.) A kiszolgáltatott helyzetbe kerülő nőket meg kell védeni, ebben egyetértünk. De ez az írás mit tett hozzá a kiszolgáltatottság felismeréséhez, a hatósági és emberi fellépés javításához? Alighanem, semmit. Sőt, csak rontott rajta.

Az erőszakot ugyanis nem kell tipizálni, értelmezni. Őseink megtették, amikor megalkották a nyelvet. Az erőszak a fizikai érintkezést és nyomásgyakorlást jelenti. Amikor nem történik fizikai érintkezés, az a kényszer. Ennek egyik változata a zaklatás. A szóbeli és írásbeli nyomásgyakorlás, a nem kívánt jelenlét. A féltékenység, fenyegetés.

Az erőszak felismerhető, jogilag kezelhető. A zaklatás már nehezebben megragadható cselekvés, de, ha ismétlődik, bizonyítható. A két ember közötti kényszerek jogilag már nem igazán tárhatók fel és intézményesen alig-alig kezelhetők. Ezzel kapcsolatban éppen elég a gyerekekre koncentrálni, nem emelhetjük be a férfi-nő kényszerkapcsolatok szankcionálását a jogszabályokba. Ez az egyén, a család, a barátok felelőssége.

Idesbabam, minek mesz hozza olyanhoz akivel nem akarsz?
En meg majd ne adjam le a fizetesem meg ne menjek dolgozni mert nincs kedvem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában