2018 tíz legbotrányosabb gyermektémája jogász szemmel

2019. január 3. 7:57

Gyurkó Szilvia
WMN
„Sorosozó” óvodások, „sorost” rajzoló kisiskolások, a „migráns” mint szitokszó elterjedése a gyerekek között.

„8. Nemzeti nevelés az óvodákban

Iskolakezdés előtt, idén augusztusban, a szokásos »mennyibe fog kerülni ez a tanév« téma helyett arról beszélt az ország, hogy az óvodai nevelés országos alapprogramját megváltoztatva, már három és fél éves kortól a nemzeti identitástudat erősítése, és a keresztény kulturális értékek megismertetése is feladata lesz az óvodapedagógusoknak. A módosítást nem egyeztették a szakmával, ami nyilván felháborodást váltott ki, de az igazi kérdés az, hogy vajon változott-e bármi is a süni csoportban… mármint, hogy a módosítás átment-e a gyakorlatba. Erről egyelőre nincsenek információink.

9. Választások: kampányolás gyerekkel

Az idei országgyűlési választások idején először érte el az emberek ingerküszöbét az a kérdés, hogy vajon rendben van-e, ha politikusok kampányrendezvényeket szerveznek óvodákba, kampányfotókat készítenek iskolásokkal, vagy úgy egyáltalán gyerekeket használnak arra, hogy „eladják magukat« a választópolgároknak. A kérdés ideológiailag semleges abból a szempontból, hogy kivétel nélkül minden párt érintett a kérdésben.

S reméljük ideológiailag semleges abból a szempontból is, hogy az emberek – pártállástól függetlenül – elítélik ezt a fajta manipulációt, vagy – hogy az ezzel kapcsolatos idei nyelvújítást használjam –»politikai pedofíliát«. A Nemzeti Választási Iroda büntetéseket is kiszabott politikusokra. Ezek közül a legismertebb nyilván a Miniszterelnök szankcionálása volt.

10. Soros

Nincs 2018 Soros nélkül. Ez a lista sem lehet teljes anélkül, hogy szembenéznénk vele, a gyerekekre hogyan hat az a kommunikáció, aminek középpontjában Soros György démoni alakja áll. Kidobós játék közben »sorosozó« óvodások, »sorost« rajzoló kisiskolások, a »migráns« mint szitokszó elterjedése a gyerekek között – ezek is megjelentek idén a közbeszédben. S a probléma is, hogy a gyerekek bevonódása ilyen módon a »kampányba« gyakorlatilag egyenes következménye annak, ami évek óta zajlik.

Ez a jelenség, mint cseppben a tenger, mutatja, hogy a gyerekek ugyanabban a valóságban élnek, mint mi, és hatnak rájuk azok a mondatok, üzenetek, amik ránk is. Nem ők az elsődleges célcsoport, de ha nem segítünk nekik megérteni, hogy mi és miért történik, akkor azzal magukra hagyjuk őket. Felelős felnőttként támogatnunk kell a gyerekeket abban, hogy kérdezhessenek, önálló gondolatokat és véleményeket fogalmazhassanak meg minden közéleti kérdésről.

Izgalmas év volt 2018. Jó lett volna több pozitív ügyet bemutatni ebben a Top 10-ben, de még mindig az a helyzet, hogy a gyerekek ügyei leginkább a morális pánik, az aggodalom és a féltés dimenziójában vannak velünk. Érdemes elgondolkodni azon, hogy jövőre hogyan tudunk ezen változtatni, és hogyan tudunk a részvétel, valamint a gyermeki képességek kibontakoztatása felől is még többet biztosítani számukra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Természetesen a "nemzeti identitástudat" és a "keresztény kulturális értékek" szitokszóként való használata teljesen rendben van, igaz-e, Szilvia asszony?

Az tetszett neki, amikor az szdsz el akarta törölni az anya és apa megnevezést, helyette 1-es és 2-es szülőt kellett volna használni.

Ez a nő egy undorító bolsevik lázító.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában