Mindjárt kiosztják a félévi bizonyítványokat – Érdemes még teperni a jobb jegyért?

2019. január 15. 12:42

Semmi mást nem kell tenni, mint beszélni a pedagógussal.

2019. január 15. 12:42
Balatoni József
WMN

„Először is egy tévhitet szeretnék eloszlatni: a félévi az nem bizonyítvány, hanem csupán egy értesítő. Ez azt jelenti, hogy az iskola értesítést küld arról, hogy az év közepén melyik tantárgyból hogyan is áll a nebuló.

Szóval, ha valaki azt mondja, hogy »félévkor megbuktam« (remélem, kevés ilyen lesz), akkor az egész egyszerűen nem igaz. Helyesen azt kellene mondani, hogy »a tanév felénél jelenleg bukásra állok«. Így sem szép, de sokkal jobban hangzik.

És érzésben is teljesen más: hisz a bukás azt jelenti, hogy az első félév nem sikerült. De a közoktatás nem egyetem, hogy félévekben, és az azokra kapott jegyekben gondolkodjunk. Inkább tekintsük ezt az értesítést egy lehetőségnek, hogy »most így állok, de még van fél évem javítani a jegyeimen«. Ugye, mennyivel másabb hozzáállás! Higgyétek el, ez a szemlélet pszichésen is hat a gyerekekre!

De mit is tehetnek a gyerekek annak érdekében, hogy javítsanak?

Semmi mást nem kell tenni, mint beszélni a pedagógussal (igen, velük is lehet, nem esznek embert, bár tény, hogy félév közeledtével ők is ingerültebbek), ha ezt még eddig nem tette meg a diák. Meg kell kérdezni, mit lehetne tenni a javítás érdekében. Esetleg milyen pluszfeladatokat lehet kapni, milyen dolgozatok lesznek, amikre még nagyobb erőbedobással kell készülni. Tudom, van olyan tanár, aki ilyenkor elhajtja a delikvenseket. Sajnos. Ezzel a hozzáállással elég nehéz azonosulni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2019. március 19. 15:57
Egyetlen egy tanart nem lattam meg aki az ilyen delikvenst elhajtja ha oszinten es komolyan igyekszik javitani, legfeljebb azokat akik komolytalanok es csak ki akarnak sirni egy jobb jegyet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik