OECD: Trumpnak köszönhetően nagyot csökkent a menedékkérelmek száma

2019. szeptember 19. 20:49

Miközben a menedékkérők célpontjának számító OECD-tagállamokban folyamatosan csökken a kérelmezők száma, Franciaországban és Spanyolországban jelentősen emelkedett tavaly – állapította meg a nemzetközi migrációról készített éves jelentésében a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD).

2019. szeptember 19. 20:49
null

A világ legfejlettebb országait tömörítő párizsi székhelyű szervezet szerdán megjelent tanulmánya szerint a tavalyi 1,07 millió menedékkérelem csökkenést jelent az előző évhez képest, amikor is 1,26 millióan kerestek menedéket a fejlett országban. A rekord 2015-ben és 2016-ban volt 1,65 millió kérelmezővel. A nem európai fejlett országokban 17, az európai OECD-tagállamokban pedig tíz százalékkal esett vissza tavaly a menedékkérők száma.

Az Egyesült Államokban csökkent a legnagyobb mértékben a menedékkérők száma

A csökkenő tendencia leginkább a menedékkérők legfőbb célpontjának számító OECD-tagországban, az Egyesült Államokban volt a legerősebb, ahol tavaly 254 ezer új kérelmet nyújtottak be, ami 77 ezerrel kevesebb mint 2017-ben. A szervezet kommentárja szerint ez nem kis részben a

Donald Trump elnök által az illegális bevándorlással szembeni szigorúbb fellépést meghirdető politikának köszönhető.

Az Egyesült Államokban a menedékkérelmek felét négy országból (Venezuela, Honduras, Guatemala, Salvador) érkező kérelmezők nyújtják be.

A tanulmány szerint az OECD-országokban összességében tapasztalt csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy a három kiemelt célországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Németországban kevesebben nyújtottak be kérelmet.

Spanyolország és Franciaország kivételt képez

A tendenciát azonban részben ellensúlyozza az, hogy Spanyolországban 22 ezerrel, Franciaországban pedig 19 ezerrel többen kérelmeztek menekültstátuszt tavaly, mint az azt megelőző évben.

A jelentés két héttel azelőtt jelent meg, hogy a francia parlamentben először rendeznek vitát a bevándorlásról: a nemzetgyűlésben szeptember 30-án, a szenátusban pedig október 2-án. 

A tavalyi csaknem 110 ezer kérelemmel Franciaország negyedik célországgá vált az OECD-országok rangsorában  az Egyesült Államok, Németország (162 ezer) és Törökország (116 ezer) után.

A francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) adatai szerint a menedékkérők számának jelentős emelkedését a szomszédos országokban elutasított,

elsősorban afgán állampolgárságú menedékkérők és a vízumliberalizáció miatt Albániából és Grúziából nagy számban érkezők okozzák.

A francia kormány az elmúlt hónapokban elsősorban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy annak ellenére, hogy az európai uniós csatlakozás jelöltjeként Albánia biztonságos országnak számít, tavaly 8261 albán állampolgár adott be menedékkérelmet Franciaországban, amivel Albánia a második legjelentősebb származási országnak számít a franciaországi menedékkérők listáján.

Az OECD arra is felhívta a figyelmet, hogy párhuzamosan a menedékkérelmek számnak csökkenésével a regisztrált menekültek száma is csökkent, 28 százalékkal. Tavaly mintegy 700 ezer engedélyt adtak ki az OECD-országok hatóságai a 2016-os 900 ezerrel szemben. A munkavállalók engedélyezett bevándorlása ugyanakkor tavaly hat százalékkal növekedett a fejlett országokban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. szeptember 21. 06:32
A világban - egyenletesen növekszik a versenyképtelen, neveléshiányos utódokat nemzők száma - és megállíthatatlanul csökken a képességgel, adottsággal, tehetséggel, rátermettséggel születettek száma. A legfőbb oka ennek a média lezüllése. Ennek oka, a médiát kézben tartók érdekeinek leegyszerűsítése: - van a holokauszt-tan preferálása, minden történés ennek szűrőjén ábrázolása - és minden, ami ezen kívül esik, elnyomása
3M..
2019. szeptember 21. 06:31
Bocsásson ki kötvényeket, mert a kötvényesek, egyáltalán nem számítanak menedékkérőknek, mert Rogánnak fizetik a sápot. Szebb Jövőt!
Bitrex®
2019. szeptember 20. 18:19
Meg kéne már szüntetni ezt a nemzetközi védelmet, menedékkérősdit, általános emberi jogokat. 99% gazdasági migráns, akik visszaélnek a Genfi Egyezménnyel. De akkor is itt maradnak a nyakunkon. Akinek kell az iskolázatlan, olcsó munkaerő, az fogadja be őket, de ne basztassák a többi országot.
Megtalálta
2019. szeptember 20. 14:43
"Meg kéne már szüntetni ezt a nemzetközi védelmet, menedékkérősdit, általános emberi jogokat." Pontosan. A Genfi egyezmény a II. világháború népirtásai után jött létre. A mostani helyzet az, hogy a afrikai-ázsia arabok meg a négereke tömegesen élnek vissza ezzel a rendszerrel. Aki munkaerőt akar, az adjon ki vízumot a kiinduló ország nagykövetségén keresztül. Magyarországnak ott a rengeteg határon túli magyar. Ha már akkora munkaerőhiány lesz nálunk, amit országon belül nem tudunk kezelni, akkor sincs semmi értelme nigériai muszlimokat befogadni munkavégzés céljából. Nem beszélik a nyelvet, nem ismerik a kultúrát, a szokásokat, a végzettségük pedig nem lesz kompatibilis az itteni szakmai végzettséggel. Max mosogatónak lennének jók egy étterembe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik