Nagyot léphettek előre az USA-Kína kereskedelmi megállapodás előkészítésében

2019. október 20. 20:32

Kína és az Egyesült Államok jelentős előrelépést tett egy részleges megállapodás aláírásának előkészítésében a kereskedelmi tárgyalások legutóbbi fordulóján, jelentette ki Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint.

2019. október 20. 20:32
null

Liu Ho a délkelet-kínai Csianghszi tartomány székhelyén, Nancsangban egy konferencia megnyitóján mondott beszédet, amelyben először nyilatkozott a múlt hét végén Washingtonban folytatott tárgyalásokról. A Kína kereskedelmi főtárgyalójának szerepét betöltő miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a kereskedelmi háború további elmérgesedésének megelőzése mind Kína, mind az Egyesült Államok, mind pedig a világ többi része szempontjából előnyös, a termelők és a fogyasztók egyaránt ebben a fejleményben reménykednek.

A két félnek az egyenlőség és kölcsönös tisztelet talaján kell foglalkoznia az egymás által felvetett legfőbb aggályokkal, és kedvező körülményeket kell teremtenie a közös célok eléréséhez - húzta alá.

Donald Trump amerikai elnök október 11-én jelentette be, hogy részleges megállapodást sikerült kidolgozni a kínai féllel, miután személyesen fogadta Liu Hót a Fehér Házban. A találkozót követően Trump elállt attól a tervtől, hogy október 15-ével 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkre a vonatkozó pótvámokat 25-ről 30 százalékra emeljék.

Liu beszédében arra is kitért, hogy Kína gazdasága változatlanul stabil alapokon áll, és az ország minden kétséget kizáróan képes megvalósítani a kitűzött makrogazdasági növekedési célt.

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint a távol-keleti ország gazdasági növekedése 6,0 százalékra mérséklődve, csaknem 27 éves mélypontra lassult az idei harmadik negyedévben. Ez a növekedési ütem csupán a Peking által az idei évre kitűzött, 6,0 és 6,5 százalékos sáv alsó küszöbét éri el.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint egy esetleges megállapodás a világ két legnagyobb gazdasága között csökkenthetné az egymás áruira kölcsönösen kivetett pótvámok negatív hatásait, a világgazdaság növekedését 0,8 százalék helyett csupán 0,6 százalékkal visszavetve.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik