Az Európai Parlament szakbizottsága legális migrációs útvonalakat hozna létre a Földközi-tengeren

2019. október 21. 21:29

A Földközi-tengeren zajló migrációs helyzettel kapcsolatos állásfoglalásról szavaz ma este az Európai Parlament LIBE Bizottsága. A tervezetben legális migrációs útvonalak létrehozására tesz javaslatot, arra hívja fel a tagállamokat, hogy a civil szervezetekkel együttműködve biztosítsák a tengeri mentéseket, illetve a tengeri útvonalakon keresztül érkezők Európán belüli szétosztását javasolja.

2019. október 21. 21:29
null
Admin

Az Európai Parlament Állampolgári jogok, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) kutatási és mentési műveletekről szóló állásfoglalás-tervezete a Földközi-tengeren zajló migrációs helyzet kezelésére tartalmaz a tagállamoknak, illetve az Európai Bizottságnak (Bizottság) szóló felhívásokat. 

A Földközi-tengeren nyár óta vált ismét kritikussá a migrációs válság, amelyek következtében számos civil szervezet kezdett önkéntes mentési tevékenységbe és az Afrikából érkezők európai partra szállításába. Az olasz és máltai hatóságok korábban több ízben tiltották meg a kikötést olyan civil szervezetek hajói számára, amelyek afrikaiakat szállítottak a kontinensre.

A LIBE Bizottság tervezetének megszövegezésére egy október 3-i vita alapján kerül sor, és elfogadás esetén az állásfoglalás-tervezet még októberben előterjesztésre kerülhet az EP plenáris ülésére.

Az állásfoglalás-tervezet teljes mértékben szembemegy azokkal az álláspontokkal, köztük a magyar állásponttal, amelyek a mediterrán tengeri útvonalak felszámolására és a líbiai parti őrséggel való hatékonyabb együttműködésre szólítanak fel. 

A tervezet a civil szervezetekkel közös mentésre szólít fel

Az állásfoglalás-tervezet felhívja a tagállamokat, hogy biztosítsák a megfelelő személyzetet és technikai eszközöket a tengeri kutatási és mentési műveletek végrehajtására, és a civil szervezetek hajóit is igénybe véve végezzék a mentést a Földközi-tengeren. Mindehhez az Európai Bizottságnak pénzügyi, illetve politikai segítséget kell nyújtania, illetve meg kell vizsgálnia, hogy milyen segítségnyújtási tevékenység nem minősülhet büntetendőnek az uniós jog alapján.  

Ezen túl a szakbizottság annak vizsgálatára is felhívja a Bizottságot, hogy az uniós menekültügyi szabályokkal összhangban áll-e egy tagállam olyan nemzeti szabályozása, amely előzetes engedélyezés nélkül nem teszi lehetővé a mentő hajók kikötését az adott tagállamban, illetve felhívja a tagállamokat a kikötőik megnyitására az NGO hajók előtt.

Továbbá, a LIBE Bizottság az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosának azon ajánlását is támogatja, amely szerint fel kell függeszteni a líbiai parti őrséggel való együttműködést és támogatást, amíg be nem bizonyosodik, hogy biztosított az emberi jogok tiszteletben tartása. 

A tervezet tehát a tagállamokat a bizonytalan hátterű civil szervezetekkel való együttműködésre hívja fel ahelyett, hogy az érintett harmadik országok parti őrségeinek való támogatásnyújtásra szólítana fel, hogy azok megakadályozzák az illegális migránsok kihajózását, illetve, hogy a saját parti vizeiken, a kutatási és mentési zónájukban kimentsék a tengeren bajba jutottakat, és visszaszállítsák a kimentett embereket a saját területükre.

A tervezet továbbá figyelmen kívül hagyja a Földközi-tengeren zajló embercsempészet és a civil szervezetek tevékenységének összefüggéseit, és a hatékonyabb fellépés helyett arra szólítja fel a Bizottságot, hogy iránymutatást adjon ki arra nézve, hogy milyen segítségnyújtás nem minősülhet büntetendőnek az uniós jog alapján. Ezzel adott esetben olyan szabályozási hézag keresésére hívja fel a Bizottságot, amely által legálisnak minősítené a civil szervezetek Földközi-tengeren zajló, az embercsempészekével szorosan összefüggő tevékenységét.  

Legális útvonalakat és elosztási mechanizmust szeretne a szakbizottság

Az állásfoglalás-tervezet továbbá felhívja a tagállamokat arra, hogy áttelepítések keretében ürítsék ki a migránsokkal teli, Líbia területén működő, őrzött szállásokat. Felszólítja a tagállamokat arra is, hogy az áttelepítési vállalásaik fokozása mellett biztosítsanak humanitárius korridort Líbiából az EU területére, tulajdonképpen legális útvonalakat teremtve az afrikai útra kelőknek. 

A tervezetben az EP szakbizottsága a Tanácsot arra hívja fel, hogy mutassa be álláspontját a tengeren kimentett, vagy egyéb úton az EU területén partra szállt migránsok elosztási mechanizmusáról. Ezzel összefüggésben üdvözli a tervezet a Vallettában 2019. szeptember 23-án elfogadott megállapodást. Felhívja továbbá a Bizottságot arra is, hogy a közös menekültügyi rendszer reformjának keretében dolgozza ki a tengeren érkezett migránsok szétosztására vonatkozó mechanizmust.  

A tervezet a felhívások megfogalmazása alapján egyáltalán nem veszi figyelembe, hogy a tengeren kimentett, és az EU területén partra szállított migránsok döntő többsége nem jogosult nemzetközi védelemre, azaz a nemzetközi jog alapján nem menekült. Továbbá, egy olyan új elosztási mechanizmus létrehozására hív fel, amely gyakorlatilag az illegális tengeri migrációs útvonalon az EU-ba érkező személyek teljes szétosztását irányozza elő, illetve az illegális migráció problémáját egyszerűen legális migrációs útvonalak létrehozásával oldaná meg. 

Csak még több ember kelne útra

Az állásfoglalás-tervezet által tett felhívások végrehajtása vélhetően csak szívó hatást jelentene az illegális migrációra, még több embert csábítva az életveszélyes út megtételére és életük kockáztatására, ezzel szükségszerűen növelve a Földközi-tengeren az áldozatok számát.

Nem tartalmaz olyan felhívást sem, amely a menedékkérelmek Európán kívüli központokban való elbírálását irányozná elő, megtéve a menekültek és az illegális bevándorlók közötti különbségtételt, ezzel szemben minden érkező tagállamok közötti elosztására tesz javaslatot. 

Az állásfoglalás-tervezetről szóló szavazásra ma este, a 19 órakor kezdődő LIBE szakbizottsági ülésen fog sor kerülni.

UPDATE: A LIBE Bizottság hétfő este 34 igen, 26 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta az állásfoglalás-tervezetet. A tervezet így az Európai Parlament teljes plénuma elé kerül. Plenáris vitájára holnap fog sor kerülni, csütörtökön pedig szavazáson dönthetnek a képviselők a tervezetről. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2020. május 14. 19:27
Mi a csudának erőltetni a kvótát, amikor kivitelezhetetlen, s még a támogatói sem hajtják végre. S a lényeg: Európa befogadói kapacitása véges, a migráns áradat pedig szinte végtelen.
cutcopy
2020. március 25. 16:57
A LIBE bizottságnál nem nagyon tudok vörösebbet..
Bitrex®
2020. március 04. 23:27
Csek Katkáék RENEW frakciója nagyon jóban van a LIBE bizottsággal. Csak, hogy minden moslékkoalíciós tisztában legyen vele. És ezekre szavazott fél Budapest.
Bitrex®
2019. december 03. 16:48
Rakéta kisasszony, miután újabb díjat vett át Ausztriában, közölte, hogy Chilébe vagy Kazahsztánba szeretne kivándorolni, mert Németország neki túlzsúfolt, és ő nyugodt helyen szeretne élni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik