Egyre több afrikai fiatal akar elvándorolni – derül ki egy ifjúsági felmérésből

2022. június 25. 11:25

A 15 országban elvégzett felmérés szerint a fiatalok pesszimistán gondolnak a jövőre, elsősorban a szegénység, az éghajlat, az instabilitás és a gyakori erőszak miatt. 

2022. június 25. 11:25
null

A fiatalok többsége külföldre költözne

A felmérés szerint a megkérdezett 4500, 18-24 év közötti fiatalnak mindössze 32 százaléka beszélt optimistán Afrikáról – ez 11 százalékos csökkenést jelent a 2020 elején közzétett utolsó felmérés óta.

Ez azért is nagy probléma, mivel a lakosság igencsak nagy részéről beszélünk: Afrika lakosságának mintegy 60 százaléka 25 évnél fiatalabb, és több mint egyharmada 15-34 év közötti. 

2100-ra Afrika lesz a világ legfiatalabb népességű kontinense, amelynek átlagéletkora 35 év lesz.

A járvány óta sok afrikai fiatalnak felfüggesztették az iskolai tanulmányait, néhányuk családja pedig munkanélküli lett – mondta a felmérést készítő alapítvány egyik tagja, Ivor Ichikowitz.

„Afrika számos országában választási vagy közvetlenül a választások előtti év van, és valahol logikus, hogy az emberek aggódnak az instabilitás miatt” – mondta Ichikowitz.

„De ha ezt összekapcsoljuk a vízhiánnyal és a terrorizmustól való félelemmel, akkor máris egy olyan demográfiai csoportot kapunk, amely aggódik a kontinens jövőjét illetően” – mondta.

A megkérdezett fiatalok legalább kétharmada szinte minden országban úgy vélte, hogy országa rossz irányba halad

 – kivéve Ruandát és Ghánát, ahol 60 és 56 százalék optimistán vélekedik az országáról. 

Ichikowitz szerint Ghána fiatalabb kormánya jobb támogatást nyújt, és könnyebb hozzáférést biztosít a fiatal vállalkozásokat támogató finanszírozáshoz. Reméli, hogy a felmérés adatait a kormányok felhasználják majd a fiatalok támogatására.

A jövővel kapcsolatos félelmek ellenére a kutatók a megkérdezettek körében a saját jövőjükkel kapcsolatban pozitív hozzáállást tapasztaltak, mintegy 75 százalékuk úgy vélte, hogy személyes helyzete javulni fog.

Kevés a munkalehetőség és a támogatás

Willice Onyango, a The Youth Cafe, egy nairobi székhelyű, közösségfejlesztéssel és társadalmi változásokkal foglalkozó pánafrikai csoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a munkalehetőségek hiánya miatt sok afrikai fiatal a vállalkozás felé fordul.

A fiatalokban megvan ez a motiváció és késztetés, de nem feltétlenül azért, mert hirtelen üzletemberek akarnak lenni” – mondta. „Talán mezőgazdaságot vagy közgazdaságtant tanultak, de nincs munkalehetőség, így saját maguknak kell létrehozni valamit, amiből később megélhetnek.”

„Ahelyett, hogy tehetetlenek maradnának” – tette hozzá – „inkább a saját erejükből emelik fel magukat, de ez persze kihívásokkal jár”.

Onyango azt is elmondta, hogy 

támogatás nélkül az új vállalkozások ritkán élnek három évnél tovább. 

Az sem lepte meg, hogy a fiatalok nem túl optimisták mostanában, mivel a kormányok nagyon kevés pénzt és energiát fordítanak a fiatalok fejlesztésére, és nincsen stratégiájuk a társadalmi és gazdasági problémák hosszú távú kezelésére.

A frusztráció növeli a fiatalok kivándorlási vágyát 

Míg az előző felmérés szerint a fiatalok több mint kétharmada helyben akar maradni, most 52 százalékuk külföldre akar költözni a következő három évben – állítja a The Guardian.

Kholood Khair, a Confluence Advisory szudáni tanácsadó cég alapító igazgatója szerint a fiatalok elsősorban azért költöznének külföldre, mivel a támogatásokat nagyon nehéz elnyerni, nem mellesleg Omar al-Bashir diktátor 2019-es megbuktatását követően a fiatalok új vállalkozásokba és projektekbe fogtak, viszont ezek a tavaly novemberi katonai puccs miatt csődbe mentek. 

„Ez a kiábrándultság táplálja a külföldre költözés iránti vágyukat” – mondta Khair.

„Sokan a középosztályból azt mondják,hogy nincs sok minden, amibe itthon befektethetnének, ezért inkább külföldre költöznek” – mondta Khair. „Ez azt eredményezi, hogy 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunpettel
2022. június 27. 21:50
A kivándorlás és a lerohanás nem ugyanaz. Hatalmas területek vannak Kazahsztánban, Mongóliában, Argentínában. A többi ország asszem megtelt. Azt kellene megvizsgálni, hogy ezek a "fiatalok" mit tudnak adni új hazájuknak. Én csinálnák egy kilyen tendert.
Akitlosz
2022. június 27. 17:25
"Egyre több afrikai fiatal akar elvándorolni" mert egyre több az afrikai fiatal.
dorkoka
2022. június 26. 08:50
Szedni kell a tablettát, 40 éves korig dolgozni-ott lehet megszülni az elsőt. Eceterá... Nektek is összejön.
minekkellregisztralni
2022. június 26. 08:50
Jó, de ne ide. Menjenek csak a gyarmattartóikhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik