Mutatjuk mire érdemes odafigyelni a vakáció során

2022. június 21. 14:59

A külföldi nyaralásra érdemes felkészíteni a fiatalokat, különösen akkor, ha már van saját bankkártyájuk vagy szülők nélkül, barátokkal mennek pihenni.

2022. június 21. 14:59
null

Egy kártyás vásárlásnál például számolni kell az árfolyamváltozással, de az is előfordulhat, hogy egy alacsony összegű bankkártyás vásárlást az üzletben megtagadnak és a készpénzes fizetést biztosítják csak meghatározott értékhatár alatt. Az egyik ismert kereskedelmi bank ajánlása alapján a készpénzfelvételnél is érdemes résen lenni – figyelmezteti cikkében az üzletem.hu a külföldre utazó családokat, gyerekeket, felnőtteket.

Jön a vakáció, várhatóan sokan indulnak külföldre is az idén, miután az utóbbi két évben a járvány miatt erre nem feltétlenül volt lehetőség. Az utazás és táborozás során azonban előfordulhat, hogy a Magyarországon megszokottól eltérően kell fizetni a különböző termékekért, szolgáltatásokért. Az Üzletem cikkében az ismert kereskedelmi bank szakértői a nyári szezon indulásának apropóján pár hasznos javaslattal segítik a külföldre tartó fiatalokat.

Tippek, tanácsok, javaslatok

Magyarországon a jogszabályok szerint minimális összegű terméknél – legyen az egy gyufa vagy egyetlen zsemle – is köteles a kereskedő biztosítani a kártyás fizetést. Ez külföldön nem mindenhol van így. Ritkán, de előfordulhat, hogy a boltos nemet mond, ha túl alacsony összegről van szó. Ilyen esetben már szükség lehet a helyi készpénzre – erre megoldás az ATM-es készpénzfelvétel. Utazás előtt azonban érdemes tájékozódni, hogy az adott országban mennyibe kerül egy-egy automatás tranzakció.

Ha készpénzre van szükség, akkor érdemes az árfolyamokkal is tisztában lenni, azok változása miatt kisebb vagy nagyobb is lehet a kiadás, mint amennyivel a nyaralók az utazás előtt számoltak. Természetesen, ahogy belföldön is, külföldön is vigyázni kell a kártyára vagy az okostelefonra, amellyel fizetni lehet. Senkinek nem szabad odaadni, a visszaélések elkerülése érdekében.
A készpénzre egyfajta tartalékként kell gondolni, nem szerencsés nagyobb összeget vinni a nyaralásra, pláne nem állandóan magunknál tartani.

Az utazás előtt tanácsos beállítani kártyaköltési limiteket az e-bankon vagy a mobilbankon keresztül, így megelőzhető, hogy komolyabb összeget vonjanak le a kártyához kötött számláról, ezáltal elkerülhetők a kellemetlen meglepetések.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2022. június 27. 12:08
Mi ez a gagyi bulvárszar? :(((
pjotr puszta
2022. június 25. 11:35
Már a "Mutatjuk..." kezdetű cím felcsigázott, de a folytatás már-már lenyűgöző, sosem gondoltam volna ezekre...
hlaci83
2022. június 25. 11:34
Csak a lángossal át ne basszanak.
Dr. Greta Grünberg
2022. június 23. 12:28
Inkább Horvátország. Nem megyek én a Balatonra, senkiháziak kezében van a popszakma!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik