Novák Katalin: Csak a Fidesz-KDNP politizál értékek mentén Magyarországon

2018-03-03 11:58:01
BÁS
Vendégszerző
A Belvárosi Polgári Szalon vendége volt Novák Katalin. Az államtitkár beszélt a közelgő választásokról, a családpolitikai intézkedésekről, és arról, hogy szerinte a kormánypártok politizálnak csak értékek mentén hazánkban.

Nem egy vesztes választás után, hanem egy győztes előtt vagyunk – erről is beszélt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Belvárosi Polgári Szalonon. A Fidesz alelnöke a hódmezővásárhelyi választás értékelése mellett a kormány családpolitikai eredményeiről, az ellenzék családellenes kampányáról és az országgyűlési választás tétjéről is beszélt. A Fidesz-KDNP-n kívül nincs olyan politikai erő Magyarországon, amely értékek mentén politizálna – jelentette ki Novák Katalin.

A Belvárosi Polgári Szalon házigazdája Hollik István országgyűlési képviselő-jelölt volt, aki felidézte, hogy 2010 előtt a magyar családok milyen támogatásban részesültek és ehhez képest jelenleg milyen juttatásokra jogosultak. Hollik felhívta a figyelmet arra, hogy a kettő között hatalmas különbségek vannak.

Családi adókedvezmény

Novák Katalin kifejtette, hogy annak idején sem a családtámogatások rendszere, sem az adórendszer, sem a munkaerőpiac, sem a gazdaság nem úgy festett Magyarországon, mint ahogy nyolc év polgári kormányzás után most kinéz. Az államtitkár emlékeztetett: korábban ugyan létezett egy „családi adókedvezménynek csúfolt dolog”, ám az csak három, vagy annál több gyermektől járt a nagycsaládosoknak, az összege pedig csupán négyezer forint volt.

„Négy ezer forint. Négy ezer forintos összeg volt, ami három gyermektől járt, most pedig gyermekenként 33 ezer forint a támogatás.

Ez egy három gyermekes családban már 100 ezer forintot jelent. Hiába kampányolnak a másik oldalon azzal, hogy a családi adókedvezményt ki kellene terjeszteni még jobban. Ezt azok mondják, akik elvették, akik sosem adtak. Könnyű ilyet mondani, könnyű gondolatban elkölteni a költségvetés ötszörösét is, csak aztán felelősen kellene gazdálkodni egy településen, vagy akár országosan - erre nem nagyon mutattak képességet az ellenzéki erők.”

Novák Katalin kiemelte, hogy vannak négy, öt, hatgyermekes családok is, náluk az adókedvezmény minden gyermek után emelkedik 33 ezer forinttal, nem áll meg, tehát például egy négygyermekes családban, ahol dolgoznak a szülők, és van legális jövedelmük, ott a kedvezmény a 132 ezer forintot is eléri.

Otthonteremtés

„Volt annak idején a szocpol és a fél szocpol, de a baloldali kormányok idején még ezt is megszüntették a 2002 és 2010 közötti időszakban. Semmilyen formában nem volt otthonteremtési program, az is megszűnt, ami előtte volt. A Fidesz-KDNP ezután vezette be a CSOK-ot, ami egy gyermeknél, két gyermeknél, három gyermeknél, használt lakásnál, új lakásnál, építkezésnél, minden esetben igénybe vehető.” Az államtitkár elmondta, hogy 68 ezer családot tudott eddig segíteni a kormány, ami hatalmas különbség a korábbiakhoz képest.
Munka és család

„Még egyet mondok, hogy ne vesszünk el a részletekben” – folytatta Novák Katalin, majd a munka és család összeegyeztethetősége terén elért eredményekről számolt be. „Én megéltem azt, hogy milyen támogatásokat kaptunk, illetve nem kaptunk ebben az időszakban. Az ember megkapta az úgynevezett TGYÁS-t, a mostani CSED-et, megkaptuk a GYED-et vagy a GYES-t, de ha három éven belül vállaltunk újabb gyermeket, akkor elbuktuk a támogatást, mindig csak a kisebb gyermek után járt támogatás, nem lehetett minden gyermek után megkapni. Ha valaki visszament dolgozni a GYED mellett, elbukta a GYED-et, tehát nem kapta meg azt a támogatást, ami a gyermekneveléshez járt volna. Ez is egy mérhetetlenül nagy igazságtalanság volt. Nem igazságos ezzel büntetni azokat, akik dolgoznak is a gyermekvállalás mellett.”

Családtámogatások

Az államtitkár kiemelte, hogy miközben 2010-ben a költségvetésben 960 milliárd forint állt rendelkezésre családtámogatásra, most ennek a kétszeresét, közel 2000 milliárd forintot különített el a kormány erre a célra. Novák Katalin a gyermekétkeztetésre kitérve elmondta: 2010-ben 28 milliárd forintot költöttek erre a célra, ezzel szemben közel 80 milliárd forintot fordít a kormány gyermekétkeztetésre. A bölcsisek, valamint az óvodások nagyon nagy része ingyenesen tud étkezni, a rászorulók pedig teljesen ingyen.

Az államtitkár azzal folytatta, hogy ma egy fiatal szülő szerencsére már nem tudja, hogy milyen nehéz volt régebben. „A tankönyvek beszerzése kaotikus volt, ma úgy működik a dolog, hogy a gyermekeket ott várja a padon a tankönyvcsomag, ezt az első 9 évfolyam ingyenesen megkapja. Ezzel is terhet vettünk le a családok válláról.” – jelentette ki.

Az eredményekről szólva Novák Katalin elmondta, hogy

az Erzsébet-táboroknak köszönhetően 100 ezer gyermek pihenhet többek között a Balatonon,

melynek egyéni költsége egy hétre mindössze ezer forint teljes ellátással, ott alvással és színes programokkal.

A családpolitikáról szólva a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kiszámíthatóság a legfontosabb elem. „Az ilyen típusú döntést nem négy évre hozza az ember, és nem is nyolcra, meg nem is tizenkettőre, hanem életre szóló döntéseket hozunk a gyermekvállalással. Ezért is nagyon fontos, hogy stabil, hosszútávú és kiszámítható legyen a családpolitika. Döbbenet számomra, hogy az ellenzék azzal kampányol: megszüntetné a családtámogatások egyes elemeit. Persze sok mindent nem értek, hogy mit miért csinálnak”.

„Elvennének, megszüntetnének, átalakítának, mintha ez egy hívószó lenne, pedig ez mérhetetlenül elrettentő az emberek számára” – folytatta Novák Katalin. „Megítélésen szerint ezek a támogatások beváltak, nem szabad hozzájuk nyúlni. Alaptörvényben rögzítettük a családi értékeket, egy férfi és egy nő házasságát, a családi élet védelmét. Kétharmados törvény védi a családokat, pont azért, hogy ezeken ne lehessen könnyen változtatni. Olyan törvényi passzust is beiktattunk, amely alapján egyéves felkészülési idő szükséges ahhoz, hogy valaki negatív irányba módosítson egy jogszabályt.”

Értékek vs. érdekek

„Úgy látom, nagyon sokat számít, hogy a kormánynak milyen az értékrendje. Egyáltalán van-e értékrendje, mert én azt látom, hogy

a Fidesz-KDNP-n kívül nincs olyan politikai erő Magyarországon, amely érték mentén politizálna,

kampányolna, beszélne, csinálna bármit. Érdekek mentén igen, de értékek mentén egyáltalán nem. Szerintem ez az alapvető különbség, márpedig a családpolitikát csak így lehet hatékonyan folytatni.”

„Sok mindent kockára lehet tenni, hogy ha nem annak a felelősségnek a tudatában gondolkodik el valaki, hogy milyen politikai erőt juttatna kormányzási lehetőséghez, mert ezeket a dolgokat könnyen el lehet herdálni.” Meg kell védeni az elért eredményeket – hangsúlyozta Novák Katalin.

Hódmezővásárhely

A Fidesz alelnöke a hódmezővásárhelyi választásról elmondta: a városban polgármester választás volt, nem az országos választás főpróbája, hiába próbálják ennek a látszatát kelteni. „A választást az ellenzék főpróbaként akarta bemutatni, de ha valaki megnézi, hogy milyen kampányt folytatott Hegedűs Zoltán alpolgármester úr, illetve Lázár János miniszter úr, akkor az látszik, hogy a kampány kifejezetten a helyi ügyekről szólt.

Nem egy vesztes választás után, hanem egy győztes előtt vagyunk.”

„Felteszem azt a kérdést is, hogy ez egyáltalán milyen ellenzék? Ugyanis gyakorlatilag politikai pártok Hódmezővásárhelyen nem jelentek meg. Volt egy jelölt, aki magát volt fideszesként definiálta, elmondta magáról, hogy keresztény, nagycsaládos, alapvetően inkább jobboldali értékrendű ember, aki mögött hirtelen felsorakozott az egész politikai paletta, minket leszámítva. Tehát még azt sem tudom mondani, hogy a megmérettetésnek a két oldalán egyfelől a Fidesz állt, másfelől pedig az ellenzéki pártok, hiszen nem erről volt szó. Itt két polgármester-jelölt állt szemben egymással. Én is csalódott voltam az eredmény miatt, mindannyian jobban örültünk volna, ha Hegedűs Zoltán nyerte volna a polgármester-választást. De örülünk annak, hogy a másik időközi választást megnyertük kétharmaddal, ugyanazon a hétvégén. Ezáltal elmondhatjuk, hogy nincsenek előre megnyert választások, akármit is mutatnak a közvélemény kutatások.”

Az ellenzék bevándorlási politikájáról

Novák Katalin zárásképpen arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjein kívül a mai politikai palettán mindenki bevándorláspárti.

„Rajtunk kívül az összes többi politikus meg akar felelni Brüsszelnek,

meg akar felelni ilyen-olyan külső nyomásnak, ezért támogatják az illegális migrációt és a betelepítési kvótát. Meggyőződésem, hogy ez a kormány számára azért a legfontosabb kérdés, mert beszélhetünk családpolitikáról, demográfiáról, akármiről, hogyha ezt nem tudjuk garantálni, akkor erőteljesen meg fog változni az egész életünk, az egész közösségünk, a nemzetünk, a kultúránk, minden, amiből utána nem tudunk visszavonulót fújni. Ha ezen az úton elindulunk, akkor nem olyan lesz a helyzet, mint az adósságspirálból való kilábalás, vagy mint a devizahitelesek megsegítése, vagy az államadósságból való kirántása volt az országnak.”
Kérdésekre válaszolva az államtitkár azzal zárta mondandóját, hogy a bevándorlás bagatellizálása nagyon komoly problémája a hazai ellenzéknek. „Aki azt gondolná, hogy ezt a témát csak mi fújjuk fel, az nézzen rá nyugodtan bármelyik külföldi csatornára, hogy ott mik a főbb témák. Mi nem engedünk a nemzetközi nyomásnak, és ebben nagy szükségünk van a támogatásra, a kiállásra mögöttünk”.