Kihívás, közösség, előrelépés – honnan meríthetünk motivációt a munkához?

2018-11-07 09:41:18

Zsidi Zsófia
Mindset
Ahhoz, hogy valaki sikeres és elégedett legyen a munkájában nem feltétlenül a teljesítményt kell a fókuszba helyeznie.

„Kapcsolatszükséglet – Ahhoz, hogy valaki sikeres és elégedett legyen a munkájában nem feltétlenül a teljesítményt kell a fókuszba helyeznie. Vannak, akik más forrásból merítik központi motivációjukat. A magas kapcsolatszükségletű személyekre kevésbé jellemző a versengés, sokkal inkább kedvelik az együttműködést. Szeretnek csapatban dolgozni. A közös sikerek számukra az igazán jutalmazóak.

Hatalomszükséglet – A magas hatalomszükségletű személy alatt nem feltétlenül egy képregényfilm főgonoszának karakterére kell asszociálnunk. Sokkal inkább arra, hogy az illető a hatalmát, a tekintélyét a projektek megtervezéséhez, az emberek irányításához és a munka elvégzéséhez használja fel. A magas hatalomszükségletű dolgozók kényelmesen érzik magukat menedzseri szerepben vagy ha munkacsoportokat vezethetnek. Ösztönzőleg hat rájuk, ha vezetőkké válhatnak. Kifejezetten motiválja őket, ha segíthetik beosztottjaikat, hogy elérjék céljaikat.

Ha sikerül megtalálnunk a személyiségünkhöz illeszkedő hivatást, és a választott területen arra is rálelünk, hogy mi képes motiválni minket, akkor elégedettebbé válhatunk a munkánkkal. A vizsgálatok pedig azt igazolják, hogy a munkahelyi elégedettség jobb teljesítménnyel, több sikerrel, fokozott produktivitással, kevesebb hiányzással és ritkább munkahelyelhagyással jár. Természetesen számos más oka is lehet annak, hogy reggel kedvvel indulunk munkába. A munka teszi lehetővé a mindennapi élethez elengedhetetlen kellékeink beszerzését, illetve anyagi forrásokból építkező vágyaink megvalósulását. De legalább ilyen fontos, hogy hivatásunk az identitásunk részévé is válik: orvosként, tanárként, ügyvédként határozzuk meg önmagunkat. Foglalkozásunk az önmagunkról alkotott képünk szerves részét képezi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.