A konzultáció nem pusztán a tizenegy kérdés megválaszolásáról szól

2019-01-02 12:49:42

Novák Katalin
Magyar Hírlap
Természetes, hogy vannak dilemmák, szülőnek lenni kompromisszumokat igényel, áldozattal jár, mégis, az élet egyik legszebb csodája.

Készült egy reklámkampány is, ami elsősorban a fiataloknak szól. Sikerült őket is megszólítani ezekkel a témákkal?

Már elindult a televíziókban, mozikban és az interneten is a második kisfilmünk. Mindkét reklámfilm arról szól, hogy családban élni jó, szülőnek lenni egy életre szóló felelősség, és a család nem rózsaszín történet, de nem is fekete. Természetes, hogy vannak dilemmák, szülőnek lenni kompromisszumokat igényel, áldozattal jár, mégis, az élet egyik legszebb csodája. Azt hiszem, az előző kampány elérte a célját, hiszen az emberek elkezdtek róla beszélni. A baráti, családi, munkahelyi körben is szóba kerülhet, hogy milyen, ha gyermek érkezik egy párkapcsolatban, mik a nehézségek, lehet-e a család mellett karriert építeni, szórakozni, egyetemet végezni.

Ezek a kérdések minden fiatal fejében ott motoszkálnak, de nem a kormánynak kell megválaszolni azokat. Igyekeztünk olyan eszközöket használni, amelyekkel a fiatalabb korosztályokhoz is eljuthatunk, hiszen őket kell segítenünk abban, hogy a családalapításra, gyermekvállalásra vonatkozó terveiket meg tudják valósítani. Olyan véleményformálók is csatlakoztak az ügyünkhöz, akik a tizen-, huszonévesek között népszerűek. Vállalták, hogy bepillantást engednek a családi életükbe. Közéjük tartozik Görbicz Anita kézilabdázó és Vincze Ottó labdarúgó, vagy Istenes Bence műsorvezető és felesége, Csobot Adél, aki például blogot vezet a családok éve alkalmából. De hosszan folytathatnám a sort. 

 Az interjú készítésekor tart még a családpolitikai témájú nemzeti konzultációs kérdőívek visszaküldése, amit az előzetes adatok szerint már több mint egymillióan töltöttek ki. A válaszokból mire lehet eddig következtetni?

 A visszaküldött konzultációs ívek száma meghaladta az 1,3 milliót, ami óriási dolog. A családok védelme, a családok támogatásának további lehetőségei foglalkoztatják a magyar embereket. A konzultáció nem pusztán a tizenegy kérdés megválaszolásáról szól. Özönlenek hozzánk a javaslatok, észrevételek más csatornákon is. Kíváncsian várom a kérdőívek feldolgozásának eredményét!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.