Kulturális-köznevelési programot indít az Emmi

2019-01-14 16:20:44
Évenként egyszeri ingyenes színházi, cirkuszi és komolyzenei koncertre-, valamint táncelőadásra szeretnék elvinni az általános iskolás diákokat.

Kulturális-köznevelési program indul az Emberi Erőforrások Minisztériumának hétfői közleménye szerint. Mint írják, az Emmi kidolgozta a programot, amely megteremti annak lehetőségét, hogy a közoktatásban minden diák, az 1-8. évfolyamon tanulók, évenként egyszeri ingyenes színházi, cirkuszi és komolyzenei koncertre-, valamint táncelőadásra eljussanak - függetlenül a gyermek lakóhelyétől és családja anyagi helyzetétől. Hozzáteszik: hazánkban, de világviszonylatban is egyedülálló kulturális-köznevelési program ez, amely a jövő generációk kulturális nevelésének és a nemzeti identitás kifejlődésének alapkövét jelenti. 

„Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vashegyi György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a mai napon folytatták a múlt évben elkezdett egyeztetéseket, amelyeken többek között a művészeti oktatás területén kínálkozó lehetőségekről is szó volt. A miniszter ismételten kérte az MMA vezetőitől, hogy fogalmazzák meg véleményüket, hogyan tudná az MMA méltó módon betölteni a helyét” – írják.

Ezen túl egyetértettek abban is, hogy a művészeti képzés kiemelten fontos a jövő generációi számára, és nemzeti kincseink megbecsülését és továbbadását olyan emberektől várhatjuk, akiknek fontos szellemi és tárgyi kulturális örökségünk megismerése, megóvása és gyarapítása – olvasható. Végezetül közös célként fogalmazták meg, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a jövő nemzedékeinek művelődésére, önkifejezésére és a nemzeti identitását erősítésére.

(MTI-OS)