Több férfi otthon maradna a gyerekkel

2019-01-24 15:29:24

Farkas Edina Lina
WMN
De akkor miért nem látunk több férfit napközben babakocsit tologatni?

„A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a KSH adatai szerint Magyarországon főleg a nők veszik igénybe a gyermekgondozási szabadság különböző formáit, míg a férfiak csupán öt–hét százaléka él vele. A számok azonban nem feltétlen a valós vállalkozói kedvet mutatják.

Az Apu-kalipszis 2018-ban készített felméréséből legalábbis az derül ki, hogy ennél jóval több apa, a megkérdezettek 44 százaléka  elgondolkodna rajta, 32 százalék pedig biztos benne, hogy kipróbálná a gyest/gyedet.

De akkor miért nem látunk több férfit napközben babakocsit tologatni?

Nem feltétlenül a szándékkal van a baj, az otthon maradt férfiak 60 százaléka ugyanis bevallotta, hogy pénzügyi okok álltak a döntés mögött. És hasonló választ ad Dávid is: »Nálunk a szülők nem érzelmi, hanem a legtöbb esetben anyagi okokból döntenek így vagy úgy. Vagyis azt veszik számításba, kinek van munkája, mennyire sínyli meg a család kasszája, ha az anya vagy az apa otthon marad?« 

Ezt a védőnő is alátámasztja, munkája során látja, hogy mekkora az anyagi nyomás azokon a szülőkön, akik a körzetébe tartoznak. Az anyagi gondokkal küzdő családoknál – érthető módon – nem az a prioritás, ki szeretne otthon maradni a kicsivel, hanem az, hogy a havi bevétel mire lesz majd elég.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.