Nem a járt utakat kell újrajárnunk

2020. december 16. 18:58

A 2023-ban százéves Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán szellemi örökségét viszi tovább, és az egykori világklasszis zeneművész nyomdokain törekszik a folytonos megújulásra – mondja Herboly Domonkos főigazgató.

2020. december 16. 18:58
null

Ádám Rebeka Nóra interjúja a Mandiner hetilapban.

Mennyire van igény a komolyzenére a magyarok körében?
A komolyzene műfaji sajátossága, hogy meg kell rá érni. Viszonylag széles kulturális látókör kell ahhoz, hogy élvezni tudjunk egy szép koncertet, ezért a szakma gyakran ad hangot abbéli félelmének, hogy elöregedik a közönsége. Ez hosszú évtizedek óta van így, a közönség mégsem fogy el. Egyrészt, mert a magyar nép rendkívül muzikális, a népzenei öröksége párját ritkítja. Ennyire színes, összetett és kifinomult népzenei hagyománya nagyon kevés nemzetnek van. A másik érdekesség, hogy rengeteg zenei tehetségünk van. Egyszerűen szeretünk zenélni, jó iskoláink, gazdag zenei kultúránk van, és ezt a közönség is élvezi. Erre büszkék lehetünk!

Hogyan érintette a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart a járványidőszak?
Egyfelől az élő koncertek betiltása indokolt és észszerű kormányzati lépés volt, de ezzel fájó űr keletkezett: egy élő hangversenyt nem lehet semmivel pótolni. Jelenleg streaminggel és felvételről élvezhetjük a koncerteket, ami remek, de nem ugyanaz, mint lélegzet-visszafojtva együtt hallgatni egy koncertet. Másrészről – a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében – igyekszünk minél kisebb létszámot kívánó műveket játszani, tehát a kamarairodalom legszebb darabjait vesszük elő. Ezzel olyan új világgal bővül a repertoárunk, amelyet a pandémia nélkül esetleg nem tűztünk volna műsorra.

Milyen tervekkel vágnak neki 2021-nek?
A hozzánk hasonló művészeti együttesek mindig évadokban gondolkodnak, amelyek rendszerint szeptember-októberben kezdődnek, és a nyár elejéig tartanak. Ennek a szezonnak a második fele 2021 első felére esik majd. Nem lehet ma még megmondani, hogy mennyit tudunk megvalósítani az elmaradt koncertekből, de az biztos, hogy a rendes működéshez meg kell várnunk a pandémia végét. Világhírű sztárokkal készültünk, mint Maxim Vengerov, Attilio Tomasello, Olga Kern, hogy csak a legnagyobb hírességeket említsem, akik sajnos nem tudtak eljönni hozzánk. Szeretnénk, ha minél többen fellépnének közülük a következő egy-két évben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!