Történelmi változások tanúi leszünk

2021. július 17. 10:49

Az olajkorszak lassú kimúlásától a nagy Kína- és Oroszország-kérdéseken át az EU és a NATO kríziséig s az afrikai népességrobbanásig: világunk a várható fejlődés mellett nagy ütemben fog változni a ránk váró évtizedben is.

2021. július 17. 10:49
Demkó Attila
Demkó Attila

Bolygónknak ma alig van olyan régiója, ahol ne zajlanának gyors, történelmi léptékű átalakulások. Kína és India felemelkedése, Afrika népességrobbanása, Európa demográfiai válsága és súlyának csökkenése látható trend. Növekedni fog az 
automatizáció, és hatalmasat léphet előre az orvos­tudomány az okoseszközök, a nanotechnológia és a biotechnológia fejlődésével. Az űriparban is áttörés várható, elég csak esténként az égre tekinteni, Elon Musk szoros egymásutánban vonuló műholdjaira. Az elektromos autózás is robbanni fog, így az olaj kevésbé lesz fontos 2030-ban; az elektromotorokhoz és az akkumulátorokhoz szükséges réz és lítium lesz az „új olaj”.

Azt tudtuk, hogy egy nap lesz egy, a covidhoz hasonló globális járvány”

De a jövő a látható trendekkel is csak különböző valószínűségű forgatókönyvek soraként értelmezhető. Számos területen egy hosszú időszak lineáris fejlődése után exponenciális ugrások jönnek, ami önmagában nehezíti az előrejelzést. Vannak előre nem látható események is, bár egy részüket legalább lehet modellezni. Azt tudtuk, hogy egy nap lesz egy, a covidhoz hasonló globális járvány, és az mivel fog járni, azt azonban nem, hogy mikor. Azt tudjuk, hogy egy nap lesz egy akkora vulkánkitörés, amely évekre lehűti az egész bolygó klímáját, jelentősen csökkentve a mezőgazdaság teljesítőképességét. Ez a mai világban globális éhínséget jelentene, akár sok száz millió halottal. Azt azonban nem tudjuk, hogy 2030-ig bekövetkezik-e ilyen katasztrófa. Lehetnek olyan események is a következő évtizedben, amelyek hatásait elképzelni sem lehet. Csupán fogódzóink vannak, hogy a jelen folyamatokból kiindulva esetleg mi jöhet, erősen, nagyon erősen feltételes módban.

A rohamosan fejlődő Sanghaj látképe. <br> Fotó: Shutterstock
A rohamosan fejlődő Sanghaj látképe.
Fotó: Shutterstock

Az olajkorszak lassú kimúlása
Az egyik trend, amely 2030-ra jó eséllyel átalakítja a világot, az elektromos autózás. 2020-ban Norvégia lett az első ország, ahol az elektromos gépkocsi értékesítése felülmúlta a hagyományosét. 2030-ra Európa számos országa fogja követni Norvégiát, de az igazi mozgatórugó Kína lesz. A villanyautózás nem egyszerűen technikai vívmány: politikai és gazdasági hatása rendkívül nagy. A világ olajfogyasztásának ma a negyedét a személygépkocsik teszik ki, minél gyorsabb az átmenet, annál előbb éri el az olajfogyasztás a csúcsát. Ez a pont 2030-ra valószínűleg bekövetkezik, azaz szó sem lesz növekvő olajárakról. Az amerikai palaolaj-termelés árszabályozó hatását is beleszámítva stagnálás, sőt reáláron csökkenés várható. És még nem számoltuk bele az oroszországi, távoli északi olajmezők esetleges új kapacitásait.

Az egyik trend, amely 2030-ra jó eséllyel átalakítja a világot, az elektromos autózás”

Mivel az olajállamok többségének népessége gyorsan növekszik, ez azt jelenti, hogy számos termelő fog a mainál nagyobb problémákkal küzdeni 2030-ban. Az öbölállamok ráadásul sok más országot támogatnak, illetve vendégmunkások millióinak adnak megélhetést: csak Szaúd-Arábiában hárommillió egyiptomi és másfél millió pakisztáni dolgozik. Az olajkorszak fokozatos vége pont a világ leginstabilabb, leggyorsabb népességnövekedésű államait fogja nehezebb helyzetbe hozni a Nigériától Pakisztánig nyúló hatalmas területen.

A vízre épült Makoko gettó Nigéria legnagyobb városában, a 21 milliós Lagosban. <br> Fotó: Shutterstock
A vízre épült Makoko gettó Nigéria legnagyobb városában, a 21 milliós Lagosban.
Fotó: Shutterstock
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!