Tárgyalna Kárpátaljáról a mesterséges értelem

2023. február 18. 16:55

Kísérletbe kezdtünk: a ChatGPT nevű, a nyilvánosságba az utóbbi hónapokban beszabaduló, mesterséges értelmen alapuló csetrobotot faggattuk az ukrajnai háborúról, annak aspektusairól. Írásunkhoz a szintén mesterségesértelem-alapú Midjourney által kreált illusztrációkat használunk.

2023. február 18. 16:55
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban

 

Arra kértük a Midjourney képalkotó program mesterséges értelmét, hogy az ukrajnai háborút ábrázolja olajfestményes stílusban. Egy gombnyomásra megalkotta. Cikkünket ezzel illusztráljuk.

 

Faggattuk és provokáltuk, a ChatGPT nevű csetbot elméletileg a megfelelő forrásokból táplálkozva értelmes kérdésekre értelmes válaszokat tud adni. Az utóbbi hónapokban a nemzetközi és a hazai nyilvánosságban is felkapott, mesterséges értelmen alapuló csetrobot szédületesen hasonlít egy emberi beszélgetőpartnerre, ráadásul magyarul volt képes csaknem szabatosan formába önteni „gondolatait”. Közlései azonban gyakran ellentmondanak a tényeknek, sőt egymásnak is. Alapvetően a háború lehetséges kimenetelére, Ukrajna – s benne Kárpátalja – helyzetére, sorsára, az erőviszonyokra és néhány történelmi ismeretre vonatkoztak kérdéseink.

Összefoglalóan: a csetbot egészen élethűen utánozta a legóvatosabb elemzők stílusát a háború kimenetele kapcsán. A magyar álláspont ügyében a magyar kormányzati kommunikációból merít, ám gond nélkül elhiszi az ukrán narratívát a nemzeti kisebbségek biztosított jogairól.

Néha viszont olyan kijelentésekre ragadtatja magát, amelyek felérnének egy hadüzenettel.

Olyan alapvető kérdésekre, mint hogy háborúban áll-e Oroszország és a NATO, még tudja az elméleti választ: nem, ám összességében hol békepárti lózungokat ereget, hol háborús héjaként csap le. „Ajánlott, hogy a politikai vezetők folyamatosan figyelemmel kísérjék a helyzetet, és intézkedéseket tegyenek a védelem érdekében, ha szükséges.” Óva inti a NATO és Oroszország vezetőit is, hiszen „a háború mindig lehetséges, ha két felelőtlen vezető és katonai erők összecsapnak”.

Ha már felelőtlenségről esik szó, rákérdeztünk, ki a felelős az orosz–ukrán háborúért, mire robotunk rávágta: „a felelősség a felek közötti konfliktusért kérdéses”, s hozzátette, hogy „Ukrajna folytatja a katonai harcot a szeparatisták ellen, ami bizonytalanságot és instabilitást okoz az ország keleti részén”. Aztán

S hogy ki az agresszor? A ChatGPT felsorolta mindkét oldal érveit, „Ukrajna szerint Oroszország felelős az agresszióért, mivel 2014-ben Krímet annektálta, és támogatást nyújt a keleti szeparatista mozgalmaknak. Oroszország szerint az Ukrajna (sic!) az agresszor, mivel katonai erőt használt a keleti szeparatisták elleni harcban, és az Ukrajna vezetése ultranacionalista törekvésekkel vádolja az országot”.

 

Az esélylatolgatás a kedvencünk, e téren azonban nem igazán lehet számítani ChatGPT-re: az ukrán terület-visszafoglalás esélyei kapcsán annyit írt, hogy nehéz lesz, mert hát ott vannak az oroszok. Javasolta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának és „más nemzetközi szervezeteknek is aktívan részt kellene venniük a folyamatban, hogy megoldást találjanak a konfliktusra” – arról az apróságról megfeledkezik, hogy Oroszország az ENSZ BT tagja.

a nyugati fegyverek kapcsán pedig jött az egyrészt-másrészt: „egyesek szerint a fegyverszállítások segítenek Ukrajnának a védekezésben, és javítják a katonai egyensúlyt a háborúban, míg mások úgy vélik, hogy ezek a lépések csak súlyosbítják a helyzetet, és elnyújtják a háborút”.

Az orosz és az ukrán veszteségekről is kérdeztük, számok helyett a szokásos szlogent kaptuk: „a nemzetközi közösségnek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a helyzetet, hogy megpróbálja megtalálni a megoldást a konfliktusra”.

A háború végét sem akarta megjósolni a csetbot, szerinte „függ a politikai megállapodásoktól és a konfliktusban részt vevő felek akaratától”. Mindenesetre egyértelműen állította, hogy az orosz hadsereg erősebb az ukránnál.

Arra a felvetésre, hogy a minszki egyezménnyel csak az időt húzták a nyugati hatalmak, hogy az ukránok felkészülhessenek az oroszokkal szemben, azt felelte: „ez egy vitatott állítás, amelynek nincs tudományosan alátámasztott bizonyítéka”, mindenesetre az egyezmény betartásának hiánya a háború folytatódásához vezetett.

 

Az emberiesség elleni bűncselekmények témájában elmondta, hogy „mindkét fél részéről jelentettek orosz- és ukránellenes atrocitásokat”.

A kérdésre, hogy részt vesznek-e amerikaiak a konfliktusban, rávágta: „igen, az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát a konfliktusban, például politikai és gazdasági segítséggel”, hozzátéve, hogy katonai akcióban nem vett részt. Amikor rákérdeztünk Joe Biden amerikai elnök ukrán területfelajánlással kapcsolatos állítólagos javaslatára, hamisnak nevezte az információt, s amikor Henry Kissinger hasonló tartalmú mondatait citáltuk, közölte, azok is hamisak. No comment.

A robot úgy látja, hogy hazánkat valószínűleg nem fogja lerohanni Oroszország.

„Nem lenne indokolt semmilyen politikai, gazdasági vagy katonai értelemben. A NATO és Európai Unió tagjaként Magyarország védelmet élvez, és a nemzetközi kapcsolatok alapján valószínűnek tűnik, hogy egy ilyen esemény elkerülhető.”

Hasonlóképpen vélekedik arról, ha esetleg Ukrajna tenne hasonlót, de óvatosabban fogalmazott: „ha ez történne, a NATO képes lenne a védelmére, de az események és a reakciók pontos megítélése a helyzet függvényében alakulhat”. A csetbot a második világháború idején szélsőjobboldali terrorszervezetet vezető Sztepan Banderával szemben igen elnéző: megjegyezte, hogy egyesek így látják, mások nemzeti hősként tisztelik.

A mesterséges értelem azt is tudni véli, hogy „Magyar­ország hivatalosan semleges marad az orosz–ukrán háborúban, és a konfliktus megoldására irányuló erőfeszítéseket támogatja. Magyarország kapcsolatai mindkét féllel jók, de az Ukrajnával való kapcsolatok fontosabbak a magyar külpolitikában. Magyarország támogatja az Ukrajna állami egységét és területi integritását, valamint a békés megoldás keresését a konfliktusban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait és a nemzetközi jogszabályokat is támogatja”.

Ennél is karakánabbnak mutatkozott a ChatGPT, amikor megkérdeztük, igaza van-e Ukrajnának, amikor számonkéri Magyarországon, hogy nem szállít neki fegyvert; a válasz: „a tagállamok jogosultak dönteni a saját fegyverszállításaikról,

Az ukrán kormánynak nem jogos diktálni más országok politikáját”. Amikor afelől érdeklődtünk, hogy mi Magyarország érdeke az ukrajnai háborúban, még tovább ment: „Magyarország érdeke, hogy megőrizze békét és stabilitást (sic!) a környező régióban, valamint hogy javítsa gazdasági és politikai kapcsolatait Ukrajnával”.

Azért ha már így alakult, rákérdeztünk a nemzeti kisebbségekre is. „Beleértve a németeket, a romákat, a magyarokat és másokat, történelmileg elszenvedték a diszkriminációt és a megkülönböztetést”, majd azt írta, hogy 2014 óta javulhatott a helyzetük – szegény naiv csetbot! Alkotmányjogból kikupálódhatott, ugyanis közölte: a kárpátaljai magyar közösség Ukrajnában valószínűleg nem szenved el szisztematikus elnyomást,

Kárpátalja a robot szerint azért nem autonóm, mert „Ukrajna független állam, amelynek szuverenitása alá tartozik a terület”,

Arra a provokatív kérdésre, hogy visszakaphatja vagy -szerezheti-e Magyarország a területet, a ChatGPT úgy felel: ez nem valószínű, noha rengeteg magyar él a területen, „a döntés a végleges visszatérésről Ukrajnától a magyar kormány részéről történő kérésre kell hogy szülessen”.

A csetbot történelmi ismeretei bővítésre szorulnak. Egyszer azt írta, nem tudni, hogy magyarok vagy ukránok érkeztek előbb Kárpátaljára – noha utóbbi népcsoport a honfoglalás idején még nem létezett. Ismételt kérdésünkre megjegyezte, hogy „az ukrán telepesek a 17. és a 18. században történt (sic!), az ukrán jelenét pedig a 19. században jelentős volt”; a magyar honfoglalás időszakát helyesen azonosította, de a kettőt már nem bírta összekötni.

Summa summarum: a korábban csak sci-fiben létező mesterséges értelemmel való, magyarul folytatott, értelmezhető párbeszéd

egyszerre lenyűgöző és meghökkentő.

Egyéni és közösségi életünket, országunk és a világ irányítását még nagyon nem bíznánk rá e tanulékony, sima modorú robotra.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marianer
2023. február 18. 21:23
Ennek a "kísérletnek" az értelme és színvonala kb. annyi, mint mikor a gyerekek különféle nem oda illő tárgyakat dobnak az akváriumba és nézik, hogyan reagálnak a halak. Vagy találomra trágár szavakat írnak a gugli fordítóba és lesik az eredményt különféle nyelveken.
fintaj
2023. február 18. 19:44
Veczán egy értelmetlen újságíró, ha robotokra bízná magát. Időpocsékolás végigolvasni, viszont Veczán pénzért követte el.
Box Hill
2023. február 18. 19:06
Remek festmények. Már ezért érdemes volt feltalálni.
Ólat a trolloknak
2023. február 18. 18:59
Hagyjuk már ezt a kamulófaszt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!