Keresztény belháború

2023. március 08. 16:15

2023. március 08. 16:15
Lánczi András
Lánczi András

A korábbi évtizedek háborúit, különösen a 2001. szep­tember 11. utániakat, civilizációk közti összecsapásnak is szokták minősíteni. Az orosz–ukrán háború azonban a kereszténységen belül zajlik, vagyis kulturális összetevője is van, sőt ez az egyik legfontosabb, bár háttérben hagyott szempont. Hogy Ukrajna miféle alapokon áll, azt jól jelzi, hogy a saját nyelv megszilárdítása mellett most is minden területen zajlik az állam alapjainak lerakása. Méghozzá igen erős amerikanizációs befolyás alatt. Volodimir Zelenszkij végül is egy szappanopera színészeként és nem az ukrán népitánc-kar szólistájaként tett szert ismertségre Ukrajnában. Most az amerikai soft powerrel szemben az oroszok hard powert vetettek be. A modernség egyik paradoxona, hogy a fogyasztási-ideológiai­kommunikációs meghatározók miként szorítják vissza a valóság-, igazságmagvú világértelmezéseket. Most úgy néz ki, hogy akié a soft power, azé a hatalom.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!