Önök kérték!

2023. június 01. 00:00

2023. június 01. 00:00
Lánczi András
Lánczi András

Meg akarja érteni a modern demokratikus politika folyamatait? Akkor nézzen és hallgasson olyan műsorokat, amelyek soha nem váltottak ki politikai kifogásokat! A valódi politikai befolyás ott kezdődik, ahol a következő dolgok találkoznak: emberek, akik életük során éppen határhelyzethez érnek – például magas életkorhoz, még mindig fájdalmas családi halálozási évfordulóról való megemlékezéshez, súlyos betegségből való felépülés megünnepléséhez –; népszerű, szinte mindig zenei, azon belül is dallamos, romantikus, érzelgős dalbetétek, énekek, zenés­-táncos jelenetek lejátszása bárki kérésére, azaz a nyilvánossághoz való, teljesítmény nélküli hozzáférés felkínálása; továbbá a minden politikai tartalomtól való teljes mentesség illúziójának felkínálása, pontosabban annak felülírása. Hiszen a politikában az egyénnek nincs érezhető vagy hihető hatása, az olyan tévéműsorokban viszont, amelyekben kérni lehet valamilyen műsorszámot, minden teljesített kérés azt bizonyítja: van, ahol számít a szavad, a kérésed, a vágyad. Jobb politikai üzenet, mint bármely liberális felvilágosító propaganda.

Az MTVA évtizedek óta legsikeresebb műsora – politikai értelemben biztosan – az Önök kérték; ma is rendszeresen jelentkezik. Az emberi tudat nem viseli a határok nélküli jelenségeket, állandó a vágyódás a megértésre és az elismerésre: én is vagyok valaki, s ez csak egy zárt világban lehetséges. Hiába a technikai lehetőség, hogy bárki bármilyen zenei felvételt letöltsön, kabarészámot megnézzen, az Önök kérték olyan felület, ahol az egyébként észrevétlen életek egy pillanatra megmutathatják magukat a széles világ előtt. Magánérzelmek nyilvános támogatást kapnak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!