Ár? Bér!

2011. március 23. 16:48

Ma az átlagos reálbér is inkább jelkép, mint szimbólum, a minimálbér pedig inkább »irreálbérnek« mondható a maga tragikomikus szintjével.

2011. március 23. 16:48

„Ami fenyeget, az a végleges és visszafordíthatatlan lelki, erkölcsi, szellemi, fizikai és anyagi szétrohadás. Annak a pontnak az elérése, ahol olyan társadalmi »megzuhanások« történhetnek, amelyek következményei csak a japán tragédiát kiváltó tektonikus lemezmozgások által okozott iszonyatokhoz mérhetők. Azzal az óriási különbséggel, hogy ott egy anyagilag, de főként lelki, erkölcsi értelemben mérhetetlenül gazdagabb társadalom egyben- maradási képességét teszi végletesen próbára a történés. A magyar társadalom mai állapotában ennél sokkal csekélyebb társadalmi vagy természeti katasztrófa nyomán is elemeire hullana szét, és a legkeményebb rendészeti eszközökkel is csak ideig-óráig lehetne a rend látszatát fenntartani. A japán tragédiának azonban van egy másik vészjósló üzenete is. Mégpedig az, hogy olyan globális láncreakciókat válthat ki (milyen borzongatón is rímel e szó az atomerőművekből fenyegető végzetre!), amelyek nyomán az energiaárak és így a hazai közüzemi szolgáltatások árai is drasztikusan megemelkednek. És ezzel a harapófogó végleg rácsapódhat a magyar társadalom vesztes többségére.

Mit tehet ebben a helyzetben egy nemzeti kormány? A liberális »szentháromság« (»liberalizálj, deregulálj, privatizálj«) szerint nyilvánvalóan semmit! Ha azonban nem a pusztító liberális logika mentén gondoljuk végig a teendőinket, akkor talán a semminél többet. Először is jelezni kellene a közüzemeinket kezükben tartó multinacionális vállalatoknak, hogy a kormány tisztán látja, milyen körülmények és feltételek között is születtek a magyar társadalmat megnyomorító privatizációs szerződések. És azt is, hogy adott esetben nem habozik ebből levonni a szükséges következtetéseket az árképzésbe való beavatkozást illetően. Különösen figyelemreméltó tény, hogy ezek a külföldi óriásvállalatok többnyire állami tulajdonban vannak. Tehát minden más államnak jó üzlet Magyarországon közüzemeket üzemeltetni, csak a magyar államnak nem. Ez, mondhatni önmagában is bizonyító erejű, és utal azokra a sötét üzelmekre, amelyeket ma is a feledés jótékony homálya fed. Ha ez az út kevésbé járható, akkor megközelítheti a kérdést a nemzeti kormány a másik oldalról, a bérek oldaláról is. Ma az átlagos reálbér is inkább jelkép, mint szimbólum, a minimálbér pedig inkább »irreálbérnek« mondható a maga tragikomikus szintjével. A minimálbér radikális emelése így ebben a háborúban fegyverré kell, hogy váljon egy valóban nemzeti kormány kezében. Mert aki árt mond, mondjon bért is!”

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2011. március 24. 12:45
AKI TUDJA ADJA ÁT BOGÁR LÁSZLÓNAK A http://www.harommajom.hu OLDAL CÍMÉT! VAGY MUTASSA MEG NEKI AZ ADÓ- ÉS VÁMMENTES BUDAPESTI KÍNAI KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI ÖVEZETET! http://www.monoricenter.hu
Himalája
2011. március 24. 08:42
Szegény országban a bér csakis alacsony lehet. Magyarországon pedig az emberek szegények. A szegény ember olyan, hogy hajlandó alacsony bérért is munkát vállalni. Mert kénytelen. Ha nem volna kénytelen, akkor csak úgy lenne hajlandó munkát vállalni, ha meg is fizetik. Magyarországon ezért nem fogják soha elérni a bérek a nyugati szintet. Két oka van annak, amiért az emberek többsége szegény. Mindkét ok az államban van. Az egyik ok, hogy a szegény magyar emberek túl nagy állami rendszereket tartanak fennt. Ez a túl nagy állami rendszer olyan, mintha a melós Pistike Ferrarit tartana Dacia helyett. Logikus, hogy még a gatyája is rámegy. Egyszerűen le kéne felezni az állam költségeit mindenre, iskolarendszer, rendőrség, önkormányzatok, hivatalok, egészségügy stb. Hogy az állam kevesebbet vonjon el az emberektől (AFA, jövedéki adó stb), hogy az emberek tudjanak gazdagodni. A másik ok, az infláció, a pénz, mely úgy romlik mint a kétnapos tej. Az emberek sosem fognak gazdagodni és mindig szegények maradnak, ha a tegnapi bérük holnap már csak a felét éri és ugyanazért kétszer annyit kell majd dolgoznia mint néhány évvel előtte. Az éhes ember mindig éhbérért fog dolgozni. Ezen csak az tud változtatni, ha már nem lessz éhes. Ez így volt, és így is lessz, amíg a világ világ.
gross
2011. március 23. 22:24
Mit ért vajon "átlagos reálbér" alatt?
jvizkeleti
2011. március 23. 20:40
Bogár már megint hazudik. A multiknál sokkal jobb béreket fizetnek, mint a kkv-knál vagy az állami szektorban. A szalagmunkás meg a betanitott munkás az meg szalagmunkás bért kap. Miért mit tetszettek várni, hogy majd annyit keres mint egy tanár, ja hogy tényleg majdnem annyit keres. Ezek a szerint a mocsadék állam szemetebb a dolgozóival szemben mint a multik, mert az állam még a legjobban képzett alkalmazottainak (tanár, orvos) is alig ad több fizetést, mint egy multi a szalagmunkásnak. De nem baj, ül Bogár hazugsága, mert a multi az külföldi/idegen/szemét ezért lehet utálni, az állam meg jóságosan magyarságos és nemzeti szakrális alapra épül. A sok Bogár fan meg úgyis beveszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!